Министър-председателят Бойко Борисов трябва да осъзнае необходимостта от съдебна реформа

...
Министър-председателят Бойко Борисов трябва да осъзнае необходимостта от съдебна реформа
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Борисов трябва да осъзнае и инициира съдебна реформа

Министър-председателят Бойко Борисов би трябвало да осъзнае нуждата от правосъдна промяна и да я инициира – това мнение изрази в студиото на Би Ти Ви тази заран Татяна Дончева, водач на " Движение 21 ", което на парламентарните избори се яви в коалиция с АБВ и получи 1.59%. Според нея е нужна смяна в Конституцията, с която прокуратурата да бъде извадена от правосъдната система.

" Аз считам, че самият Бойко Борисов би трябвало да разбере, че без значение дали си скапва връзките с Цацаров или не, този спор за това по какъв начин трбябва да наподобява системата би трябвало да бъде стартират ", съобщи Дончева. " За такава смяна се желае политическо единодушие и политическа воля ", добави тя. Според нея вицепремиерът по правосъдната промяна Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева " нямат потенциал да се включат в полемиката ". " Но Цецка Цачева, съгласно мястото, което заема, би трябвало да бъде приобщена. То, потенциалът не идва от това, че си министър, столът не ти дава повече мозък и повече визия. Столът нищо не ти дава. (...) Така че с Цецка Цачева няма визия за промяна ", съобщи водачът на " Движение 21 ".

" Без да се раздели прокуратурата от правосъдната система, няма по какъв начин да стане. (...) Не става въпрос дали Сотир Цацаров е проблем. Проблемът се появи още с приемането на Конституцията през `91 година И всички основни прокурори, без значение кой е бил по-възпитан, кой е бил по-остър... това постоянно се е проявявало, за такава смяна се желае в действителност политическо единодушие и политическа воля ", съобщи тя.

" При всички случаи

Цацаров би трябвало да бъде укротен, че до момента в който трае мандатът му, няма да бъде заменен

от тези конституционни промени. Те би трябвало да бъдат готови ", счита Дончева. По думите ѝ сега системата е напълно подчинена на фигурата на основния прокурор. " тя е дотам подчинена, че може да стане по този начин, че основният прокурор може да диктува правосъдни решения. Смятам, че съдиите му дадоха отпор ", съобщи Дончева.

Тя уточни, че последните промени, свързани с промяната в правосъдната система, не са неприятни и уточни директния избор на членове на Висшия правосъден съвет като стъпка, която понижава опциите за операции. Дончева даде образец с избора на членовете на съдийската квота в бъдещия Висш съдебен съвет, което по думите ѝ демонстрира предпочитание за изчистване на системата и вкарване на съществени хора в нея, " а не прислужници ". Добави, че точно с помощта на директния избор и всеобщото гласоподаване спусканите с писмо на ръководителя на Върховния административен съд претенденти не са получили стремежи брой гласове.

Лидерът на " Движение 21 " посочи, че

" към смяната би трябвало да се пристъпи без ругание ",

с сериозно, само че умерено говорене, а не с нападки. " Вместо да се замерят с плювни в медиите на Пеевски, да се стартира полемика в юридическите среди като се привлекат и университетските среди и прокурори ", счита тя.

Дончева разяснява и тематиката за развитите болтове на автомобила на НСО, който ползваше ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Вчера прокуратурата отхвърли да стартира следствие по случая като уточни експертно решение, съгласно което болтовете е допустимо да се саморазвият. " Ако това е по този начин, което настояват специалистите, ние просто във всеки един миг може да катастрофираме от развити болтове ", сподели тя и изрази мнение, че специалистът от компанията, обслужвала автомобила, който е дал заключението би трябвало да бъде уволнен. " Каква по-голяма антиреклама за компанията, която представляваш, от това да напишеш такова умозаключение ", счита тя. Дончева дефинира обяснението като смешно и несериозно. " Нали колите НСО са на специфичен режим? Те излизат от гаража и минават инспекция. Не е съществено ", разяснява тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Съдебната промяна (608)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР