Миналата седмица годишният списък за най-добро пътуване на Lonely Planet

...
Миналата седмица годишният списък за най-добро пътуване на Lonely Planet
Коментари Харесай

The Guardian с разказ за пътуване с експреса София-Истанбул

Миналата седмица годишният лист за най-хубаво пътешестване на Lonely Planet включи експреса Истанбул-София като главно пътешестване за 2023 г. 

Нощната услуга започва още веднъж през април тази година, откакто беше спряна при започване на 2020 година

Когато е линията през 2017 година, тя беше правоприемник на по-старите услуги за нощни влакове, в това число няколко превъплъщения, употребяващи разновидности на името Orient Express.

" Качих се на един от бързите крайградски влакове в квартал Еминюню  в Истанбул, тръгвайки отвън града към Халкали, неугледна гара, която в този момент е началната точка на този нощен трен. ", по този начин журналистът на The Guardian Том Хол стартира своя роман за прекарването си с експреса.

Тръгването от Халкали бе съпроводено с виковете " София! " от личния състав на гарата извика пасажери от неловко топла чакалня посредством рентгенова машина за багаж и по-късно на платформата. Мениджърът на влака ме насочи към моето спално купе от 90-те години на предишния век.. ", добавя той.

От думите му излиза наяве, че вечерта е пуснат и климатик, а в купето има ледник, зареден с вода и закуски, само че необичайно не се предлага Wi-Fi.

" Тръгвайки в точния момент в 20:45 ч., ние тракахме по еднорелсовата линия в тъмнината. Някъде по пътя задрямах. Близо до 1 сутринта наближихме Одрин, а джамията Селимие осветяваше градския пейзаж. Напускайки Одрин, началникът на влака внезапно стана противен, чукайки на вратите с оживено „ Контрол! “. Това беше репликата да станем и да се наредим на постепенно придвижваща сее опашка за паспорти на Капъкуле на турско-българската граница. На платформата имаше няколкостотин пасажери, множеството към момента полузаспали. Чакането на печата в паспорта беше идеалният късмет да се срещнем с други пасажери. Пресичахме най-натоварената сухопътна граница на Европейски Съюз и за всички ставаше ясно, че вземането на тази оцпия със спане не подсигурява спокойна нощ. Наоколо се предлагаха закуски и цигари и се споделяха истории. ", разкрива още Хол.



Преминаването на пункта е лишава към час. Още толкоз и на българския.

Впечатление на журналиста вършат ограда от бодлива тел и наблюдателните кули на границата, като отбелязва " те не беха за нас (пътниците), само че бяха за някого ".

" На закуска пристигнахме в Пловдив, прочут със своя Античен спектакъл и добре непокътнати дървени здания от 19-ти век (Стария град). Това е чудесно място за отмора. " отбелязва британецът.



По-късно сутринта екпресът идва в София.

" Около 9:30 сутринта влакът дойде на софийската жп гара от комунистическата ера и аз скочих на метрото в центъра на града за късна закуска. Въпреки че запазената марка " баница " се продава на всички места, кулинарната сцена в града се е трансформирала в разнообразна просвета на кафенета с тънко, мощно кафе в сърцето си. Чаша от това беше добре пристигнала след едно незабравимо пътешестване с трен сред два разнообразни града, което предложи пауза за размисъл и премеждие по успоредни релси, разпростряли се в Югоизточна Европа и отвън нея. ", приключва Том Хол.

Експресът Истанбул-София се движи всекидневно във всяка посока. Тръгва от гара Халкали в Истанбул, на 45 минути път от центъра, в 20:45 ч., плануваното идване в София е в 9:35 ч., само че граничните процедури могат да причинят закъснения. В противоположна посока потегля от София в 18.30 ч. и идва в Халкали в 05.34 ч. Билети не могат да бъдат закупени онлайн.

 

Превод и редакция: GlasNews.bg

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР