Миналогодишните сътресения по върховете на Българския футболен съюз (БФС) обнадеждиха

...
Миналогодишните сътресения по върховете на Българския футболен съюз (БФС) обнадеждиха
Коментари Харесай

Наглостта на футболното задкулисие стигна нови висоти

Миналогодишните разтърсвания по върховете на Българския футболен съюз (БФС) обнадеждиха почитателите, че футболът идва, а ритнитопковщината е обречена на крах. Борислав Михайлов и компания заедно подадоха оставки и се снишиха в трепетно очакване на изключителния конгрес.

По справедливи аргументи, доколкото коронавирусът е спънка за провеждането на виртуален конгрес, плануваният за 7 юни конгрес бе отсрочен с шест месеца - за 11 декември. Стига, несъмнено, в случай че заради съществуването на сняг, делегатите не подкарат коледните и новогодишните празници по-отрано...

В средата на предходната седмица членовете на Изпълнителния комитет на БФС в оставка гласоподаваха подновяването на контракта с „ Нова броудкастинг груп “ за телевизионните права на футболното състезание. Контрактът, който изтичаше в края на сезон 2020/2021 година бе продължен с още пет сезона – до 2026 година.

От футболната централа осведомиха, че са получили три предложения (без ДДС) за телевизионните права: 200 000 лева на сезон; 3 млн. лева на сезон; 6.5 млн. лева на сезон. И... приели най-щедрото предложение - на малкия екран, излъчваща българския шампионат и сега.

Подобна договорка е единствена по рода си - най-много поради четворното преплитане на ползи към една персона. Кирил Домусчиев, Босът на "Нова броудкастинг груп ", е също по този начин с обственик на българския първенец „ Лудогорец “, на компанията медиатор за телевизионните права „ Футбол про медиа “ и член на Изпълкома на БФС. Сиреч – Домусчиев предлага едни пари за ТВ права, по-късно самичък приема офертата си, а най-после част от тази сума се връща назад в джоба му. Бързам да кажа, че от „ Нова броудкастинг груп “ излязоха с позиция, че

„ с цел да се избегне спор на ползи,

самият Кирил Домусчиев, като член на Изпълнителния комитет на БФС, се въздържа при гласуването за взимане на решението за новия контракт “. Да се смее ли човек, да плаче ли...

Официалната позиция на Домусчиев идва след опасността на новия мажоритарен притежател на „ Левски “ Наско Сираков, че клубът може да не пусне камери на „ Нова телевизия “ на стадиона си. Причината – подписаният „ на мрачно “ дълготраен контракт за ТВ правата, за който БФС даже не се е допитал до футболните клубове. Телевизионните права в своята същина са владеене таман на тимовете, а федерацията се явява медиатор сред тях и телевизионния снабдител. Това явно е убягнало на Изпълкома, който най-безочливо обвърза клубовете за пет години напред, а с това на процедура върза и ръцете на бъдещото управление на БФС по един от най-стратегическите въпроси за развиването на футбола у нас.

Наско Сираков има за какво да недоволства. Отбори като

„ Левски “ и ЦСКА са огромните губещи

от тази договорка, защото генерират доста по-голям ефирен интерес, а в същото време си разделят поравно парите от ТВ права с всички останали клубове. В момента „ Левски “ взима към 600 хиляди лева годишно по това перо, а съгласно Сираков тази сума би трябвало да е в порядъка сред 2 и 4 млн. на година. Ако закъсалият финансово „ Левски “ желае да се избави от порочния модел на ръководство и да се трансформира в самоиздържащо се и без значение сдружение, то един от първите ходове в тази посока следва да бъде преразглеждането на приходите от телевизионни права.

ЦСКА и "Левски " разполагат с голяма фенска маса, която в огромна степен съставлява аудиторията на спортните канали на „ Нова броудкастинг груп “, излъчващи футболния шампионат. Ако БФС продължава да си прави оглушки и не взима поради този факт, то двата столични гранда могат да загърбят обичайния способ на лъчение на мачовете им и да прибегнат до други механизми, посредством които да си вземат своето.

В Гърция, да вземем за пример, от година насам първенецът ПАОК сътвори лична онлайн платформа, на която излъчва мачовете си против съответна такса. По същия метод и "Левски ", и ЦСКА биха могли да разчитат на многочислените си почитатели, които да наливат парите си непосредствено в хазната на обичания си тим, вместо в тази на „ Нова броудкастинг груп “, откъдето не престават да подвигат цената на месечния си абонамент (от 1 юли т.г. платеният пакет „ Диема екстра “ нарастна с 1 лев и към този момент коства 9 лв/месечно).

Варианти – доста, само че решението за БФС следва да е единствено едно: неотложно преразглеждане на контракта за ТВ правата и наложителна консултация с футболните клубове. Всичко друго би граничило с наглостта на едно футболно задкулисие, което не се отхвърля да обслужва частни ползи - за сметка на българския футбол.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР