Министър Боил Банов и Инспекторатът за опазване на културното наследство

...
Министър Боил Банов и Инспекторатът за опазване на културното наследство
Коментари Харесай

Лъсна ново престъпление на Хаджигенов и палатковия лагер, окупирал Орлов мост "Отровното трио"

Министър Боил Банов и Инспекторатът за запазване на културното завещание в Министерство на културата би трябвало да привлекат неотложно към административнонаказателна отговорност адв. Николай Хаджигенов за нанесените увреждания след негов апел на постройката на Министерство на защитата на ул. „ Дякон Игнатий “ № 3 в София, която бе замеряна с яйца и домати в 103-тата вечер на неодобрение против държавното управление, декларират от съдружие „ Зограф “.

Главен основател и уредник на срамната яйчена пукотевица по фасадата на постройката на Министерство на защитата бе точно юрист Хаджигенов от по този начин нареченото „ трио “, който с тази своя „ акция “ още веднъж жестоко наруши наредбите на Закона за културното завещание, заради което би трябвало да понесе съответните наказания за своите дейности, безапелационни са в съдружие „ Зограф “.

От гражданската организация припомнят, че поруганата от „ протестърите “ постройка на Министерството на защитата е оповестена през 1978 година за архитектурно-строителен, живописен и исторически монумент на културата от национално значение, което подсигурява нейния предпазен статут.

Сградата на Министерство на защитата е издигната през 1885 година по план на известния чешки проектант Антонин Колар, а в сегашният си тип е от 1939 година, когато е преустроена и разширена от арх. Димитър Цолов, останал в историята на българската архитектура като основател на редица знакови здания в София.

Външната декорация на постройката на Министерство на защитата е дело на видния български ваятел Любен Димитров, който взе участие в оформлението и на други представителни за столицата ни здания, като тази на Българска национална банка, Министерство на вътрешните работи и Народната библиотека. На ъглите на фасадата на постройката на Министерство на защитата са изваяни скулптурните облици на велики български владетели – хан Аспарух, хан Крум, хан Омуртаг, княз Борис, царете Симеон Велики, Самуил, Калоян и Иван Асен II.

Автор на интериора на постройката на военното ни министерство е украинецът Михайло Парашчук. Забележителни са и стъклописите в Министерство на защитата, изпълнени по план на Георги Атанасов през 1941 година, които маркират един доста значим стадий от развиването на този тип българско монументално и декоративно-приложно изкуство.

През Втората международна война постройката Министерството на защитата е наранена от бомбардировките над София, само че все пак и до през днешния ден е съхранена забележителна част от обзавеждането й, означават от съдружие „ Зограф “.

Замерянето с яйца и домати на постройката на Министерството на защитата - един от знаците на българската бойна популярност и воинска смелост, може да бъде окачествено и като безцеремонна подигравка с българската история, с националната ни еднаквост, с българското национално достолепие и държавен суверенитет, акцентират от съдружие „ Зограф “.

След тази поредна вандалска демонстрация би трябвало отново да „ подсетим “ служителите на бул. „ Ал. Стамболийски “ №17 за техния ангажимент да наблюдават за спазването на Закона за културното завещание, както и за задължението им да постановат строги наказания на нарушителите му, които унищожават безнаказано знакови здания, свързани с българската история и културно завещание, показват от съдружие „ Зограф “.

От гражданската организация допълват, че съгласно Чл. 200а. (1) на настоящия Закон за културното завещание „ Който унищожи или повреди културна полезност, в случай че действието не съставлява закононарушение, се санкционира с санкция в размер от 15 000 до 30 000 лева, а на едноличен търговец или юридическо лице се постанова имуществена глоба в размер от 25 000 до 50 000 лева “

От съдружие „ Зограф “ чакат Министерство на културата да заяви на уеб страницата си какви административни ограничения към този момент са подхванати от институцията против деятелите на "Отровното трио " и поради скандалното къртене на историческите жълти павета на площад „ Независимост “ в София, оповестени за монумент на културата, както и за всички вреди, нанесени след апелите им за ескалиране на протестните дейности на редица емблематични, знакови здания със статут на недвижими културни полезности с национално значение.

Почистването и ремонтните действия на фасадите на всички наранени публични здания в столицата – монументи на културата, би трябвало да са напълно за сметка на "Отровното трио ", защото българските данъкоплатци не са длъжни да заплащат за отстраняването на следствията от техните хулигански дейности, акцентират от „ Зограф “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР