Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Босна и

...
Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Босна и
Коментари Харесай

Борисов с първо посещение в Босна и Херцеговина

Министър-председателят Бойко Борисов е на публично посещаване в Босна и Херцеговина, което стартира през вчерашния ден. Това е първото посещаване в страната на български министър председател, макар, че България е първата страна в света признала независимостта на Босна и Херцеговина след разпада на Югославия на 15 януари 1992 година

В Сараево Борисов ще беседва с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на Народното събрание, както и с члена на Председателството на страната Бакир Изетбегович.

Посещението на Борисов предшества българското председателство на Европейски Съюз, чиито главен приоритет е присъединението на балканските страни към Европейски Съюз. Босна и Херцеговина стартира договаряния за присъединение към Съюза още през 2006 година. 28-те страни-членки на Европейския съюз одобриха заявката за участие на Босна и Херцеговина и подредиха правенето на оценка за готовността на балканската страна да се причисли, през септември предходната година.

Основните проблеми, които би трябвало да реши страната преди присъединението си са стопански и политически. Безработицата там е най-високата в Европа, а междинната заплата е 400 евро. Проблем са и правата на етносите и корупцията. Държавата е от федерален вид, което допуска огромен и безценен за прехрана държавен уред и се състои от две самостоятелни административни единици – наречени ентитети и един самоуправляващ се окръг. Федерация Босна и Херцеговина е обитаема главно с бошняци, най-вече мюсюлмани и хървати – католици и съставлява 51% от територията на страната. Другият ентитет е Република Сръбска, обитаем най-вече с православни сърби. Самоуправляващият се окръг е Бръчко. Всеки от двата ентитета имат собствен президент, парламент и държавно управление. Президентът на Босна и Херцеговина е хърватин или бошняк, а на Република Сръбска сърбин. Отделно във Федерация Босна и Херцеговина има 10 кантона, които също имат собствен парламент и държавно управление. Смята се, че Турция има мощно въздействие върху бошняците мюсюлмани, а Русия върху православните сърби, подклаждайки сепаратистки настроения и това е спънка пред интеграцията на федерацията в Европейски Съюз.

По време на визитата ще бъде подписано съглашение за изменение на междудържавната спогодбата сред двете държавни управления за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари. Според държавната пресслужба, " използването на документа ще понижи рестриктивните мерки по маршрутите на българските камиони, ще докара до общото понижаване на експлоатационните разноски и благоприятни условия за коопериране сред превозвачите на основата на търговски и пазарни съглашения и бизнес правила. "

През първия ден от визитата в Сараево министър председателят Бойко Борисов посети военната база " Бутмир ", където беседва с командващия въоръжените сили на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина генерал-майор Антон Валднер, с командира на Щаба на НАТО бригаден военачалник Робърт Хюстън и се срещна с българския контингент, участващ в задачата EUFOR Althea.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР