минимална преднина управляващата партия в Челна гора печели парламентарните избори.В

...
минимална преднина управляващата партия в Челна гора печели парламентарните избори.В
Коментари Харесай

Оспорвани избори в Черна гора

минимална преднина ръководещата партия в Челна гора печели парламентарните избори.

В тези избори на карта е заложено политическото бъдеще на президента Мило Джуканович, който оглавява Демократичната партия на социалистите /ДПС/ и ръководи Черна гора от началото на разпадането на Югославия през 1990 година и по време на разпадането на съюза със Сърбия през 2006 година Джуканович ръководеше напъните на страната за участие в Европейския съюз и обезпечи присъдиняването й към НАТО през 2017 година

Ройтерс отбелязва, че нито дългогодишната ръководеща партия, нито просръбската и проруска съпротива няма да имат болшинство в 81-местния парламент. Вотът изправя Движение за права и свободи пред коалиция от най-вече сръбски националистически партии, които желаят по-близки връзки със Сърбия и Русия.

Според оповестените от Държавната изборна комисия предварителни резултати, след култивиране на 98,55 % от гласовете, обединението към Демократичната партия на социалистите на Джуканович печели 35,12% от гласовете и евентуално ще има 30 депутати. Опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора " печели 32,54% и 27 мандата, обединението "Мирът е нашата нация " - 12,55%, 10 места в Народното събрание, обединението "Черно на бяло " - 5,57%, 4 мандата, социалдемократите на Иван Брайович - 4,09%, 3 депутатски места. Три места получава Бошнячката партия, две места социалдемократическата партия "Силна Черна гора " и по едно място получават две албански партии.

По време на акцията Джуканович съобщи, че вотът е жизненоважен за отбраната на независимостта на страната пред опасността от възобновените опити на Белград и Москва да назначат свои марионетки, с цел да си върнат въздействието в близката славянска и православна страна.

Водената от университетския професор Здравко Кривокапич обединението "За бъдещето на Черна гора " е подкрепяна от авторитетната в Черна гора Сръбска православна черква. Черногорците, които се разпознават като сърби, са една трета от популацията от 620 000 души. Повечето черногорци и сърби споделят един език и православна религия и доста сръбски жители имат корени и фамилии в Черна гора.

По време на изборите през 2016 година управляващите оповестиха, че са предотвратили опит на съветски сътрудници и група сръбски националисти да смъкват държавното управление, да убият Джуканович, който тогава бе министър председател, да спрат влизането на страната в НАТО и да докарат на власт проруска коалиция. Москва на няколко пъти отхвърли изказванията, че е забъркана, като "абсурдни ".

Опозиционни водачи упрекват Джуканович, че ръководи Черна гора като лично притежание с връзки с проведената престъпност. Отхвърляйки това, Джуканович, който чака да бъде избран отново през 2023 година за президент, упрекна Сърбия и Русия, че употребяват църквата и просръбската съпротива, с цел да подкопаят независимостта на републиката.

Алиансът "За бъдещето на Черна гора ", поддържа митингите против религиозния закон, който съгласно Сръбската православна черква ще разреши на страната да отнеме нейното имущество. Ние би трябвало да защитим нашата религия, декларира групата, като в същото време упреква държавното управление в широкомащабен "грабеж ".

Трета политическа мощ е центристкият съюз Мирът е нашата нация, който също поддържа Сръбската православна черква и подлага на критика ширещата се корупция, само че е считан за по-умерен.

Лидерът на обединението "За бъдещето на Черна гора " Здравко Кривокапич разгласи нощес победа и сподели, че тази коалиция подава на всички ръка на помиряване, написа белградският вестник "Политика ". Весник "Данас " оповестява, че десетки сръбски жители са отпразнували в центъра на Белград изборните резултати в Черна гора. Те развявали флагове на Сърбия и Черна гора, палели факли и скандирали срещу президента на Черна гора Мило Джуканович.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР