Миналата седмица Радев отказа да наложи вето на друг проблемен

...
Миналата седмица Радев отказа да наложи вето на друг проблемен
Коментари Харесай

Работодателите видяха "зелен рекет" в исканията за вето върху Закона за околната среда

Миналата седмица Радев отхвърли да наложи несъгласие на различен проблематичен закон - измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които делата за корупция от високите етажи на властта бяха трансферирани напълно на профилирания съд.

Още по тематиката
Срокът да вземе решение за измененията в правосъдния закон и в закона за околната среда изтича на 11 август

С писмо до президента Румен Радев, 19 организации желаеха несъгласие върху измененията в Закона за запазване на околната среда

Специализираният съд се трансформира в ексклузивен, зависещ на политическа целенасоченост, написа в позицията на ССБ

В прорез с публичните настроения работодателските организации оповестиха поддръжка за признатите в края на юли промени в Закона за запазване на околната среда (ЗООС), с които се отстранява втората правосъдна инстанция при контрола на екооценките (ОВОС) на така наречен обекти от нпационално значение. Такива са да вземем за пример строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле и капиталовите планове за ново строителство над Банско в Национален парк " Пирин ".

Няколко партии и 27 неправителствени организации към този момент желаеха президентът да наложи несъгласие върху измененията, които съгласно тях нарушават конституцията, накърняват правата на жителите, служат на стеснен кръг ползи и имат резултат, който надалеч надвишава декларираните цели.

Според АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ обаче измененията не постановат ограничавания пред обжалването на капиталови планове, а несъгласие върху плана желаят няколко " псевдоприродозащитни организации, които години наред преятстват капиталовия развой и растежа на стопанската система ни, трансформирайки така наречен екологичен рекет в своя съществена активност ".
Срокът, в който президентът може да вземе решение за налагане на несъгласие, изтича идващия петък.

Работодатели vs. жители

" Категорично заставаме зад главната цел на въведените промени, а точно облекчение на процедурите по обжалване по отношение на реализирането на капиталови планове от най-значим публичен интерес, а точно обектите от национално значение и стратегическа значимост ", написа в позицията на работодателите. Те показват, че измененията в закона по никакъв метод не лимитират правото на обжалване и напомнят, че настоящите закони разрешават жалбите да се преглеждат два пъти от еднакъв съд - Върховен административен съд, на разнообразни инстанции. Това съгласно тях води до загуба на време и не е в публичния интерес.

Според претекстовете на призоваващите за несъгласие неправителствени организации обаче свеждането на правосъдния надзор върху ОВОС-ите единствено до една инстанция опонира на конституцията. Няма страна в Европейски Съюз, в която жалбите по Оценка на въздействието върху околната среда да се гледат на една инстанция, написа в писмото им. Освен това законопроектът е импортиран без да е минал наложителното публично разискване.

В очакване
Президентът има право да наложи несъгласие на закона в 15-дневен период от приемането му, който изтича на 11 август (петък). Освен за измененията в Закон за опазване на околната среда, той бе свикан и даложи несъгласие и на измененията в Закона за правосъдната власт, с които бяха въведени кариерни бонуси за членовете на настоящия Висш съдебен съвет, както и обвързване за всички магистрати до един месец да заявяват в какви организации членуват. Срокът за несъгласие по него също изтича в петък.

В края на предходната седмица Радев отхвърли да върне трети проблематичен законделата за корупция от високите етажи на властта бяха трансферирани напълно на профилирания съд. Според жалбоподатедлите по този начин този съд се трансформира в ексклузивен съд, какъвто конституцията не разрешава.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР