Миналата седмица американският ракетен крайцер „Монтерей“ премина през Босфора, връщайки

...
Миналата седмица американският ракетен крайцер „Монтерей“ премина през Босфора, връщайки
Коментари Харесай

The Washington Times: Ученията на САЩ напомниха на Кремъл, че Черно море не е ”вътрешно езеро”

Миналата седмица американският ракетен крайцер „ Монтерей “ мина през Босфора, връщайки се от Черно към Средиземно море - и, както акцентират офицерите от американския флот, това пътешестване освен означи края на учението Sea Shield 2021, само че и се трансформира в „ жестоко увещание на Москва за обстоятелството, че Черно море не е съветско езеро “, цитира вестника " Фокус ".

„ Операциите ни в Черно море показват нашия ангажимент да поддържаме сътрудниците от НАТО и да подсигуряваме непоклатимост в морето “, изясни капитанът от „ Монтерей “ Джоузеф Багет в изявление.

Учението Sea Shield 2021, в което „ Монтерей “ взе участие дружно с разрушителя „ Томас Хаднер “, е проведено от Румъния. По време на маневрите американците, дружно с редица страни от района, в това число Албания, България и Хърватия, се научиха да „ се бият един до друг, макар обстоятелството, че сътрудниците не приказват един и същи език “.

Капитанът на „ Томас Хаднер “ Бо Манкузо на собствен ред, още преди началото на ученията, съобщи пред кореспонденти, че маневрите ще бъдат „ за нашия транспортен съд отлична опция да работи дружно със съдружници и сътрудници от НАТО в Черно море “.

Черно море от дълго време е най-важният водоем за европейска търговия, само че Москва му придава изключително значение „ още от времето на династията Романови “: Черноморското крайбрежие обезпечава на Русия топловодни пристанища и служи като трамплин за образуване военни интервенции надалеч от границите на страната - по-специално в Сирия, изяснява на читателите колумнистът на The Washington Times.

Междувременно, акцентира журналистът, Черно море придобива още по-голямо стратегическо значение след „ анексирането “ на Крим от Русия през 2014 година - и към този момент няколко години американски политолози настояват, че Черноморският район играе основна роля в осъществяването на Москва на нейната „ супер задача за възобновяване на въздействието и контрола в периферията му “.

Според американски специалисти, макар че американският флот към този момент е провеждал учения в Черно море в предишното, неотдавна Пентагонът явно е решил да усили интензивността си в района, с цел да „ отблъсне все по-агресивната Русия и да развесели дребните си съдружници на западната граница на страната “, съгласно материала. В същото време дали администрацията на американския президент Джо Байдън ще има задоволително „ устойчивост “, с цел да сдържа Москва, не е изцяло ясно: някои анализатори акцентират, че въпреки учения като тези в да притеглят вниманието на Русия, с цел да се реализира осезаеми резултати, Вашингтон би трябвало да построи силата на своите съдружници, написа вестникът.

Пенсионираният адмирал на американския флот Марк Монтгомъри в изявление за The Washington Times съобщи, че ученията с присъединяване на американци в Черно море имат за цел на първо място да покажат поддръжка за дребните страни, които се оказват „ в сянката на Русия “ и да укрепят престижа на Вашингтон измежду тях. „ Бомбардировачите се трансфораха в доста по-реалистична проява - в случай че трябваше да се оправим с руснаците, щяхме да го създадем по този метод “, цитира изданието думите на Монтгомъри.

Според адмирала задачата на военноморските учения е била да показва надеждността на Вашингтон пред своите съдружници, до момента в който полетите на B-52 са били обръщение към Русия за американския боен капацитет. Както добави Монтгомъри, нуждата от сходни демонстрации се е нараснала от събитията през 2014 година „ Така че ясно даваме на Путин да разбере, че ще действаме на тези места, които той счита за задния си двор “, изяснява Монтгомъри.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР