Миналият месец е бил най-горещият септември в историята с изключителна

...
Миналият месец е бил най-горещият септември в историята с изключителна
Коментари Харесай

Септември беше най-горещият в историята

Миналият месец е бил най-горещият септември в историята с " изключителна " разлика, съобщи наблюдаващият на Европейски Съюз за климата.


Голяма част от света се измъчваше от извънредно топло време през септември. Очаква се годината да бъде най-горещата в историята на човечеството, откакто през лятото в Северното полукълбо бяха регистрирани най-топлите температури в света.

Средната температура на въздуха на повърхността на Земята през септември беше 16,38 °C, което е с 0,93 °C над междинната стойност за интервала 1991-2020 година за месеца и с 0,5 °C над предходния връх за 2020 година, се споделя в отчет на Службата за климатични промени " Коперник " (C3S).

Обикновено температурните върхове се чупят с доста по-малки разлики, по-близки до една десета от градуса.

В отчета се показва, че този месец е " най-необичайно топлият " в набора от данни от 1940 година и е с към 1,75 °C по-топъл от междинния септември през прединдустриалния интервал 1850-1900 година

" Преживяхме най-невероятния септември в историята от климатична позиция. Това е просто оттатък границите на вярата ", съобщи шефът на C3S Карло Буонтемпо пред Агенция Франс Прес.

" Изменението на климата не е нещо, което ще се случи след 10 години. Изменението на климата е тук. "

Безпрецедентните септемврийски температури " счупиха върховете с изключителна мощ ", добави заместник-директорът на C3S Саманта Бърджис.

Средните световни температури от януари до септември бяха с 1,4 °C по-високи спрямо интервала 1850-1900 година, което съвсем наруши задачата за стопляне от 1,5 °C, заложена в Парижкото съглашение от 2015 година

Този предел е най-амбициозната цел на съглашението и се смята за значителен фактор за отбягване на най-катастрофалните последствия от изменението на климата.

Средната световна температура за интервала януари-септември е била с 0,05 по-висока в съпоставяне със същия деветмесечен интервал на 2016 година - най-топлата година, записана до момента.

Феноменът " Ел Ниньо " - който затопля водите в южната част на Тихия океан и подтиква към по-топло време оттатък - евентуално ще докара до това, че 2023 година ще се трансформира в най-топлата година в историята през идващите три месеца.

Учените чакат най-тежките последствия от настоящия Ел Ниньо да се усетят в края на 2023 година и през идната година.

Въпреки че Ел Ниньо е изиграл роля за стоплянето, " няма подозрение, че изменението на климата го е направило доста по-лошо ", споделя Буонтемпо.

Европа претърпя най-горещия си септември в историята - с 2,51 °C повече от междинната стойност за интервала 1991-2020 година, като доста страни усъвършенстваха националните температурни върхове за месеца.

Средната температура на морската повърхнина за месеца, като се изключи полярните райони, също доближи исторически най-много за септември - 20, 92 °C.

Учените настояват, че по-високите температури на морската повърхнина, дължащи се на изменението на климата, вършат рисковите метеорологични феномени по-интензивни, като бурята Даниел провокира опустошителни наводнения в Либия и Гърция през септември.

Антарктическият лед остава на рекордно ниско равнище за този интервал от годината, до момента в който месечното равнище е с 18% под междинното, добави C3S.

Според учените от началото на индустриалната ера океаните са абсорбирали 90 % от непотребната топлота, създадена от човешката активност.

По-топлите океани също по този начин са по-малко способни да всмукват въглероден диоксид, което ускорява порочния кръг на световното стопляне и нарушава действието на нежните екосистеми.

" Подобно събитие е в сходство с прогнозите, направени през последните няколко десетилетия ", споделя Дъг Макнийл, климатолог и статистик в Центъра Хадли на английската метеорологична работа.

" Шокиращо е, когато виждате по какъв начин се чупят тези върхове и какво влияние има това върху живота на хората и екосистемите ", сподели той.

" Нашият климат е отвън надзор ", написа Бил Макгуайър, климатолог и професор в университета UCL в Лондон, в X.

Световните водачи ще се съберат в Дубай от 30 ноември на спешни договаряния на Организация на обединените нации за климата, известни като COP28, до момента в който последствията от световното стопляне се форсират.

Ключови тематики в договарянията ще бъдат намирането на консенсус за понижаване на излъчванията на парникови газове, финансирането на акомодацията и смекчаването на последствията и стимулирането на възобновимата сила.

В сряда Организацията на обединените народи съобщи, че има " разнообразни отзиви " измежду страните за това по какъв начин да бъдат реализирани задачите от Париж, макар че те са съгласни, че досегашните дейности в региона на климата са били незадоволителни.

Папа Франциск предизвести, че светът " се срутва " поради световното стопляне, като прикани участниците в COP28 да се спогодят за обвързващи политики за последователно отричане от изкопаемите горива.

" Два месеца преди COP28 - чувството за неотложност за амбициозни дейности в региона на климата в никакъв случай не е било по-критично ", сподели Бърджис. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР