Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът

...
Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът
Коментари Харесай

Тагарев: Военноморското училище се превръща в световен център за образование и научни изследвания

Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов и флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, шеф на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Н. Й. Вапцаров ", откриха през днешния ден, 22 януари, новия дълбоководен басейн на висшето военно учебно заведение. Съоръжението е най-съвременното от този вид в Черноморския район и ще действа като Център за отработване на интервенции по оцеляване на море.

„ Всеки път във Военноморското учебно заведение виждам нови високотехнологични уреди и те ме убеждават, че това е учебно заведение, което се развива по-най-добрия вероятен метод, и е образец за развиване на висшето обучение в България ", сподели министър-председателят учен Николай Денков. Той поздрави флотилен адмирал Медникаров за неговата разпоредителност и подготвеност постоянно да показа нови достижения и хрумвания за развиване на учебното заведение.

„ Поздравявам управлението на Военноморското учебно заведение за всички старания, които поставя, с цел да го трансформира в международен център за обучение и научни проучвания в региона на морското дело. Това е голямо достижение, с което всички ние можем да се гордеем ", акцентира в приветствието си министърът на защитата Тодор Тагарев.

„ Изграждането на отбранителни качества включва доста детайли. Част от тях е усъвършенстването на военното обучение със системи за симулация, с разнообразни типове тренажори и основаване на условия за осъществяване на научни проучвания. В този смисъл този комплекс в действителност впечатлява ", сподели министър Тодор Тагарев и акцентира, че развиването на военното обучение ще продължи да бъде във фокуса на вниманието на министерството.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов също изрази удовлетворение от достиженията на ВВМУ под управлението на флотилен адмирал Боян Медникаров.

Амбицията на управлението на ВВМУ е Центърът да се трансформира в неповторимо средище за подготовка на сили, настоящи на море от състава на Въоръжените сили на Република България, и за отработване на задания на море от сътрудници от НАТО. Осигурено е доста финансиране за реализирането на този план.

„ Направихме оптималното, с цел да създадем най-съвременното сходно оборудване в Черноморския район. Изучихме опита на нашите сътрудници, другари и сътрудници от Румъния, Турция, Украйна ", сподели флотилен адмирал Медникаров. Той благодари на Министерството на защитата за обезпечената забележителна финансова поддръжка за реализирането на плана.

Дълбочината на басейна е 3 метра в плитката част, а във втората половина - 5 метра. Снабден е със система за генериране на талази, неестествен пушек и с други профилирани устройства, които разрешават основаване на условия, доста близки до действителните.

Възможностите за тренировки и образование на новото оборудване бяха демонстрирани по време на откриването. Екипажи от Военноморска база „ Чайка " посредством потребление на специфичния тренажор демонстрираха спешно втурване и приводняване, избавяне на хора от аварирал вертолет. Военнослужещи от Специалните сили направиха десантиране от вертолет по способа „ бързо въже " на морска платформа. Показани бяха и детайли от интервенции по преодоляване на морски съдове и спасително-издирвателни интервенции. Демонстрирани бяха опциите за разкриване на потънала техника и хора посредством потреблението на подводен дрон.

В отговор на въпроси на публицисти министърът на защитата Тодор Тагарев разясни, че, с цел да стартира работата си противоминната група в Черно море, се изчаква ратификацията на подписаното съглашение от турския парламент. „ Противоминната група в Черно море е взаимна интервенция на Румъния, Турция и България, отворена за присъединяване и на други съдружници, само че без кораби, в сходство с конвенцията от Монтрьо. Тя ще ни даде опция да понижим рисковете за нашата стопанска система и за корабоплаването в наши води и това е нейната съществена задача ", уточни той.

На въпрос за почналото интернационално обучение на НАТО „ Steadfast Defender ", министър Тагарев акцентира, че неговият сюжет планува отбранителни дейности в северната част на източния фланг. „ На българска територия все още не се планува наличие на непознати войски и осъществяване на някакви дейни дейности. В него участваме с офицерите в щабовете на НАТО, както и с наши щабове, които ще вземат участие в планирането на компютърно подпомагани учения ", уточни той.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов уточни, че един от целите, по който също се работи, е модернизацията на военноморска база „ Варна " и пристанищната инфраструктура. „ Военното пристанище не е ремонтирано от десетки години. Време е да създадем условия за новите кораби - по този начин, както вършим със самолетите Ф-16 в Трета авиобаза. Имаме план, който е остойностен и се съгласува със съответните институции ", съобщи той.

Началникът на защитата бе безапелационен, че предложенията на Щаба на защитата от провеждания Стратегически обзор на отбранителната политика са залегнали в Инвестиционната проект стратегия с предпочитани планове за рационализация на Въоръжените сили. „ В ограничавания запас, с който разполагаме, би трябвало да бъдем прагматични и да извличаме уроците си от споровете и от войната в Украйна. За да има резултат, когато влагаме средства за защита в качества. Приоритетите, които си слагаме, са разузнаване и наблюдаване, противовъздушна защита, подсилване на качествата в морския домейн, като би трябвало да продължим напъните в сухопътния, военновъздушния и в Силите за специфични интервенции, както и в логистиката и всестранното обезпечаване ", заключи адмирал Ефтимов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР