Миналата седмица изстрелването на ракета Фалкън 9 на SpaceX доведе

...
Миналата седмица изстрелването на ракета Фалкън 9 на SpaceX доведе
Коментари Харесай

Защо изстрелването на ракети създава странни спирали в небето?

Миналата седмица изстрелването на ракета " Фалкън 9 " на SpaceX докара до образуването на забавен феномен - посред зелените линии на северното зарево, танцуващи в небето на Аляска, изникна хубав лъкатушен облак.

И професионални институции, и фенове снимаха събитието. Впечатляващите фотоси и кадри се разпространиха стремително в обществените мрежи и удивлиха мнозина. На фона на това няма по какъв начин да не се запитаме по какъв начин в действителност се образува сходна конструкция.

Учените от Геофизичния институт съумяха бързо да намерят отговора и даже споделиха фантастично видео на спираловидния облак, който бързо прекосява небосвода, до момента в който ракетата се завръща на Земята. Изстрелването на " Фалкън 9 " е станало в Калифорния и е извело спътниците в полярна орбита, като това е станало два часа по-рано и траекторията подхожда на повторното нахлуване на ракетата.  

" Понякога ракетите имат гориво, което би трябвало да бъде изхвърлено ", изяснява Дон Хамптън от Института по геофизика към университета на Аляска във Феърбанкс.  " Когато го вършат на огромна височина, горивото се трансформира в лед ", сподели ученият. " И в случай че това се случи на слънчева светлина, до момента в който сте в тъмнината на земята, можете да го видите като нещо, наподобяващо огромен облак, който от време на време е лъкатушен ", добави той.

Преди към една година сходна серпантина бе видяна и от друга автоматизирана камера, само че в небето над Хавай. Повече за нея можете да прочетете ТУК .

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР