Миналата година Китай изпревари Германия и стана вторият най-голям износител

...
Миналата година Китай изпревари Германия и стана вторият най-голям износител
Коментари Харесай

Китайските електромобили завладяват света, но не на всички им харесва

Миналата година Китай изпревари Германия и стана вторият максимален експортьор на коли в света. А тази година изпревари и водача Япония. Доминацията на Китай на международния авто пазар става действителност, а Западът незабавно търси способи да върне времето, когато целият свят караше коли, създадени в Германия, Япония, Франция и Съединени американски щати, се споделя в разбор на Би Би Си.

Засега главната експортна марка електрически коли с клеймото „ Произведено в Китай “ е Tesla. Но последователно освен батериите, само че и колите със личен китайски дизайн печелят вътрешния консуматор и се устремяват към международния пазар.

Само за едно десетилетие Китай сътвори автомобилната промишленост на бъдещето и реализира водачество в износа. Как го направи?

Благодарение на партията, Путин и рецесията

Подкрепата на китайските управляващи и контролът върху ресурсите, нужни за производството на батерии, помогнаха за стартирането на промишлеността. Комунистическата партия изправи автомобилната промишленост на крайници, а по-късно тя не продължи напред, а потегли.

Историята на триумфа е още по-изненадваща на фона на проблемите на китайската стопанска система. От една година насам тя е в трескава рецесия.

Продължителната рецесия подкопа вярата на популацията в способността на Комунистическата партия под управлението на Си Дзинпин да обезпечи предходния ритъм на повишаване на благосъстоянието. Хората не бързат да се разделят с парите си, като по този метод отсрочват оповестената цел на икономическата политика - да се съживи потреблението.

Но автомобилната промишленост се възползва от това. Спадът на вътрешното търсене задълбочи рецесията на свръхпроизводството и автомобилните фабрики се втурнаха да търсят купувачи в чужбина с удвоена сила.

И тук, от една страна, помогнаха „ зелените “ промени в Европа, където през идващите 10-15 години всички ще преминат на електрически коли.

А въпреки това, заповедта на Владимир Путин за завземане на Украйна, вследствие на което западната автомобилна промишленост напусна Русия, а Китай получи огромен и непосредствен пазар за бензинови и дизелови коли, които към този момент не могат да се продават в развитите страни.

Износът на китайски коли за Русия се е нараснал седем пъти. Ако преди година всеки пети автомобил, продаван на съветския пазар, е бил китайски, то в този момент е всеки втори.

Руснаците са удовлетворени, само че европейците не са удовлетворени от толкоз бързата задгранична агресия на Китай.

Именно към Европейски Съюз се изпращат най-вече търговски кораби, натоварени с електрически автомобили, съединени в Китай, тъй като 27-те страни от блока с население от 450 милиона души са великански богат пазар, съпоставим единствено с американския. Китай обаче е в доста обтегнати връзки със Съединени американски щати, до момента в който Европейски Съюз има удобен търговски режим.

Но това скоро може да се промени.

Европа пое по пътеката на войната

„ Китай наводни международния пазар с евтини електрически коли. Техните цени са изкуствено занижени заради големите държавни дотации “, съобщи предходната седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишното си послание по отношение на главните цели на европейската политика.

Вносът на коли от Китай се е удвоил тази година, а 8% от европейския пазар към този момент се заема от електрически коли, сглобявани в Китай. Европейската комисия предвижда, че този дял ще се удвои до няколко години.

Цените на китайските модели са приблизително с 20 % по-ниски от тези на европейските им аналози.

Поради това Европейската комисия реши да стартира следствие за нелоялната конкуренция, вследствие на което евентуално ще бъдат наложени спомагателни мита върху колите с електрически акумулатори, сглобявани в Китай.

Тази категория включва освен китайски марки като BYD или XPeng и освен тогавашни европейски марки, които в този момент са благосъстоятелност на китайски компании като Volvo и MG, само че и коли от китайските фабрики на немското BMW, френското Renault или американската Tesla.

Властите на двете съществени индустриални сили в Европейски Съюз - Германия и Франция - се зарадваха и единомислещо поддържаха следствието на Европейската комисия.

От друга страна, Китай се обиди и подаде тъжба.

„ Явният протекционизъм от страна на Европейски Съюз ще докара до дестабилизация и деформиране на международния пазар на коли, в това число и на Европейски Съюз “, съобщи китайското министерство на търговията. „ Защитата на личната автомобилна промишленост под предлог за „ почтена конкуренция “ ще се отрази неподходящо на икономическите и комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Китай “.

Европейците настояват, че китайските автомобилни фабрики са постигнали по-добри резултати от европейските си съперници с помощта на огромна държавна поддръжка, която е неразрешена в Европейски Съюз. Китайците, въпреки това, настояват, че печелят чисто - не посредством допинг дотации, а посредством бизнес гений и софтуерно предимство.

Кой е прав?

Как Китай стана водач в автомобилната промишленост на бъдещето

През последните десетилетия китайските управляващи поредно подкрепяха новата автомобилна промишленост в страната и осигуряваха достъп до литий и други запаси за промишлеността отвън страната.

Комунистическата партия преследваше три съществени цели: чист въздух в градовете, заменяне на вноса и блян към водачество в технологиите на бъдещето за продобиване на съревнованието със Запада за икономическо владичество на планетата.

От 2016 година до 2022 година Китай е отделил 57 милиарда $ за поддръжка на търсенето и производството на електрически и хибридни коли, демонстрират оценките на консултантската компания AlixPartners, представена от Ройтерс. А през 2023 година беше оповестена нова четиригодишна стратегия за данъчни тласъци на стойност 72 милиарда $.

И това са единствено централизираните дотации. В допълнение към тях има и районни такива.

Подкрепата не се лимитира единствено с пари. За да разпространява електрическите коли, Китай бързо построи най-голямата мрежа за зареждане в света - над 6 милиона точки - и принуди производителите да унифицират стандарта на зарядните устройства.

Резултатът от две десетилетия държавна поддръжка надмина всички упования.

Китай се трансформира в международен водач на пазара на акумулатори за електрически автомобили. По данни на „ Файненшъл таймс “ CATL към този момент управлява 37%, а BYD - съвсем 15%.

Батерии CATL слагат на своите коли Tesla, BMW и Volkswagen, а Ford отиде по-далеч и купи технологията и ноу-хауто, с цел да построи цех в Мичиган.

След батериите (резервна част, въпреки и най-важната в един електромобил), водеща роля имат и готовите артикули - коли по личен китайски дизайн.

Първо те превзеха вътрешния пазар. Тази година за първи път от десетилетие BYD, а не Volkswagen, стана най-продаваната марка в Китай. Сега е ред на международния пазар.

Западната автомобилна промишленост от дълго време е осъзнала, че стартира да губи конкуренцията с китайската. Все още е надалеч от цялостно проваляне, само че без огромни вложения, промяна на държавната политика или софтуерен пробив изоставането ще бъде все по-осезаемо с всяка минала година.

Още в този момент свободният потенциал на китайската автомобилна промишленост се прави оценка на към 10 милиона автомобила годишно. Това е съпоставимо с производството на леки коли в 27-те страни от Европейски Съюз за цялата предходна година. Ако всички автомобилни фабрики в Европа ненадейно и неотложно бъдат затворени, Китай даже няма да има потребност да усилва производството си - той елементарно ще залее пазара със своите коли, както се случи в Русия.

Ето за какво водачът на пазара Tesla понижава цените за следващ път. Ето за какво управляващите в Съединени американски щати отпуснаха 270 милиарда $ в поддръжка на „ зеленото преструктуриране “ на стопанската система, в това число дотации за закупуване на американски електрически автомобили.

И по тази причина Европа най-сетне се вслуша в автомобилната промишленост и обърна внимание на китайската опасност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР