Миналото не може да се променя, но то служи за

...
Миналото не може да се променя, но то служи за
Коментари Харесай

Свидетелства на времето: Тройната коалиция - национални цели под формулата 3-5-8

Миналото не може да се трансформира, само че то служи за поука по какъв начин се реализират триумфи и по какъв начин да се заобикалят неточности. Това важи за всяка сфера на човешката активност, а в по-голяма степен за ръководството на една страна. През 2005 година след парламентарните избори на власт идва Тройната коалиция сред Българска социалистическа партия, която печели най-вече гласове, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, до неотдавна управлявали дружно. До сформирането й стига доста мъчно предвид на политическите наслоения през годините.

„ Например - по какъв начин някогашният цар възприе приемника на някогашната комунистическа партия за собствен сътрудник? Беше ли отшумял генерално и в двете направления резултатът от „ Възродителния развой ”? Но волята да се даде непоклатимост и да се подсигурява бъдещето на обществото ни, на европейска България, надви над всичко. Бяха направени доста взаимни отстъпки, които на идващите избори се видя, че бяха платени от всички основни участници. Но тогава имаше съзнаниението „ какво е България ”, какво е българското общество и всеки, в една или друга степен, от тези политически субекти имаше своята отговорност за решаващите дейности. И, несъмнено, основна роля в този деен разговор имаше тогава президентът Георги Първанов ”, споделя някогашният вътрешен министър Румен Петков.

През годините в българското общество се наслагва мнението, че точно той е архитектът и бащата на обединението сред трите политически обединения, постигнали толкоз мъчно единодушие да ръководят дружно.

„ Тази роля, която той имаше, не всеки път е била с обществен темперамент. По принцип интензивният разговор сред политическите сили не би трябвало да става в мола, в сладкарницата или пред камерите. Душата ни не е витрина, има неща, които човек ще отнесе със себе си. Но той (б.ред. Георги Първанов) имаше стретегическо място в определянето на националните цели и дела. Имаше неща, които трябваше да решим непременно с доста мощна, дейна институционална предприемчивост и позиции. Целият престиж на България трябваше да бъде впрегнат за спасяването на сестрите в Либия и за приемането ни за пълновръстен член на Европейски Съюз. И това сътвори предпоставките за този деен разговор. И аз си мисля, че този междуинституционален разговор от ден на ден ни липсва, а той без междучовешкия няма по какъв начин да се получи ”, продължава Петков.

Според Румен Петков тогава парламент, държавно управление и президент работят единно, с цел да реализиран стратегическата цел на България да се приобщи към европейското семейство.

„ Аз си припомням един диалог във вътрешното министерство на Австрия. Имаха превъзходна министърка – Лизе Прокоп, за жалост тя не е сред нас. На нея й бяха предоставени надълбоко погрешни данни за обстановката в България. Изключително волева жена! Тя реши въпроса по един коренен метод в интерес на връзките сред Австрия и България. Отиде си тези дни и Франко Фратини. Ние имахме всекидневен разговор с Европейска комисия и то във всички секторни политики и по тази причина имахме нейната поддръжка. А през днешния ден комисията споделя „ ние ви поддържаме ”. Е, какво от това, че ни поддържа? Всъщност това е потупване по рамото, а не е поддръжка. Затова не можем да виним единствено комисията и давам образеца с Шенген и пълноправното ни участие в Европейски Съюз. Защото тогава (б.ред. преди 2007 г.) целият запас на страната беше зает, основна роля на Министерство на външните работи и министър Калфин, а през днешния ден за Шенген заговорихме, когато Нидерландия сподели „ не ”. След това Австрия сподели „ не ”, а Европейска комисия споделя „ ние ви поддържаме ”. Чудесно ”, споделя той.

При договарянията за участие в Европейски Съюз България поема ангажимент да затвори III и IV реактор на АЕЦ „ Козлодуй ”. Това е един от най-тежките взаимни отстъпки, които нашата страна приема в процеса на кандидатстване. Договорено е двата блока да спрат работа на 31 дек. 2006 година тъкмо в среднощ.
За мен е неразбираемо за какво политиците по този начин настойчиво не желаят да преразгледат това решение. То се базира на положение от преди 15 година и те не желаят да схванат, че нещата са изменени. И от това нещо ще загуби освен България, а ще загуби и самата Европа. Европейските данъкоплатци ще би трябвало да платят тези обезщетения, които ни се оферират. А също така, влизайки в Европа, богатствата, които дават тези два блока, щяха да бъдат употребявани също от жителите на Европа.
Кирил Николов, шеф на АЕЦ „ Козлодуй ”: /18.12.2006 г./

„ Имаше един внимателен миг, в който президентът Първанов не знаеше, че външният министър (б.ред. Соломон Паси) и министър Кунева от предното държавно управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи са поели ангажимент за затварянето на тези два блока. В енергетиката направихме неточности през всичките 30 години. Днес България можеше да има напълно друго място в енергийната сигурност на Европа – в газовия и електроенергийния бранш. За страдание ние загубихме позиции. Ние сме осигурявали газовата сигурност на Турция, а през днешния ден сме доста горди, че сме подписали някакъв документ, който по този начин и не е ясно какъв е, с държавната компания „ Боташ ”. Има неща, по които участието ни в Европейски Съюз ни отваря порти, които ние сами си затваряме ”, споделя Петков.

В мандата на Тройната коалиция България е изправена пред доста мъчно предизвикателство - спасяването на българските медици от смъртна присъда в Либия. Търсят се всевъзможни способи за поддръжка на българската идея, даже на най-високо равнище - при визитата на американския президент Джордж Буш в София на 11 юни 2007 година
Те би трябвало да бъдат освободени и да им бъде разрешено да се върнат при фамилиите си. Ще продължим с напъните Либия ясно да разбере, че освобождението на тези медицински сестри е висок приоритет за нашата страна.
Джордж Буш, президент на Съединени американски щати 2001-2009 /11.06.2007/

Пак това време Румен Петков, като министър на вътрешните работи, се среща в Триполи с Муса Куса, началник на либийското разузнаване от 1994 година до 2009 година, едно от най- доверените лица на Муамар Кадафи и " основен договарящ по случая с българските медицински сестри ".

„ Той беше безапелационен: „ Ние ще ви върнем здравните служащи, само че това, което би трябвало да извършите през днешния ден е да гарантирате тяхната акомодация и социализация в България ”. Той не ни даваше ум, беше доста уравновесен. Трябва да благодаря и на ген. Кирчо Киров за голямото подпомагане, което ни оказа. Това, което разузнавачите свършиха, в никакъв случай няма да се разбере. Аз познавам няколко от офицерите, които работеха без какъвто и да е церемониал, без каквато и да е гласност. Те направиха доста и ние като български жители би трябвало да им благодарим. Те ми осигуриха опция да отида в пандиза и да се видя с нашите хора, да им покажем, не аз, ние, че България е тяхната страна и се грижи за тях. За това споделям всички институции, за това споделям, че не дребна част няма да добият гласност ”, споделя някогашният вътрешен министър.

Във вътрешнополитически проект четирите години на Тройната коалиция са изпълнени с доста случаи, за които не е даден еднопосочен отговор. Такъв е и оставката на Бойко Борисов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, отпред на което е Румен Петков.

„ Ние с Борисов до ден сегашен имаме някакви човешки връзки, на приливи и отливи, имало е интервали, през които дълго време не сме си говорили по понятни аргументи. Разбира се, че аз не съм уволнявал Бойко Борисов. В диалог посред ни се уточнихме за неговото овакантяване. Ние не сме имали проблеми и когато той беше основен секретар при Георги Петканов, светла му памет. Но легендите, че аз съм му основал политическата му кариера не са правилни. Проектът ГЕРБ се готвеше много преди този момент. И той (б.ред. Борисов) знае, че аз знам. От Бавария те получиха изключителна помощ по повготовката на устава и така нататък Но всеки си споделя някакви лигенди със съзнанието, че дискретността у мен постоянно ще надделее, само че би трябвало да има някаква мярка ”, продължава той.

Според Румен Петков мандатът на Тройната коалиция не би трябвало да се свързва с корупцията, която се промяна за началото на настоящия модел на ръководство на страната.

„ Грешка беше формулата 3-5-8 и тя беше разбрана поради доброжелателните сериозни позиции на президента Георги Първанов. Тогава тези неща не се икономисваха. Предприеха се ограничения, само че в края на мандата. Етикетът 3-5-8 захлупи и трите политически сили. Тогава не ни доближи решимостта, тази екзотика с бордовете да й бъде комплициран край. Те и до ден сегашен са хранилка на близки до властта хора. Тройната коалиция от дълго време я няма, а бордовете ги има, т.е. ние сме безкритични като общество, като неправителствени организации, като медии по въпрос, по който сме били доста остро сериозни. Кое преполага тази бързоскасяваща се социална памет? Аз нямам пояснение за себе си. Направихме неточности, само че държа да подчертая – ние бяхме наясно, че ще платим цената, само че бяхме с волята за България да се направи това, от което тя има потребност и нужда. Все отново би трябвало да си даваме сметка за резултатите, които можем да имаме когато е налице мощна страна, а не когато виждаме микрофона пред себе си и посредством него да се катерим по гърба на другия, с цел да бъдем видяни от още двама гласоподаватели. Така не се прави политика ”, приключва той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР