Миналата година актьорът Ален Делон обяви, че ще продаде на

...
Миналата година актьорът Ален Делон обяви, че ще продаде на
Коментари Харесай

Рембранд БУГАТИ & Ален ДЕЛОН | Майсторът и колекционерът

Миналата година артистът Ален Делон разгласи, че ще продаде на търг част от неповторимата си сбирка с бронзови статуи на популярния Рембранд Бугати. За изящните два леопарда, сътворени през 1913 година от ръцете на италианския ваятел, се очакваше Christie's да разгласи цена от 1 милион евро. Френският артист постоянно се е славел като буен колекционер на антики и творби на изкуството, с които в последните години реши последователно да се раздели. „ Натрупал съм „ планини ” от картини, оръжия, статуи и коли. Предпочитам да оставя парите на децата си ”, сбит бе Делон пред публицисти.

Именно от аукционна къща Christie's споделиха, че Делон постоянно е бил правилен поддръжник на надарения ваятел Рембранд Бугати, самоубил се на 31-годишна възраст.

Роден през 1884 година в Милано, Рембранд е наследник на Карло Бугати – дизайнер на мебели Art Nouveau и занаятчия на бижута. Още от 10-годишни, той и по-големият му брат Еторе, работят при татко си, който има вяра, че момчетата би трябвало да умеят да творят с ръцете си. Убеждение, което след години ще трансформира Еторе в най-легендарния авто конструктор и дизайнер, издигнал марката Bugatti до славни върхове. Рембранд обаче, се отхвърля от фамилния поминък и се посвещава на тихото си изкуство. Семейство Бугати има достойнството да споделя кръга на изтънчени създатели, след които композиторите Джакомо Пучини и Руджеро Леокавало. Чичо и кръстник на Рембранд е художникът Джовани Сегантини, който избира това блестящо име за своя дребен племенник. Приятелят на фамилия Бугати, известният съветски ваятел Паоло Трубецкой, първи среща Рембранд с изкуството на моделирането и скулптирането.  През 1901 година младият талант  показва първата си статуя – група от 4 крави, наречена “Return to the Pasture ”. Виждайки изяществото на това произведение, фамилията предизвиква желанието на сина си да учи статуя професионално. Обичта на Рембранд към животните изпъква в цялото му творчество и до края остава обичана тематика, а превъзходни му диви котки са тези, които го вършат фамозен. През 1907-ма, Рембранд открива ново ентусиазъм измежду дивите животни на зоопарка в Антверпен. С безпределно съзерцаване и удивление, скулпторът сътворява фамозната фигура на слона – една от многото в сбирката на Ален Делон.

Първата международна война стартира през юли 1914 година – всички животни от антверпенския зоопарк за избити, героите на Рембранд са мъртви, а той е сломен и неутешим. През август, скулпторът става доброволец-носач във военна болница на Червения кръст. В дълбока меланхолия и обезсърчение, през декември той се връща при фамилията си в Милано, само че здравословното му положение се утежнява и той заболява от туберкулоза. През януари 1906 г, Ребранд пуска кранчето на газта в студиото си в Париж и се сбогува с живота, в който вижда само страдалчество. Той е едвам на 31 години.

След трагичната гибел на своя брат, Еторе продължава да разпространява сътвореното от Рембранд и въпреки да са несравними, през днешния ден скулптурите на Рембранд съперничат на най-ценните коли Bugatti.

Преди години Ален Делон е обуздан от трагичната история на надарения италиански ваятел, който обича животните – вероятно повече от хората. История, по този начин близка до неговото схващане за живота, състраданието и изкуството. Талантът на Бугати и изящните статуи на животни изкушават френската звезда и последователно той става собственик на изключителна сбирка от 17 творби.

Alain Delon’s Sculptures by Rembrandt Bugatti

Изображения: The History Blog, Le Figaro

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР