Миналата седмица астрономи от хавайска обсерватория забелязаха спиралоподобна структура над

...
Миналата седмица астрономи от хавайска обсерватория забелязаха спиралоподобна структура над
Коментари Харесай

Тази странна спирала най-вероятно е образувана от ракетата „Фалкон 9“ на „Спейс Екс“

Миналата седмица астрономи от хавайска обсерватория видяха спиралоподобна конструкция над Мауна Кеа. Най-вероятният провинен за това образувание е горната част от ракета „ Фалкон 9 “ на „ Спейс Екс “, защото сходно нещо се е случвало и преди.

Спиралата е видяна в ранните часове на 18 януари – същия ден, в който ракета „ Фалкон 9 “ излетява от Кейп Карнавал във Флорида. Астрономите, работещи с телескопа Субару, оповестиха за спектакъла в Twitter.

Обсерваторията даде и таймпалс видео на спиралата, което демонстрира нейната еволюция с течение на времето (наред с обезпокоителен брой спътници, които минават около нея). " По-рано същия ден „ Спейс Екс “ изстреля сателит в междинна земна орбита ", пишат астрономите. " Смятаме, че това събитие е обвързвано с интервенцията по извеждането му в орбита. " Мисията GPS III Space Vehicle 06 на „ Спейс Екс “ фактически бе изстреляна по-рано денем. Тя сполучливо изведе GPS спътник за космическитесили на Съединени американски щати.

Субару е 8,2-метров оптично-инфрачервен телескоп, ситуиран на върха на Мауна Кеа и ръководен от Националната астрономическа обсерватория на Япония. Екипът употребява звездната камера Subaru-Asahi на оборудването, с цел да забележи и запише спиралата.

Фактът, че ракета може да провокира такова атмосферно образувание, наподобява неочакван, само че това не е първият път, в който ракета на „ Спейс Екс “ води до образуването на сходна структура; сходен " димящ пръстен ", следен над Илинойс на 19 юни 2022 година, бе обвързван с изстрелването на „ Фалкон 9 “ и извеждането на спътника Globalstar FM15.

" Тази серпантина беше породена от горната част на „ Фалкон 9 “, която изпускаше останки от гориво тъкмо преди деорбитацията в Тихия океан ", заяви тогава Spaceweather. " Горната част евентуално се е въртяла към най-дългата си ос, с цел да стабилизира ориентацията на полета - оттова и спираловидната форма ". Подобни спирали " са следени и след по-стари изстрелвания на Фалкон 9 ".

Източник: Gizmodo

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР