Минималната работна заплата да достигне 940 лева от догодина, е

...
Минималната работна заплата да достигне 940 лева от догодина, е
Коментари Харесай

Предлагат 940 лв минимална заплата - какви ще са последствията

Минималната работна заплата да доближи 940 лв. от следващата година, е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, върху която стъпва проектобюджетът за 2023. Това разгласи пред БНР през вчерашния ден служебният министър на финансите Росица Велкова. Министерството на финансите предлага минималното заплащане да продължи да нараства до 1038 лева през 2025 година и до 1128 - по-късно.

Попитахме специалисти какви ще са следствията от сходно нарастване.

Вдигането на минималната работна заплата на 940 лева през 2024 и растежът ѝ през идващите 3 години, заложено в бюджетната прогноза на финансовото министерство, може да докара до безработица, предизвести някогашният обществен министър Христина Христова в " Денят стартира ":

" Работодателят, когато този служащ е ниско дипломиран, а би трябвало да му дава още пари, които не може да проработи, той го освобождава. т.е. безработица може да се случи. Да прибавим за МРЗ, че тя е съществена работна заплата, а статистиката ни дава междинна брутна работна заплата за страната. И там се оформя едно огромно несъгласие, от което по какъв начин ще се излезе не знам ", уточни тя.

Според икономистът Красен Станчев, в случай че няма диференциация по райони, ще се размие границата сред минимална и съществена в най-бедните области, което ще се отрази отрицателно на пазара на труда.

" Много е значимо да има диференциация по другите краища на страната, а не да бъде общо. И още нещо - това няма никакво отношение по процеса на повдигане на заплатите заради простата причина, че то визира единствено тези, които могат да бъдат тествани, а те могат да бъдат тествани, тъй като има подобен закон, такава разпоредба, само че оня, който дефинира минималната работна заплата, не е оня, който дава. А оня, който дава е работодателят.

Работодателите са нараснали за предходната година със 17%-18% работната заплата въобще, което е над инфлацията за м.г. Тоест - аз не виждам какви са основанията сега да се прави. Не виждам тези учредения, тъй като няма обикновени планове оповестени. Ние обсъждаме изявления по малкия екран. Те са много неразумни меко казано.

Представете си, че работите във Видинско. Преди 2 години междинната работна заплата беше 979 лева Сега, в случай че стане 940, примерно от януари следващата година, евентуално междинната във видинска област ще бъде някъде към 1100. Нито един шеф не може да си разреши да наеме хора на равнищата на минималната работна заплата ", сподели той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР