Минималната работна заплата ще бъде увеличена от сегашните 650 лв.

...
Минималната работна заплата ще бъде увеличена от сегашните 650 лв.
Коментари Харесай

Минималната заплата скача до 700 лв. през 2022 г.

Минималната работна заплата ще бъде увеличена от сегашните 650 лева до 700 лева следващата година. Увеличението бе договорено по време на договарянията за сформиране на държавно управление сред четирите политически партии - Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България.

По-високият размер на минималната заплата бе препоръчан от Българска социалистическа партия, само че не провокира никакви разногласия измежду възможните бъдещи партьори в ръководството. Затова и за множеството странични наблюдатели на договарянията, които се излъчваха онлайн, остана неразбираем размерът на най-ниското месечно възнаграждение за следващата година. За по-високата сума потвърдиха представителите на Демократична България в преговорите  Георги Ганев и Владислав Панев.

Както е известно, работодателските организации мощно се противопоставиха преди време на настояванията на синдикатите за покачване на минималната заплата за поредна година. На фона на ковид-кризата представителите на бизнеса предвидиха посивяване на редица бизнеси и понижаване на заетостта поради нарастналите разход за труд.

Дали минималната работна заплата ще стане 700 лева още от 1 януари 2022 година е под въпрос. Както стана известно новото Народно заседание няма да успее да одобри до края на годината държавния бюджет за 2022 година и най-вероятно през януари държавните финанси ще се извършват съгласно разпоредбите на бюджета за 2021 година

" Не е съдбовно, ако новият бюджет бъде приет през януари. За първия месец на 2022 година ще бъде употребена 1/12-а част от обновения бюджет за 2021 година По-добре да имаме задоволително време за разискване и пробутване на другите политики. Забавянето даже ще подтиква по-малки разноски и по-нисък бюджетен недостиг в края на годината ", разяснява пред БНР Владислав Панев от Демократична България.

Според Панев обаче наложително данъчните промени би трябвало да бъдат признати до края на годината и да влязат в действие от 1 януари, тъй като по закон налози не може да се трансформират в течение на годината. Както стана ясно по време на договарянията по тематика " Финанси " бе контрактувано да се отстранен налог " уикенд " и налога върху лихвите от депозити. " Освен това бе контрактувано да се завиши размерът на необлагаемите вноски за непринудено пенсионно обезпечаване от 60 на 120 лева ", напомни Панев.

" Бюджет 2022 се обрисува като спешен поради пандемията и въведените ограничавания ", разяснява пред Българска национална телевизия неговият сътрудник от Демократична България Георги Ганев. Според него ще се наложи страната да емитира дълг, който да покрие финансиране от към 5 - 6 милиарда лв. поради недостига, който ще бъде заложен в бюджета - сред 3,5 и 4,5% от Брутният вътрешен продукт. " Амбицията за идващите години обаче е да се съблюдават критериите, свързани с еврозоната и Плана за възобновяване, което значи под 3% касов недостиг ", сподели Ганев.

КАБИНЕТ

" Демократична България " още не е решила дали ще излъчи свои представители в новия съдружен кабинет ", съобщи Ганев. Ако се вземе такова решение, съгласно него най-логично е Демократична България да поеме Министерство на правораздаването. Самият Ганев няма упоритости към изпълнителната власт и ще остане в Народното събрание. Той посочи, че е оптимист за шансовете за сформиране на съдружен кабинет.

Според Владислав Панев, който е съпредседател на " Зелено придвижване " от Демократична България, е логично, техен представител да поеме екоминистерството. " Борислав Сандов е една добра кандидатура за министър ", счита Панев. Той обаче акцентира, че към момента " всичко е на масата и нищо не е контрактувано ". 

Както стана известно президентът Румен Радев ще свика новото Народно заседание на 3 декември. " Буквално в идната седмица чакам и съставът на държавното управление, и неговата стратегия да бъдат в огромна степен ясни “, сподели пред БНР Владислав Панев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР