МИНЕРАЛНИ БАНИ Националният курорт Минерални бани посрещна своя селищен празник

...
МИНЕРАЛНИ БАНИ Националният курорт Минерални бани посрещна своя селищен празник
Коментари Харесай

Минерални бани празнуват три дни от Задушница до Свети дух

МИНЕРАЛНИ БАНИ

Националният курорт Минерални бани посрещна своя селищен празник по традиция на Черешова Задушница. Тази година той беше маркиран с Детски празник и богата концертна стратегия на локални фолклорни групи.

Двама клоуни от детски спектакъл „ Слънчо “, гр. Пловдив зарадваха най-малките поданици на общината. Песни и танци на сцената на Летния спектакъл показаха самостоятелни и групови реализатори от читалищата „ Заря 1957 “ от Минерални бани и НЧ „ Будилник 1903 “ от Сусам.

„ Ще продължим да работим по тази причина Минерални бани освен да затвърди позициите си на народен балнео и СПА курорт, само че и да създадем задоволително занаят, с цел да задържим младежите тук. Щастлив съм, че виждам измежду вас толкоз деца и родители в младежка възраст “, сподели в своя привет кметът Мюмюн Искендер. Програмата приключи с концерт на тракийския артист Хубен Хубенов.

Според легендите традицията Баните да честват на Черешова Задушница идват от 1230 година. На 9-и март Цар Иван Асен II разгромява епирският държател Тодор Комнин в борбата при Клокотница. След това оставя ранените си бойци да се лекуват край лечебните минерални извори. На Черешова Задушница същата година царят и неговата свита идват в селото. Българският държател подрежда да се направи огромен курбан в памет на починалите в борбата и за здравето на оживелите и излекували се след боевете бойци. От тогава Баните вършат своя събор от Задушница до Свети дух, макар че началото на празника съответствува с един от най-тъжните дни от Православния църковен календар.

Празникът е възобновен в годините на Възраждането и става прочут под името „ Банско Одуше “, а традицията е съхранена и в наши дни.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР