Миналия понеделник евродепутатката Ева Кайли откри нов изследователски център за

...
Миналия понеделник евродепутатката Ева Кайли откри нов изследователски център за
Коментари Харесай

Дългият възход и стремглавото падение на евродепутатката Ева Кайли

Миналия понеделник евродепутатката Ева Кайли откри нов проучвателен център за поощряване на блокчейн технологията в Европейски Съюз. Водещи специалисти и политици от институциите на Европейски Съюз и гръцкото държавно управление участваха на събитието, в това число ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. В обществените мрежи Кайли се хвали, че посещаемостта е била висока и качва като доказателство няколко фотоси.

А този понеделник 44-годишната Ева, която е една от 14-те вицепрезиденти на Европейския парламент, беше упрекната в корупция в следствието на абсурда в Катар, отговорностите й като вицепрезидент бяха свалени и тя беше неотложно изключена от социалдемократическата партия ПАСОК в Гърция и групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Младата евродепутатка беше " хваната в крачка " – единственото събитие, което може да провокира неотложно лишаване на депутатския й имунитет. Нейният сътрудник, 35-годишният Франческо Джорджи, помощник на италиански евродепутат, и създател на неправителствената организация Fight Impunity, също беше арестуван по обвинявания в корупция. Активите и имуществото на двойката, дружно с тези на фамилията на Кайли в Гърция, бяха замразени.

Никой не можеше да планува това проваляне за може би една от най-бляскавите двойки в Европейския парламент, които бяха на върха на кариерата си, написа

Възход

Родената в Солун Кайли се включва в политиката доста дребна, като се причислява към младежите на ПАСОК на нежната възраст от 14 години. Десетилетие по-късно през 2002 година става най-младият член на градския съвет на Солун. Учи архитектура и строително инженерство, преди да се реалокира в гръцката столица и да получи магистърска степен по европейски въпроси. През 2004 година, въпреки и несполучливо, става най-младият претендент народен представител в национални избори. Въпреки загубата, след изборите тя получава позицията на водеща на новините на канал „ Мега ”, където работи няколко години. Присъства в гръцкия парламент от 2007 до 2012 година, преди да се реалокира в белгийската столица през 2014 година, с цел да стане евродепутат в Групата на социалистите и демократите.

Кайли си основава име с няколко смели и откровени дейности, които трансформират мнението на нейните партийни сътрудници, като да вземем за пример първичния отвод да поддържа премиера социалист Георгиос Папандреу в решителен избор на доверие в разгара на финансовата рецесия в Гърция през 2011 година Тогава Кайли трансформира решението си и Папандреу оцелява.

Редовно е засичана с гръцко-руския милиардер и медиен магнат Иван Савидис, другар на Путин, в Солун в бузуки питейни заведения или в лъскави нощни клубове, където гръцката известна музика се извършва онлайн измежду море от карамфили.

Кайли твърди, че дядо й е бил погубен от комунисти, което по-късно се оказва изцяло погрешно. Тя в никакъв случай не се е извинявала за изявлението си, нито пък е подведена под отговорност от гръцките медии.

Социалдемократката Ева Кайли се включва във все по-разрастващата се цифрова стратегия на Европейски Съюз, която се занимава с изкуствен интелект, киберсигурност и блокчейн. Тя работи в тясно съдействие със сестра си Манталена Кайли - изпълнителен шеф на компанията ELONtech, неправителствена организация, фокусирана върху въздействието на законите върху новите технологии. Ева и Манталена са близки, като двете сестри постоянно са засичани дружно на софтуерни конференции в Европейски Съюз или на дълги разходки в центъра на Атина.

Като една от дребното гъркини на висок европейски пост Кайли се радва на необятна поддръжка от локалните медии, които отделят дълги репортажи, отдадени на нейния блестящ метод на живот. Нейният сътрудник италианецът Джорджи работи като инструктор по ветроходство в допълнение към ежедневната си работа като помощник на евродепутат. Бляскавият му живот е документиран в профила му в Instagram, който е цялостен със фотоси от плавания в Сардиния или ски ваканции. Той също може да бъде забелязан в Доха, където пътува по работа през 2018 година Кайли и Джорджи са двойка от 2020 година и живеят дружно с дребната си щерка Ариадни, която е на година и половина.

Опетняване

Малко след ареста й в петък водачът на ПАСОК и евродепутат Никос Андрулакис изгони Кайли от партията, обвинявайки я, че работи като „ троянски кон “ за ръководещата консервативна партия ‘’Нова народна власт ”. Той също по този начин сподели, че “Нова народна власт ” се готви да включи Кайли в изборната листа на идните национални избори в Гърция. Според информация от последните месеци, Кайли е трябвало да се кандидатира за кмет на Солун с поддръжката на консерваторите.

Правителственият представител Янис Ойконому отхвърли тези изказвания. И въпреки всичко е реалност, че през последните години Кайли се приближи до консерваторите. „ Млада жена и доста добър другар, който е основен воин в европейските въпроси, беше назначена през вчерашния ден за заместник-председател на Европейския парламент! Поздравления “, написа тогава в Туитър Григорис Димитриадис, който неотдавна подаде оставка като шеф на кабинета на консервативното държавно управление.

„ Кайли поддържа доста положителни връзки и съумя да завоюва уважението на партията „ Нова народна власт ”, даже това на Кириакос Мицотакис “, написа гръцкият проправителствен вестник Proto Thema след успеха на изборите. „ Премиерът се бори за избора й за вицепрезидент “, написа изданието.

През ноември Кайли изнесе тирада в Европейския парламент, възхвалявайки Катар, възхвалявайки по какъв начин семейството на Световното състезание по футбол е довело до „ историческа промяна “ в страната от Персийския залив, правейки я „ отличник по съблюдаване на трудовите права “. А на това пленарно съвещание се приготвяше резолюция, осъждаща отношението на Доха към служащите мигранти. ПАСОК бързо се дистанцира от позицията на Кайли.

Също през ноември заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас разгласява фотография с Кайли в Абу Даби. Схинас, комисарят от Гърция, беше неодобрен от евродепутатите за своите туитове за Катар през последните месеци. В неотдавнашен туит той похвали Катар за „ забележителния и осезателен прогрес в трудовата промяна “, призовавайки тези промени да бъдат поддържани. Говорител на Европейската комисия отбрани позицията на Схинас, като уточни, че те „ отразяват тъкмо отчетите на МОТ (Международната организация на труда) “.

Гръцкото държавно управление от своя страна съобщи, че казусът на Кайли е образец за какво подслушването на политици е целесъобразно. „ Тези, които са изразили безапелационни позиции дали правоприлагащите органи би трябвало да наблюдават политически фигури или не, може да се наложи да подходят с по-голям песимизъм “, сподели държавният представител Янис Ойконому пред локалните медии в събота. Софи инт Велд, демократичната холандска евродепутатка, която е водещ докладчик по следствието на Европейския парламент за шпионския програмен продукт " Пегас ", отхвърли сходни изказвания. „ Това са нелепости “, сподели тя.

Въпреки че Кайли е била един от подслушваните политици в Гърция, самата тя е декларирала, че парламентарната комисия, от която е част, не би трябвало да посещава сраната по отношение на следствието си за шпионския програмен продукт. „ Този проблем се реши самичък “, разяснява инт Велд. (Скандалът, че ръководещите там са употребявали " Пегас " за следене на опизицията, стартира през август. Лидерът на ПАСОК упрекна гръцките служби, че са подслушвали телефона му през 2021 година, бел.ред.)

Напоследък няколко представители на социалистите са молили Кайли да се откаже от мястото си в Европейския парламент. „ Тя се дистанцира от месеци, а позициите и полезностите й са несъвместими с ПАСОК “, сподели представителят на партията Димитрис Манзос.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР