Готовност да дадат гласа си за Народно събрание заявяват 42%

...
Готовност да дадат гласа си за Народно събрание заявяват 42%
Коментари Харесай

Малки и нови партии мобилизират периферия и разочаровани на избори №6

Готовност да дадат гласа си за Народно заседание декларират 42% от имащите право на глас или към 2.7 млн. души. Обичайно ползата към изборите за Европейски парламент остава по-нисък, въпреки и тук мобилизацията да пораства, достигайки 39.5% или почти 2.4 млн. души.

Въпреки упованията за конфликт в центъра на политическия терен, акцията има непредвиден резултат - " оживление по крилото ". Това значи нараснала интензивност заради готовност в поддръжката за по-малки партии, до момента в който водещите играчи не престават да разчитат на ядрата си от твърди последователи.

Това сочат данните от проучване на социологическата организация " Алфа Рисърч ", извършено от 1 до 4 юни измежду 1000 пълнолетни жители. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
 Снимка 668302
Източник:

Мнозинството от решилите да гласоподават (72%), най-вече лоялни симпатизанти на показаните в 49-то Народно събрание партии, са взели своето решение още преди формалния старт на акцията. Други 16%, измежду които преобладават последователи на нови обединения са създали избора си през последния месец.

Интрига до последния миг се крие в настройката на 12% от решилите да гласоподават, които към момента не са избрали кого да поддържат. Те се разпределят по равно в желанията си: 6% към момента се двоумят, само че са се ориентирали към някоя от водещите и други 6%, които обмислят да поддържат някоя от по-малките партии. Решението на тези гласоподаватели може да промени както класирането сред второ и четвърто място (предвид изравнените сили посред им), по този начин и броя на показаните в 50-то Народно събрание обединения.

ГЕРБ-СДС резервират лидерското си място (25.1%), без основна динамичност в акцията и приключват със значима преднина от към 10 пункта пред директните си съперници. Ролята им на победител във вота е вън от подозрение, само че задачата им да образуват болшинство към себе си остава все по този начин сложна.
 Снимка 668305
Източник:

Доскорошните сътрудници в ръководството ПП-ДБ търпят сериозна ерозия. Те влизат в последната седмица на акцията с 15.4%, само че губят два пункта спрямо месец по-рано и са с на практика изравнени позиции с " Възраждане " и Движение за права и свободи, които активизират симпатизанти.

Възраждане (15.2%) е измежду дребното партии, които бележат растеж по време на акцията. Тя съумява да откъсне поддръжка от разнородни съперници: Солидарна България, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, някои от по-малките националистически обединения.

Както нормално, Движение за права и свободи (14.8%) приключва акцията с висока степен на готовност, която при възможен спад на интензивността може да му обезпечи и по-голяма тежест. Засега няма данни Движението да извърши упоритостта за разширение на обществената си база и тя остава съсредоточена в обичайно подкрепящите го групи от обществото.

Българска социалистическа партия е измежду пострадалите от електоралната дисперсия вляво. Седмица преди вота зад нея застават 8.1% от решилите да гласоподават. Голяма е вероятността тя още веднъж да бъде единствената парламентарно показана групировка от този набор, само че въпреки всичко, отломките от нея, откъсват част от гласоподавателите й.

Има Такъв Народ активизират поддръжка в хода на акцията и все още може да разчита на 6.2%. Както всекидневно, зад тях застават антисистемно настроени гласоподаватели, искащи да изразят самобитен углавен избор.

Седмица преди изборния ден с най-близки позиции до 4-процентовата преграда е един от новите участници в конкуренцията - Синя България (3.3%) . Коалицията, продължение на локалната " Синя София ", се обрисува като опция за разочарованите десни гласоподаватели. Към нея се насочват някогашни гласоподаватели и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, най-вече от столицата. Според " Алфа Рисърч " вотът в столицата, където ерозията в поддръжката за водещите партии е най-осезаема, може да се окаже основен за крайния резултат.

Друга нова и инспирирана от локалните избори в София коалиция " Солидарна България " също се впусна със значима поръчка в актуалната акция. За момента обаче тя не съумява да преодолее конкуренцията на множеството обединения вляво и излиза от акцията с подобен на стартовия си резултат - 2.4%.

След разколебаните електорални периферии, които бяха регистрирани при започване на акцията, все по-ясно се обрисува и неналичието на конформистки избор, този който следва спечелилите. За първи път в тригодишния цикъл от предварителни избори е налице толкоз висок дял поддръжка за така наречен " дребни партии ". Седмица преди вота 9.5% от решилите да отидат до урните считат да дадат гласа си за почти 20 други обединения , част от които имат опция да завоюват към 1%.
 Снимка 668303
Източник:

Нагласите за гласоподаване в евровота възпроизвеждат значително тези за народен парламент: същата подчиненост и позиции, аналогично ниво на поддръжка за партиите. По-високият избирателен предел от 5.88%, както и рестриктивните мерки за гласоподаване пред сънародниците ни в страни отвън Европейски Съюз, вършат релативно по-сигурен отговора на въпроса какъв брой партии ще намерят място в Европейския парламент.

Това са ГЕРБ-СДС (25.0%), ПП-ДБ (15.9%), Възраждане (15.7%), Движение за права и свободи (14.1%), Българска социалистическа партия (7.9%). Известна неизясненост има при Има Такъв Народ (5.9%), само че е евентуално партията на Слави Трифонов също да прескочи по-високия електорален предел от 5.88%.
 Снимка 668304
Източник:

Най-силно вниманието на гласоподавателите са привлекли две съществени форми - интервютата на претенденти в медиите (32%) и предизборните диспути (26%). Следват билбордове, афиши, плакати (14%), изявления в интернет и обществени мрежи (14%) и предизборни срещи на място в изборния регион (10%). Предизборните срещи са впечатлили главно твърдите последователи на по-големите партии, до момента в който по-малките са съумели да доближат до симпатизантите си през медиите и обществените мрежи.

В обобщение, обрисуват се три съществени интриги: подредбата сред второ и четвърто място; размерът на наказателния избор, концентриран в новите дребни антисистемни партии, което е евентуален сигнал към политическия елит; появяването на седма партия в Народното събрание и въздействието й върху бъдеща управническа настройка.
 Близо 50% ще гласоподават на изборите 2 в 1
Близо 50% ще гласоподават на изборите 2 в 1

ГЕРБ и Движение за права и свободи може да създадат коалиция с ИТН
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР