Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Съединените американски

...
Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Съединените американски
Коментари Харесай

Борисов и Тръмп разговарят за втечнен газ и военни разходи

Министър-председателят Бойко Борисов е на публично посещаване в Съединените американски щати, където ще се срещне с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп на 25 ноември в столицата Вашингтон.

В Белия дом Тръмп и Борисов ще обсъдят стратегическото партньорство сред двете страни и развиването на двустранното съдействие, отбелязвайки мощните и трайни връзки, които съществуват сред България и Съединени американски щати. Акцент ще бъде подложен върху методите за усилване на общите за двете страни ползи в региона на сигурността в подтекста на северноатлантическото партньорство и задължението на София за увеличение приноса към бюджета за защита.

Първа среща на четири очи

Визитата на българския министър председател е първата среща сред него и стопанина на Белия дом на четири очи. Фактът, че Тръмп кани Борисов в Белия дом, а не президента Румен Радев идва да покаже, че Съединени американски щати желаят да очертаят упованията си по отношение на България по съответни въпроси, измежду които къде стои нашата страна в новия европейски ред и по-специално връзките ЕС-САЩ “, разясняват дипломатически източници.

Голямата тематика ще бъде енергетиката. Съединени американски щати ще приказват за доставката на полутечен природен газ и диверсификацията на доставките на „ синьо гориво “. Вашингтон ще изиска от нас гаранция, че няма да се откажем от поетите задължения, прибавят източниците. Предвид връзките Тръмп-Русия /не САЩ-Русия – бел.авт./, България би могла да има повече независимост, с цел да убеди Тръмп за нещата, които желае, означават те.

Друга тематика, която Съединени американски щати ще обсъдят с нас, е съдействието в региона на защитата и сигурността. „ България е пренебрежим клиент на специфична продукция, ние нямаме финансовите благоприятни условия да бъдем купувачи, само че нашата страна има капацитет да бъде сътрудник в областта на сигурността, който може да се употребява, в случай че София знае какво да изиска “, обявиха източниците.

Според тях срещата сред двамата водачи няма да продължи изключително дълго и ще засегне, несъмнено, и тематиката за визите. Този въпрос ще остане открит.

„ От 30 години Съединени американски щати имат доста поредна политика по отношение на България и няма никаква причина тя да се промени. Ние в никакъв случай не сме били поставяни пред изненади и в никакъв случай не са ни поставяли в внимателно състояние. България, обаче, не се употребява с особени привилегии, по този начин както не се употребяват нито една от балканските страни, като се изключи Гърция и Турция, които имат голямо значение за Вашингтон “, означават специалистите.

В случая с Гърция не би трябвало да забравяме и доста мощното лоби, което тази страна има оттатък океана. „ Американската външна и вътрешна политика са доста тясно свързани и от време на време се дефинират и от лобито, с което дадена страна разполага. За страдание, България не разполага с такова, т.е. ние имаме тъкмо толкоз значение за Съединени американски щати, колкото, да вземем за пример, Румъния “, разясняват дипломатическите източници.

Според тях президентът Тръмп ще послуша препоръките на Държавния департамент и ще резервира положителните ни двустранни връзки на същото равнище. „ Стопанинът на Белия дом, обаче не ни познава доста добре и какво значение имаме за Съединени американски щати, за това ще разчита доста на информацията, която му подава Държавният департамент и други институции, като Централно разузнавателно управление на САЩ. Важно е за успешността на тази аудиенция България да е употребила своите контакти по тези линии – Държавен департамент, Конгреса и др, с цел да отбрани своите претенции “, разясняват още дипломатическите източници.

Среща с бизнеса

По време на визитата си в Съединени американски щати министър председателят Бойко Борисов ще взе участие в гала по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния боец в Националния гробищен парк „ Арлингтън “.

Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян.

Премиерът Борисов ще организира и среща с представители на американския бизнес в постройката на Американската търговско-промишлена палата.

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов публична делегация във Вашингтон вземат участие вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Срещата на американския президент с българския министър-председател е част от серията диалози с водачите от централна Европа. До момента Тръмп е имал срещи с сътрудниците си от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР