Министър-председателите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и

...
Министър-председателите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и
Коментари Харесай

Ключови преговори Заев-Ципрас за името в Давос

Министър-председателите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас ще проведат основна среща във връзка със разногласието за името в швейцарския курорт Давос, където се организира Световният стопански конгрес.

Скопие и Атина са на път да разрешат дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. През целия този интервал Гърция блокираше евроатлантическата интеграция на Република Македония с изказванието, че страната не може да употребява името Македония. През последните 2 години поради конфликта Изток-Запад гръцкото несъгласие стартира да работи срещу районната сигурност.

С идването на власт на държавното управление на премиера Зоран Заев в средата на 2017 година Скопие предприе действителни стъпки за нормализиране на връзките с всички съседи.

Активизираха се и договарянията за решаването на разногласието за името при посредничеството на Матю Нимиц. Миналата седмица станаха известни и предложенията, които той е направил на македонската и гръцката страна: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония.

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас призна, че Република Македония към този момент е приета от доста страни по света с конституционното си име и позволи, че в бъдещето име на страната терминът Македония ще попада. Той не поддържа митинга в Солун, който тази неделя беше проведен от крайните националисти под лозунга „ Македония е Гърция “. Нещо повече Ципрас означи, че не решаването на противоречивия въпрос единствено ще подкопае в допълнение позициите на Гърция. Неговата теза беше подкрепена и от кмета на Солун Янис Бутарис, който съобщи, че „ схващането, че Македония е единствено гръцка е доста неприятно “.

След идните диалози сред Заев и Ципрас в Давос се чака интернационалният медиатор Матю Нимиц в околните дни да посети Република Македония и Гърция за, както се чака, завършване на договарянията. След като разногласието за името бъде позволен Република Македония би трябвало да стане 30 член на НАТО и да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз още по време на шестмесечното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР