Миналата година думата, с която можеше да се опише по-голямата

...
Миналата година думата, с която можеше да се опише по-голямата
Коментари Харесай

Климатичните промени повишават цените на картофите

Миналата година думата, с която можеше да се опише по-голямата част от скока на цените на храните, беше " климатична инфлация ", защото сушата и високите температури се отразиха на добивите на култури по целия свят - от зехтина в Испания до зелето в Южна Корея.

Тази година се сблъскваме с друго разбиране, което въпреки всичко е безспорно обвързвано с климатичната рецесия, а точно преваляванията. Ако топлинната инфлация се отнася до повишението на цените вследствие на прекалено високите температури, то сегашната обстановка е подбудена от рисковите превалявания.

Публикуваният в понеделник отчет на службата на Европейския съюз за мониторинг на климата Copernicus и на Световната метеорологична организация (WMO) демонстрира, че въпреки в Европа да е имало максимален брой дни с рискови горещини, на доста места това е бил и един от най-влажните интервали в историята. На континента са паднали 7% повече превалявания от междинната стойност за интервала 1991-2020 година, като 1,6 млн. души са били наранени от наводнения, оповестява bloombergtv.

Не е нужно да си експерт по градинарство, с цел да схванеш, че преовлажнените полета не са удобни за продуктивна реколта или щедро засаждане на семена.

Картофите са в челните редици на инфлацията подбудена от превалявания. При единствено едно засаждане и една годишна продукция годишно изискванията би трябвало да са подобаващи. Миналата есен обаче неприятните метеорологични условия принудиха събирането на реколтата в Европа да спре единствено след три седмици, защото поради преовлажнената почва фермерите не можеха да извадят реколтата от земята. Според изчисленията на платформата за пазарен продан по веригата за доставки на картофи в Северозападна Европа 650 000 тона не са стигнали до пазара, като доста от тях са били подложени на изгниване в анаеробни условия, и предизвестява за 20-процентно понижение на наличните семена през 2024 година

Това, което земеделските стопани са съумели да извлекат, е било с влошено качество, което значи, че не може да се съхранява толкоз дълго. Продавачите побързаха да реалокират лимитираните ресурси и в този момент цените се повишават, защото опаковчиците и преработвателите се конкурират за тях. Недостигът на картофи на континента наподобява като действителен риск, проблем за една от главните ни храни. Европейците употребяват едно от най-големите количества картофи на глава от популацията от всички райони в света - приблизително към 90 кг годишно. В същото време засаждането на новата годишна продукция може да се забави с помощта на прекомерно влажната почва и дъждовете, което значи, че инфлацията може да се резервира през цялата година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР