Министър Лиляна Павлова откри днес 27-ата годишна среща на одиторите

...
Министър Лиляна Павлова откри днес 27-ата годишна среща на одиторите
Коментари Харесай

Павлова откри годишната среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове

Министър Лиляна Павлова откри през днешния ден 27-ата годишна среща на инспекторите по Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ). Това са фондовете, посредством които се осъществя една от най-важните политики на Европейски Съюз - кохезионната, оповестиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

В обръщението си към представителите на националните одитни органи, на Европейската счете палата и Европейската комисия министър Павлова уточни, че тематиката за политиката на доближаване, включваща фокуса „ Бъдещето на Европа и младежите “, беше един от главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първите шест месеца на тази година.

„ Днес тя продължава да бъде водеща тематика в разнообразни формати, най-много в подтекста на дебатите за идната Многогодишна финансова рамка и респективно за кохезионната политика, възлизаща на 1/3 от бюджета на Европейски Съюз “, сподели министър Павлова. Тя съобщи, че емблематичната за Българското председателство зала 3 през днешния ден събира извънредно високо равнище експерти, които са от основно значение и поръчител за сполучливото осъществяване, както и за вярното асимилиране на фондовете, а единствено по този начин те могат да бъдат добре вложени. Приветствие към делегатите сервира също госпожа Илиана Иванова, член на Европейската счете палата, а основни аспекти на предложенията на Европейска комисия за осъвременена, гъвкава и коренно опростена кохезионна политика за интервала 2021-2027 година показа господин Марк Льометр, общоприет шеф на Групово дело „ Регионална и селищна политика “ на Европейска комисия.

„ Именно в зала 3 при започване на месец юни т. година с госпожа Иванова, с господин Льометр, с еврокомисаря по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер, с представители на страните членки, на разнообразни институции и органи, организирахме първия огромен спор на високо равнище по законодателните оферти на Европейска комисия след публикуването им за кохезионната политика след 2020 година Презентациите и мненията, които чухме, бяха доста забавни от позиция на това каква да бъде кохезионната политика отсега нататък, тъй че да остане инструмент за вложения в напредък и претовареност, и за превъзмогване на разликите сред районите и сред страните членки “, уточни в изказването си министър Павлова.

„ За нас бе доста значимо, че кохезионната политика остава с еднакъв достъп за всички райони. От друга страна, макар фокуса върху по-слабо развитите райони, от позиция на финансовото систематизиране, към момента са налице доста съществени диспропорции по отношение на интензитета на помощта сред обособените страни. Тази тематика също е значимо да бъде взета под внимание “, съобщи министър Павлова. Тя очерта, че се следи също желанието да вършим дружно от ден на ден нови политики – във връзка с сигурността, на външната политика в поддръжка на тематиката сигурност, цифровата промяна, климатичните промени, защото би трябвало да бъдем съответни на новия световен, конкуриращ се свят. „ А гъвкавостта, която търсим, сред обичайните политики, каквато е кохезионната, и новите, наложени от провокациите на времето, мъчно би била подсигурена, продължавайки да разпределяме малко над 1% от общия европейски народен приход “, сподели още министър Павлова пред 27-ата годишна среща на инспекторите по Европейски структурни и инвестиционни фондове.

В изявлението си тя се спря на опасенията по две тематики по отношение на финансовите измерения на използването на кохезионната политика. Първата се отнася до препоръчаното от Европейска комисия доста понижение на равнищата на предварителното (авансово) финансиране, а втората касае правилото за автоматизирано освобождение от бюджетен ангажимент.

Пред аудиторията в зала 3 министърът приветства наличието на толкоз доста инспектори, защото синхронът на одиторския надзор е извънредно значим. Тя акцентира какъв брой значимо е одитните отчети да съдържат съответни рекомендации, а не общи, по този начин те са доста по-ценни и по-лесно се позволяват набелязаните проблеми.

„ Често споделяме, че инспекторите са „ нужното лекарство “. Да, по този начин е, тъй като от дълго време те не ни вредят, а единствено ни оказват помощ и по тази причина реализираме мечтаните резултати по-лесно “, сподели министър Павлова. В умозаключение тя благодари на Българския одитен орган по Европейски структурни и инвестиционни фондове – Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “ за професионализма, с който работи, и пожела триумф на форума.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР