Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия премиер Алексис Ципрас в Кирково,

...
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия премиер Алексис Ципрас в Кирково,
Коментари Харесай

Борисов: Днес е исторически ден, който ще промени Балканите и Европа!

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна гръцкия министър председател Алексис Ципрас в Кирково, където ще дадат началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция. Българският министър председател срещна гръцкия министър-председател с района и акцентира, че в него в мир живеят християни и мюсюлмани. Двамата разискаха и съдействието сред двете страни в разнообразни области.



Интерконекторът сред България и Гърция е един от предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е извънредно значим и от позиция обезпечаване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще докара до действително нашарване на източниците на природен газ – посредством него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, също така през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.




Премиерът Бойко Борисов: Днес е исторически ден, с
гръцкия министър председател Алексис Ципрас сме се разбрали и
тунели да вършим, само че след изборите

"Днес е исторически ден, с гръцкия министър председател Алексис Ципрас сме се разбрали и тунели да вършим, само че след изборите ", сподели Борисов в диалог с гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас.

"Вицепремиерът на Азербайджан е тук ", посочи той.

Министър-председателят срещна гръцкия министър председател Алексис Ципрас с българския енергийния ни министър Теменужка Петкова. "С сътрудника сме се разбрали, тунели ще вършим след изборите. Днес вършим исторически неща, струва си. Това на думи знаеш ли какъв брой години е говорено, че ще се направи диверсификация ", обърна се Борисов към гръцкия си сътрудник.

"Реализирането на междусистемната газова връзка сред България и Гърция ще има основна роля за целия район и за Европа ", сподели още Борисов.

"Проектът е от стратегическо значение освен за нашите две страни, само че и за цяла Европа, в това число и за страните от Западните Балкани ", акцентира министър председателят Борисов и посочи, че интерконекторът ще докара до действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

В диалога с гръцкия си сътрудник Бойко Борисов напомни, че в управническата стратегия на българското държавно управление е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развиване на пазара, в това число подготвителните действия, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в употреба на газовата връзка България-Гърция през 2020 година "Изпълняваме поставените задания, с цел да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за района при конкурентни условия ", уточни още министър-председателят.
По време на срещата двамата държавни ръководители означиха и основното значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански планове и показаха значимото значение на градежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, цифровата инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. "Колкото по-добре се развиват тези наши общи планове, толкоз по-добре е за вложенията, за туризма, за пътникопотока, за товарите ", съобщи още Бойко Борисов.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да обезпечи диверсификация освен на маршрутите, само че и на източниците на природен газ за България и района. Като част от развиването на Южния газов кулоар, посредством IGB България и прилежащите ѝ страни ще имат достъп до различни доставки от Каспийския район, както и от съществуващи или бъдещи терминали за полутечен газ.

Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. Общата стойност на плана е 220 млн. евро.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР