Миналия октомври учени обявиха разработката на ултра бяла боя, която

...
Миналия октомври учени обявиха разработката на ултра бяла боя, която
Коментари Харесай

Създадоха най-бялата боя в света, която ще ни помогне в битката с глобалното затопляне

Миналия октомври учени оповестиха създаването на ултра бяла багра, която има толкоз висока отразителна дарба, че би могла да охлажда повърхности и даже цели здания. Пробив, който ни сподели, че можем да преборим световното стопляне по най-различни способи. Сега същите тези експерти съумяха да основат даже още по-бяла багра.

Ултра белите бои се смятат за цялостна диаметралност на така наречен „ вантаблек “, които всмукват 99,9 % от светлината. Те отразяват толкоз доста светлина, че повърхността, намазана с тях, е по-хладна от температурата в близост.

Боята, обявена през октомври, бе основана на калциев карбонат (CaCO3) – минералът, съставляващ тебешира. Нейната отразителна дарба бе почти 95,5 % – т.е. по-малко от 5 % от слънчевата светлина, която доближи до нея, се всмуква под формата на топлота.

Новата багра, разказана в детайли в ACS Applied Materials & Interfaces, употребява бариев сулфат – съставна част, която срещаме в хартията и козметиката. Според екипа тя отразява 98,1 % от слънчевата светлина. Т.е. едвам 1,9 % от топлината се всмуква.

„ По време на нашите опити ние открихме, че новата багра удвоява охладителната дарба на предходната “, споделя старши създателят на изследването проф. Шълин Руан от университета „ Пардю “ пред IFLScience.

Тестовете демонстрират, че през следобедните часове, когато слънчевата светлина е мощна, материалът, затрупан с новата багра, е бил с 4,4 °C по-студен от температурата на околната среда. През нощта материалът е поддържал температури, които са били с 10.5°C по-ниски от тези в близост.

Тази невероятна дарба на боята да охлажда може да се окаже основен фактор в борбата ни с световното стопляне. На процедура тя би могла да размени климатиците при охлаждането на цели постройки.

„ Стандартните климатици употребяват електрическа енергия, която постоянно се получава от горенето на изкопаеми горива. Междувременно, до момента в който изхвърлят топлината от помещението на открито, те трансформират електричеството в топлота и оставят още повече топлота в околната среда и земята, основават резултат на топлинен остров и затоплят Земята “, изяснява проф. Руан.

„ За разлика от това нашата багра не употребява каквото и да било електричество, тя изпраща непосредствено цялата топлота в дълбокия космос, надлежно оказва помощ за охлаждането на Земята. Според предходен модел е задоволително да боядисаме 0,5 – 1 % от повърхността на Земята (покриви, пътища, коли, неизползвани земи и т.н.) с нашата багра, с цел да спрем наклонността към стопляне. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР