Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя

...
Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя
Коментари Харесай

Минималната работна заплата става 50% от средната

Минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене Народното събрание като одобри препоръчаните от " Българска социалистическа партия за България " промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало най-малък размер от 850 лв., се показва в претекстовете.

" За " бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе признато предлагането срокът сред двете четения да е 14 дни, както изиска   " Български напредък ", и в последна сметка остана период от седем дни.

Целта на законопроекта е навреме обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз в изискванията на висока инфлация, ниски приходи и непрестанно растящи разноски на живот.

В момента, след удръжките, действителният размер, който се получава, е 549 лв. – 45 лв. над новата линия на беднотия. 

Промените биха засегнали към 600 000 души у нас, които са част от най-уязвимите групи в страната.

Парламентът ще прегледа на първо четене и импортиран от ПГ „ Възраждане “ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за локалните налози и такси. На второ гласоподаване депутатите ще обсъдят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Предвижда се народните представители да прегледат и Законопроект за одобрение на Меморандума за съгласие за стратегическо партньорство сред държавното управление на Република България и държавното управление на Обединените арабски емирства.

Очаква се в дневния ред на Народното събрание да бъдат включени още точки, измежду които промени в Закона за предучилищното и учебното  образование, Закона за кадастъра и имотния указател и Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Комисията по защита ще разиска решението за изпращане на военна помощ за Украйна. Депутатите ще заседават закрито, тъй като описът с военната помощ е конфиденциален.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР