Миналата седмица парламентът формално размрази проекта за изграждането на атомната

...
Миналата седмица парламентът формално размрази проекта за изграждането на атомната
Коментари Харесай

Проектът Белене - какво следва

Миналата седмица Народното събрание официално размрази плана за построяването на атомната централа "Белене " и разпореди на държавното управление да търси стратегически вложител за създаване на нуклеарните мощности напълно на пазарен принцип. Така ще бъде изработен опит за оползотворяване на направените към този момент вложения за 3.5 милиарда лева, само че без държавни гаранции за заеми, контракти за изкупуване на тока от централа или за покриване на разликата с пазарните цени, както и без използване на други непазарни механизми.
Това решение идва в изискванията на замъглен инвеститорски интерес, шест години след друго решение на Народното събрание - да поддържа решението на първия кабинет на ГЕРБ за заледяване на плана поради сеизмичен риск и недоказана икономическа успеваемост.

Варианти


Досега разновидностите бяха четири.
- Първият е просто България изцяло да се откаже, като тогава планът ще пропадне, както са пропадали и други крупни планове. При сходен вид загубите за страната елементарно могат да се сметнат. Към вложените до момента 3 милиарда лева би трябвало да се прибавят и парите за оборудването, в случай че то не бъде продадено.
- Страната да довърши АЕЦ "Белене " като притежател на плана със 100% държавно присъединяване. Това значи, че България ще разполага напълно с тази централа в бъдеще и ще взема решения. Този вид е малко вероятен, тъй като държавното управление неведнъж е заявило, че не може да отдели 10 милиарда лева
- Втората атомна централа да бъде издигната с финансов сътрудник. След като България към този момент е похарчила над 3 милиарда лева за градежа на площадката и оборудването, тя може да предложения съучастник за довършването на централата. В какво съответствие може да бъде това съдружничество е въпрос на бъдеща преценка и договаряния.
- Проектът да бъде продаден 100% на задграничен вложител. Според енергийни специалисти в света сходно нещо не се е случвало, тъй като във всички случаи държавните регулации в такава област като нуклеарната енергетика са неизбежни. Това са доста комплицирани въпроси и по тази причина да се приказва за напълно съветски, китайски или американски план на българска територия е доста мъчно.
От парламентарното решение може да се направи умозаключение, че вероятни са единствено последните два разновидността. Те са и най-трудни за реализация. Процедурата за избор на вложител би трябвало да бъде създадена до края на октомври, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще уведомява от време на време депутатите за това по какъв начин се развива планът, по който в последните четири години не бе свършено нищо.

Претенции

Ден преди парламентарното решение представител на Китайската държавна нуклеарна корпорация CNNC, оповестена за един от най-сериозните кандидат-инвеститори сега, настоя за държавни гаранции, с цел да вземат участие в плана. Представителят на компанията Сие Джяджие уточни, че за сходни планове въпреки всичко се изисква някаква форма на гаранция. Управляващите у нас не престават да настояват, че АЕЦ "Белене " ще се построява без каквито и да било държавни гаранции и задължения за изкупуване на творби ток - нещо, което съгласно множеството специалисти е невероятно.
Държавна гаранция в типичен смисъл значи, че вложителят получава гаранция, че приходите му ще бъдат обезпечени от страна на страната, в случай че не се случат на търговски принцип. Това не е положително и едва ли ще се случи, изясни съветникът на еврокомисаря по бюджет Ивайло Калфин. В по-общ аспект обаче страната може да подсигурява, че няма да има бъдещи отрицателни промени в законодателството, и да даде сигурност на регулаторната среда, което е обикновено и всеки вложител би го изискал. Според Калфин разновидностите за финансиране на Втора атомна са два. Първият е без обществено предложение на акции - среща се вложител, който да довърши централата, и страната апортира активите и пасивите. Вторият вид е да се сътвори ново сдружение, което да набере капитал на фондовите тържища, изясни той. По думите му обаче най-хубавият вид е страната да построи централата за своя сметка.
Бившият финансов министър Симеон Дянков прикани премиера да се откаже от АЕЦ "Белене ". Според него в този тип планът съставлява губене на политическо време, тъй като няма да се откри вложител, който да построи централата без държавни гаранции. Това е следващо търсене на теле под вола. Сега се приказва за китайски вложител. Никога, по никакъв метод Европейски Съюз няма да разреши на китайски вложител, където и да е в Европейски Съюз, да има такава стратегическа инвестиция, разяснява Дянков. Той изясни, че е имало две страни до момента, пробвали такова нещо - Словакия и Унгария, като и двете са се провалили. Шансът на България да има подобен вложител е нулев, сподели той
Междувременно стана ясно, че една от фирмите, спрягана за евентуален вложител - "Фраматом ", има интерес единствено да бъде снабдител. "Арева ", която е акционер във "Фраматом ", беше подизпълнител на съветския реализатор на нуклеарния градеж "Атомстройекспорт ". Тя имаше съглашение за създаване на електрическите системи в "Белене ". Затова и резервира интереса си за присъединяване в плана, като е подготвена да обезпечи и финансиране за своята част от доставките, само че ще чака по-късно да й бъде платено за осъществените действия, сподели представителят на компанията Станислав Георгиев на форума "Булатом " край Варна.

Кандидати

В последните дни и вицепремиерът Томислав Дончев, и енергийният министър Теменужка Петкова заговориха за четвърти евентуален вложител на пазарен принцип, само че съответна компания не е посочена. По неофициална информация става въпрос за щатската компания "Дженерал Електрик ". Готовност за присъединяване в плана за следващ път показаха от съветската "Росатом ". Тъй като този план е създаден от нас, оборудването е създадено от нас и под наш надзор, е разумно този план да бъде завършен от нас, в случай че се реши той да бъде издигнат, съобщи шефът на "Росатом " за Централна Европа Вадим Титов.
Освен това се оказа, че Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC) имат две предложения към българското държавно управление за АЕЦ "Белене "- да конфигурират купените от България реактори в Китай, а у нас да употребяват свои технологии. Второто предложение е да достроят настоящия съветски план и да конфигурират и два китайски реактора на площадката край Белене, гласи неофициална информация. Това при всички положения значи тежки лицензионни процедури на национално и европейско ниво.
Въпреки парламентарната поддръжка на "Обединени патриоти " вицепремиерът Валери Симеонов не е благоразположен към възкръсването на "Белене ". Според нето България и службите би трябвало да си отварят очите. "Под благовидната форма на непозната инвестиция някоя друга страна може да стане притежател на бъдещата АЕЦ "Белене ", да я построи със лични средства, да стартира да предлага електрическа енергия на борсата в България, което няма по какъв начин да бъде неразрешено, и да предлага съзнателно занижена цена на силата ", съобщи той. Според Симеонов по този начин може да се направи дъмпинг на цената, която се предлага от АЕЦ "Козлодуй " и Топлоелектрическа централа "Марица-изток " 2.
Най-логичният въпрос в този случай е какво следва на процедура от това. Въпреки очертаващите се неясноти Теменужка Петкова счита, че централата може да бъде подготвена в границите на идните 7-8 години. Ситуацията от 2012 година и през днешния ден е радикално друга. През 2012 година нямаше изясненост за структурата на плана. Нямахме изясненост по какъв начин ще завърши арбитражното дело. Политиката на Европейски Съюз в региона на енергетиката беше друга от през днешния ден, изясни Петкова. Друга разлика била съществуването на действителен инвеститорски интерес, и то от компании, които са приети на международно равнище. Никой от нас няма интерес да се връщаме обратно, да търсим виновност, би трябвало да гледаме напред и с общи старания да се опитаме да създадем нещо положително за България, което ще подсигурява нашата енергийна сигурност и ще даде опция парите, които българските данъкоплатци са вложили в плана - над 3 милиарда лева, да бъдат употребявани по предопределение ", аргументира се Петкова.
Националната електрическа компания към този момент стартира основаването на независимо сдружение, в което ще бъдат отделени активите на АЕЦ "Белене ". Очаква се в него да бъде включено и доставеното към този момент съоръжение и това да е държавният дял в възможната компания, които ще строи. А до октомври следват договаряния и пазарлъци, като най-големият препъникамък при тях може да се окажат държавните гаранции. Какво ще излезе от упования търг, в случай че въобще се стигне до него, надали някой може да предвижда сигурно, а и срокът може да бъде продължен. Освен това не е ясно каква ще позицията на огромните играчи на международната политическа сцена за подобен стратегически план. От нея също доста зависи ориста на АЕЦ "Белене ".

Кратка последователност

- Правителството утвърждава площадка за създаване на втора АЕЦ на р. Дунав, източно от гр. Белене през 1981 година Започва подготовка на площадката.
- Две години по-късно излиза предписание на Бюрото на Министерски съвет за ограничение строителството, през 1991 година се стопира построяването на централата.
- През 2004 година кабинетът на Национална движение „Симеон Втори" взема кардинално решение за създаване на АЕЦ "Белене ", а през 2005 година дефинира плана за обект с национално значение.
- През 2006 година НЕК подписва съглашение с определения вследствие на извършена социална поръчка реализатор "Атомстройекспорт " АД (ДАСЕУ), с което страните се ангажират да сключат предстоящ контракт за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ "Белене ". Срокът за подписване на контракта неведнъж е удължаван, само че контракт не е подписан.
- През 2008 година, макар че сред НЕК и "Атомстройекспорт " не съществува контракт, е подписано допълнение към съглашението от 2006 година за поръчка и произвеждане на главното съоръжение за централата (реакторна апаратура, парогенератори, системи за пасивна отбрана и др.)
- През март 2012 година държавното управление на ГЕРБ замразява активността към централата.

Какво е изхарчено до момента

- Разходи за активи в развой на създаване - 2. 173 459 милиарда лева, включващи: разноски по Споразумение от 29.11.2006 година сред НЕК и АСЕ; капитализирани разноски за Архитект-инженера - Worley Parsons; капитализирани лихви по заеми; разноски за консултантски услуги; разноски за държавна такса за позволение за планиране към Агенцията за нуклеарно регулиране; разноски за придобиване на ДМА за активи в развой на създаване здания, инфраструктура и уреди, машини и уреди на склад
- Балансовата стойност на земи, усъвършенствания върху терени, здания, машини, уреди, обзавеждане и други дълготрайни материални активи - 93.102 млн. лева
- Материални ресурси на склад - 2.184 млн. лева
- Към края на март 2018 година общата стойност на пасивите на плана АЕЦ "Белене " е в размер на 1.322 195 милиарда лева. Те включват преоценъчен резерв; заем от БЕХ и заем от Държавния бюджет, посредством бюджета на Министерство на енергетиката, лицензи и разрешителни.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР