Минаха няколко дни от кървавия протест на 16 ноември и

...
Минаха няколко дни от кървавия протест на 16 ноември и
Коментари Харесай

Борис Митов по Дарик: Ако мачът не беше на затворени врати, шансът за тези безредици щеше да е минимален

Минаха няколко дни от кървавия митинг на 16 ноември и е време за трезва равносметка: В цифри тя е: 4000 протестиращи, 1600 служители на реда,ангажирани в защитата, 33 арестувани. Повдигнати са обвинявания на двама. Според Спешна помощ са потърпевши 24, а 7 са настанени за лекуване, някои и с фрактури на крака. Министерство на вътрешните работи заяви за потърпевши 33 служители на реда, само че тази информация не е била доказана от самостоятелни източници. 9 публицисти, против които е било упражнено принуждение или непозволени дейности от страна на полицията. Поискани, само че ненадени оставки. Дарик има задоволително добър състезателен екип, който предлага на слушателите ни ежедневна информация по отношение на проблемите в ръководството на българския футбол. В предаването " Кой приказва " водещата Мария Черешева и нейните посетители се концентрираха върху изводите за институциите. В студиото на Дарик бяха Борис Митов, публицист от Свободна Европа, който над 15 години следи работата на Министерство на вътрешните работи и Съдебната система и юрист Стоян Мадин, някогашен прокурор и арбитър и шеф на Български адвокати за правата на човека.

" Ситуацията беше изцяло пердизвестена с решението този мач да се организира на затворени порти. Стана ясно, че се натрупват настроения за ефикасен митинг против БФС, като този митинг доби действителни измерения множеството от агитките да се съберат на Националниястадион и да изразят своето неодобрение. Този митинг се случва със викания, които ще доведат до санкции от УЕФА. БФСтака направи всичко да се случи, че този мач да бъде при затворени порти. Крайно настроените протестиращи от своя страна бяха уверени, че би трябвало да се работи твърдо. Всичко това докара до резултата, който всички видяхме - арести, кръв, потърпевши, запалени коли. Министерство на вътрешните работи не дават отговор дали да е затворен стадионът или не, в случай че преди всеки едни рисков мач, постоянно е на позицията, че колкото и последователи да има, те би трябвало да са на стадиона. Очевидно тяхното мнение не е било взето поради. На стадиона е най-малък шансът да се случат тези вълнения ", счита Митов.

" Обвинения са повдигнати единствено на двама протестиращи. Това приказва за неприятна организация на самата акция по защита на събитието. Аз персонално бих извадил едно умозаключение, че органите на МВРне са били положителни готови от позиция натова какво би могло да се случи. От друга страна може би се е наслоил някакъв страхв Министерство на вътрешните работи,тъй като на минали политически митинги станахме очевидци на обвиняване против лица, които на по-късен стадий завършиха с оправдателни присъди. По отношение на този митинг беше ясно, че става въпрос за футболи почитатели и знаем от историята, че доста постоянно тези демонстрации ескалират ", добави Стоян Мадин.

" Ако на предходни политически митинги сме си говорили - ето пристигнаха провокатори, то тези провокатори съставляваха 90 % от хората на митинга в четвъртък ", означи Борис.

" Задължително е обособените чиновници да бъдат разпознати, в случай че употребят мощ. Видяхме, че на много от тях не се виждат никакви обозначителни знаци. Използването на физическа мощ против жители, които не вземат участие в митинга или вземат участие спокойно, е безусловно неразрешено. Това, което те могат да създадат е да си търсят отговорност от страната за породените вреди или да пуснат сигнали до прокуратурата, която да проверява всяка една обстановка, с цел да се откри дали има нарушавания от страна на Министерство на вътрешните работи. Няма период за издаване на здравно уверение, само че е добре да се извади в най-скоро време. Ангажира се отговорността на страната,заплаща си съответните компенсации, само че не стигаме до самостоятелната отговорност на обособени чиновници на Министерство на вътрешните работи ", съобщи Мадин.

Припомняме, че на фрагменти, предавани онлайн в страницата във " Facebook " на самодейността " Правосъдие за всеки ", се вижда ясно по какъв начин служители на реда удрят с палки хора в заведение в центъра на София.

Заведението се намира в Спортната палата, тъкмо до мястото, където довечера станаха поредност от конфликти сред полицията и протестиращите против управлението на Българския футболен съюз почитатели.

На фрагментите се вижда по какъв начин униформените влизат в заведение и стартират да удрят с палки, даже и един човек, който очевидно не е показал експанзия и стои с вдигнати във въздуха ръце. Посетители на заведението описват по-късно пред " Правосъдие за всеки ", че там не е имало провокатори, а единствено футболни почитатели, които са гледали мача сред България и Унгария по малкия екран. Твърдят, че на място е имало и маджарски футболни почитатели, които са си тръгнали незабавно щом са влезнали униформените. В началото на видеото се чува и мъжки глас, който споделя " Пия бира. Защо ме удряш ".

Вижда се и ясно по какъв начин част от униформените чиновници на реда удрят с палка човек, паднал или повален на земята неколкократно. Някои от служителите на реда са с маски под каските си. Не оказва се каква е повода за акцията на полицията. Неколкократно във видеото се чува по какъв начин част от хората желаят от служителите на реда да спрат. Снимащият споделя, че заведението е " опустошено от полицията " и че там би трябвало да дойдат коли за спешна помощ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР