Министър Димитър Илиев засегна темата с финансирането в шаха, където

...
Министър Димитър Илиев засегна темата с финансирането в шаха, където
Коментари Харесай

Министър Илиев: Огромен бюджет за шаха през 2024 г. Проблемът е, ...

Министър Димитър Илиев засегна тематиката с финансирането в шаха, където в предаването " Стълбището " по Дарик радио с водещ Константин Вълков.

 

" Това, което виждам в последните дни, е погрешно. Навсякъде се споделя, че няма стотинка държавно финансиране към шахматистките, които реализираха триумф. Това е правилно, само че би трябвало да се каже, че страната желае да даде, само че няма на кого. Държавата не дава пари на състезателите, а на федерациите, а такива няма. Няма такава федерация, която да може да получи финанси от спорта. При 70 милиона средства, изплатени към спорта, по какъв начин да няма пари за шаха? ", съобщи той.

 

" Шахматната общественост би трябвало да се сдобри, да заровят томахавките и да работят както би трябвало. Да, без финансиране са, само че тъй като няма федерация, която да ги получи. Това настройва хората срещу страната, а не би трябвало да е по този начин “, обясни обстановката в шаха Димитър Илиев.

 

Той сподели и по какъв метод е изменена наредбата за заплащането на награди за спортистите, която ще засегне и шахматистките ни:

 

" Ние променихме наредбата за наградите, като за първи път в историята на българския спорт младите, преди мъже и дами, ще получават награди от страната при спечелването на международни и европейски трофеи. Досега младите ще получават награди сред 10 000 и 20 000.

 

Всяко от девойките в шахмата ще получи по 10 000 лв., колкото ще получи и треньорът им. Това са суми за бонуси. Най-важните критерии са резултатите от миналата година.

 

С резултатите в шаха, следващата година за него би трябвало да има голям бюджет, само че не знам кой ще го вземе. Има една федерация, която е от 2022 година, която обаче няма да бъде приета от интернационалната федерация. Имам информация, че в никакъв случай няма да получи интернационален лиценз, тъй като в предишното хора от управлението са били забъркани в корупционни кавги. Има 6 федерации, като някои не желаят да работят с другите. Сега вършим одит на метода по приемане на лиценз.

 

Има и сигнали, че са създавани клубове, с цел да има бройка  за основаване на федерация. Това са 7-8 папки с документи, които би трябвало да бъдат прегледани от адвокати, с цел да се ревизира за нарушавания. Тук не става въпрос кой на кого е приветлив, а да се откри истината. Имах среща и с едните, и с другите. Искам тези хора да седнат на една маса, само че от време на време споровете сред личностите са толкоз огромни, че наподобяват непреодолими “.

 

Министърът приказва и за БФС: Борислав Михайлов, Емил Костадинов и Йордан Лечков бяха наши идоли, а в този момент са на път да се трансфорат в противоположното

 

" Те имат мощно его, висока оценка за себе си, от време на време некореспондираща с действителността. В един миг човек се самозабравя. Хората имат упования. Във футбола напрежението идва от това, че не се извършват упованията на хората. Затова идва недоволството - че толкоз доста години не се реализират мечтаните резултати, или тези, които са били. Има трайна деградация към по-лошо и оттова произлиза публичния напън към футбола ".

 

Това сподели министърът на младежта и спорта Димитър Илиев във връзка обстановката в българския футбол и в частност - управлението на Българския футболен съюз (БФС).

 

" Чакаме футболният съюз да ни каже дали може да създадем одита. В последно време кореспонденцията с тях е единствено еднопосочна - от нас към тях ", уточни той.

 

" Важно е да се научим, че в тази страна има ясни правила и всеки би трябвало да си гледа своята работа, а не да се меси в работата на другите. Като човек ме боли от това, което се случва с футбола. Министерството обаче не е министерство на футбола, а на спорта. По-добър образец е шахът, в който девойките ни зарадваха с подобен триумф ", призна спортният министър.

 

Той разяснява и лиценза на БФС: " Няма проблем по издаването на лиценза. При издаването на лиценза, не сa открити отговорности. Те са се появили след това. С лиценза всичко е вярно направено. Проблемът във футболния съюз към този момент е честен. Вижда се публичен напън, а управлението на БФС се показва като жертва. В един миг тези хора ще го докарат до състояние, в което не могат да излязат на улицата. Цялото общество желае да дадеш път на други хора, а ти казваш не ".

 

" Не желая да върша съпоставяне сред Министерството на спорта и Борислав Михайлов. Виждате в какво напрежение се работи, какъв брой пъти имаше избори, по какъв начин постоянно се желаят оставки. Да падат държавни управления поради Борислав Михайлов? Когато един проблем визира толкоз доста хора - става въпрос за обществен феномен, е обикновено всеки да се интересува, само че е значимо да се каже, че законите са закони, с цел да се съблюдават. Правомощията ни не разрешават избрана интервенция, тъй като в противоположен случай всеки ще се бърка в работата на другите. Не може на всяко триене, да се влиза с бутонките във вътрешността и да се бъркат в работата на разнообразни организации ", сподели още министърът.

 

Димитър Илиев разкри и какво би споделил на Борислав Михайлов, в случай че не е министър на спорта: " Ако не съм министър, бих споделил на Борислав Михайлов, че е хубаво да си даде ясна самокритика къде се намира в пространството и къде стои в обществото, с цел да остане с нещо хубаво в това общество. Той, Емил Костадинов и Йордан Лечков бяха наши идоли, а в този момент са на път да се трансфорат в противоположното. Важно е човек да разбере къде се намира в пространството, с цел да остави нещо хубаво след себе си ".

 

ФрогНюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР