Миниатюрният компютър открива нови хоризонти пред киберпрестъпниците. В даркнет се появи

...
Миниатюрният компютър открива нови хоризонти пред киберпрестъпниците.
В даркнет се появи
Коментари Харесай

GEOBOX: използване на Raspberry Pi като мощен хакерски и шпионски инструмент

Миниатюрният компютър открива нови хоризонти пред киберпрестъпниците.

В даркнет се появи нов инструмент за хакерство, наименуван GEOBOX. Той се продава за 700 $ посредством Telegram и незаконни конгреси. Той разрешава на киберпрестъпниците да употребяват Raspberry Pi устройства, с цел да фалшифицират местоположението си и да заобикалят системите за разкриване.

GEOBOX е кадърен да трансформира Raspberry Pi 4 Model B в мощен инструмент за кибер измами. Той разрешава да се манипулира GPS, да се имитират мрежовите и Wi-Fi връзки и да се заобикалят филтрите за битка с измамите.

Според скорошен отчет на основаната в Съединени американски щати компания за киберсигурност Resecurity киберпрестъпниците се насочват към IoT устройства за противозаконни действия. Това става посредством потребление на OPSEC техники и гъвкави настройки за анонимност.

GEOBOX е открит по време на следствие на кражба на онлайн банкиране от клиент на огромна компания за финансови услуги, чието име не се оповестява. Разследването притегли вниманието на откривателите към опциите на зловредния програмен продукт.

Появата на GEOBOX следва различен инструмент от даркнет – TMChecker. Той подкрепя групировките, занимаващи се с рансъмуер, при осъществяването на прецизни хакерски атаки против електронната търговия и авиационната промишленост.

GEOBOX се употребява като прокси устройство на разнообразни отдалечени места. По този метод внезапно се усилва анонимността на потребителите, което затруднява следствието и следенето.

Зловредният програмен продукт има необятен набор от функционалности, в това число подправяне на IP посредством WebRTC, манипулиране на геолокацията посредством подправяне на GPS и опция за скриване на Wi-Fi MAC адреса. Инструментът поддържа разнообразни типове интернет връзки и VPN протоколи и дава опция за основаване на VPN тунели в границите на други VPN тунели.

GEOBOX се предлага против еднократно заплащане от 700 $ или месечен абонамент за 80 $. Плащането се прави в криптовалута.

В допълнение към мошеничествата и анонимизирането, GEOBOX може да се употребява за съгласуване на хакерски атаки. Както и за заобикаляне на държавната цензура, разпространяване на злотворен програмен продукт, акции за добиване на пароли, заобикаляне на географските ограничавания и за тестване на мрежовата сигурност.

Бързото разпространяване на зловредните принадлежности изисква от правоприлагащите органи и експертите по киберсигурност да бъдат самодейни в наблюдението на цифровите опасности и създаването на тактики за отбрана. Това е единственият метод за ефикасното противопоставяне на сходни закани.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР