Мини спаначен киш, с който може да демонстрирате гостоприемство, класа

...
Мини спаначен киш, с който може да демонстрирате гостоприемство, класа
Коментари Харесай

Мини киш със спанак

Мини спаначен киш, с който може да демонстрирате гостолюбие, класа и отличен кулинарен усет

Необходими Продукти

● спанак - 450 г
● сметана - 100 мл
● фета - 200 г (друго по желание)
● яйца - 2 бр.
● джоджен - 2 стръкчета свеж
● индийско орехче - 1 щипка
● козе сирене - 100 - 150 г меко за мазане
● черен пипер
● сол - 1/2 ч.л.
● чубрица - 1 щипка или сминдух
● чесън - 1 скилидка, на ситно
● лук - 1 бр. дребна глава
● брашно - 250 г + още малко за точенето

тестото


● лой - 1 ч.ч. (100 - 150 г) зехтин или масло*
● сол - 1/2 ч.л.
● вода - 4 - 6 с.л. леденостудена

Начин на подготвяне

Първо забърквам тестото за малко с маслото (нарязано на кубчета и преди малко извадено от хладилника ) или зехтина/ сол, щипка сминдух, моята загадка за мирис на тестото - постоянно го ароматизирам със сминдух. Написах и чубрица, тъй като е доста добре и с нея.

Увивам в транспарантно фолио и го поставям в хладилника за към 1 час. Когато се стегне, разточвам, като дебелината на листа се старая да е към сантиметър и половина най-вече (колкото по-тънко, толкоз по-добре), режа кръгчета малко по огромни (с един сантиметър) от формичките.

Поставям ги в намаслените форми и леко прилепям, издърпвам до половината на стената на формата, елементарно е, не се тормозете.

Поставям формата (формите) на хладно във хладилника, в случай че не съм приготвила авансово плънката. Дори да не спазите това, отново ще станат хубави!

Приготвям плънката, като удушавам в тигана зехтинa със скилидката чесън и дребната глава лук, за секунди да се ароматизира и да не изгори чесънът, прибавям измития и нарязан спанак (или размразения подобен предварително), черния пипер, индийското орехче, удушавам да остане на лой (става за към 5 мин).

Дърпам настрани, изчаквам леко да изстине, прибавям сметаната - 100 мл, сиренето и яйцата, пресния джоджен, разбърниквам. Може да замените с кисело мляко, и с двата разновидността съм приготвяла, стават доста вкусни.

Разпределям плънката с лъжица върху тестото във формичките. Изпичам в авансово загрята на 180 градуса фурна, не доста мощна. Когато са подготвени, оставям да се охладят. Шприцовам козето сирене върху тях.

Пригответе за посетители за закуска, доста са лесни и вкусни.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР