Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха ЕС-Западни

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха ЕС-Западни
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов ще взе участие в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, проведена от хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз, която ще се организира през днешния ден, 6 май. Предишната среща в този формат се състоя по самодейност на премиера Борисов по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през май 2018 година в София и даде мощен подтик на европейската вероятност на Западните Балкани, както и тласък за организирането на новата среща на водачите през актуалната година.

Планираната в началото да се организира в Загреб среща, през днешния ден ще се реализира посредством видеоконферентна връзка, поради рецесията с ковид. Фокусът ще бъде подложен върху поддръжката на Европейски Съюз за Западните Балкани за справяне със здравните и стопански последствия от COVID-19.

В срещата на върха ще вземат участие държавните или държавните ръководители на държавите-членки на Европейски Съюз, водачите на шестте сътрудници от Западните Балкани, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли, Андрей Пленкович, министър председател на Хърватия, която понастоящем ръководи Съвета, Жозеп Борел, висш представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и представители на Европейската банка за възобновяване и развиване, Световната банка, Европейската капиталова банка и Съвета за районно съдействие.

Очаква се в границите на срещата на върха да бъде призната декларация, с която водачите от Европейски Съюз да потвърдят поддръжката си за европейската вероятност на Западните Балкани и да показват мощна европейска взаимност към района, както и потребността от общоевропейско единение за справяне с невижданата рецесия. Сътрудничеството и поддръжката на Европейски Съюз към района е в размер на повече от 3,3 милиарда евро и надвишава всички помощи, предоставени от други сътрудници за страните от Западните Балкани.

Премиерът Бойко Борисов ще удостовери българската поддръжка за пакета от ограничения за района за справяне с непосредствените провокации и последствията от рецесията. Според българския министър-председател това е проявяване на европейската взаимност и удостоверение за уговорката на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани. По самодейност на премиера Борисов страната ни към този момент оказа помощ по двустранна линия на Република Северна Македония и на Сърбия с даването на 230 защитни костюма за многократна приложимост. Подготвят се и планове за поддръжка за страните от района по линия на българската помощ за развиване на стойност над 200 000 лв..

Независимо от пандемията и паралелно с ограниченията за излизане от рецесията, България продължава да работи в поддръжка на страните от Западните Балкани, в това число в подтекста на съпредседателството ни с Република Северна Македония на Берлинския развой. България смята, че европейската вероятност на страните от Западните Балкани е най-важният тласък за реализиране на непоклатимост, сигурност и разцвет в района, като е от голяма важност систематичното отчитане на прогрес, в това число във връзка с поддържането на добросъседски връзки и разрешаването на открити въпроси със съседите. Важни за нас остават и въпросите за възстановяване на свързаността и приобщаващото районно съдействие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР