Милиони са бившите пушачи във Великобритания, заменили горимите цигари с

...
Милиони са бившите пушачи във Великобритания, заменили горимите цигари с
Коментари Харесай

Какво се случва с електронните цигари след кризата в САЩ?

Милиони са някогашните пушачи във Англия, заменили горимите цигари с електронни вейпърайзъри . Там е-цигарите се продават и употребяват от близо десетилетие. Фондацията за битка с тютюнопушенето – „ Action on Smoking and Health ” следи трендовете от 2012 година насам. Според нейните данни броят на потребителите на е-цигари във Англия е скочил от 700 000 през 2012 година до 3,6 милиона през 2019 година От тях 54 % са минали напълно на електронни цигари, а 40% употребяват по едно и също време е-цигари и елементарни  такива.

Устройството на електронните цигари разрешава да се приема никотин посредством пара, която се отделя при нагряване на никотинова течност, а не посредством пушек.

Каква е обстановката в Съединени американски щати

Въпреки възходящата известност на електронните устройства с никотинова течност по света,  в Съединени американски щати секторът изпадна в рецесия през 2019 година Причината са 57 смъртни случая, свързани с използването вейпинг артикули, които доведоха до боязън измежду потребителите.
Разследването на здравните управляващи в Съединени американски щати по случая към момента продължава, само че през декември 2019 година те оповестиха, че пикът на заболеваемостта евентуално към този момент е преодолян.

През декември предходната година Американската организация по храни и медикаменти (FDA) и Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) разгласиха мнение по отношение на новата болест, предизвикваща увреждане на белите дробове, обвързвано с използването на електронни цигари или такива с изпарител (EVALI – еlectronic cigarettes vaping lung injury).  -->

Към 3 декември 2019 година в следствието на управляващите бяха включени всички 50 щата, окръг Колумбия и две територии на Съединени американски щати (Пуерто Рико и Вирджински острови). Данните на CDC са за общо 2291 пациенти, приети в болница с EVALI. 80% от тях са употребявали течност със наличие на THC (тетрахидроканабинол - психоактивното вещество при канабиса).

Предполага се, че огромна част от заболелите са употребили е-цигари с неразбираем генезис. Такива устройства могат да се закупят да вземем за пример от китайски интернет уеб сайтове.
 електронни цигари iStock/Getty Images
Според Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите, с изключение на тетрахидроканабинол, в част от употребяваните течности за изпарител има и наличие на витамин E ацетат, само че следствието продължава, с цел да се откри комбинацията от аргументи за случаите на EVALI в Съединени американски щати.

Как са контролирани е-цигарите във Англия

За разлика от Съединени американски щати в Обединеното Кралство електронните цигари са прецизно контролирани и даже ненапълно поощрявани от здравните управляващи измежду пушачите, които не могат да спрат цигарите. Националният здравен фонд на Англия (NHS) показва, че потреблението на е-цигари и бездимни устройства с тютюн, за разлика от обичайното пушене, заради неналичието на горене не води до формиране на катрани и въглероден монооксид – две от най-вредните субстанции за пушачите.  

цитират на страницата си огромно клинично изпитване от Англия, което демонстрира, че хората, които употребяват е-цигари за отвод от пушене, дружно с съвещания от експерт, имат съвсем два пъти по-голям триумф (18%) по отношение на тези, ползващи лекарства за задачата (9,9%).
От регулатора обаче акцентират - макар че това проучване способства за разбирането на въздействието на е-цигарите върху пушачите, резултатите би трябвало да бъдат доказани и от други изследвания, както и от тестване на повече типове такива артикули, преди да се вършат генерални заключения.

Новите регулации в Съединени американски щати

Началото на годината стартира с нови регулации на е-цигарите в Съединени американски щати като част от ограниченията за справяне с рецесията и надзор на бранша. Преди откриването на болестта, обвързвано с е-цигарите американският пазар беше много свободен за производителите на вейпърайзъри, а потребителите на този вид устройства там са близо 10 милиона от 40-те милиона пушачи в страната.

Сред въведените ограничения при започване на 2020 година е  вдигането на възрастта за закупуване и прилагане на е-цигари от 18 на 21 години. Друга мярка за надзор е възбраната от Федералната организация по храни и медикаменти на течности за изпарител с аромати, разнообразни от тези на тютюн и ментол. Производителите имат 30 дни да спрат да продават и популяризират такива течности.  По-рано през 2019 година Агенцията разгласи, че всички производители на е-цигари ще бъдат задължени да преминат процедура по позволение за продажба до края на май 2020 година Досега през такава процедура сполучливо е минало само устройството за нагряване на тютюн IQOS на „ Филип Морис Интернешънъл ”, което е утвърдено след 2-годишно изследване от Федералната организация по храни и медикаменти. IQOS  започна да се продава при започване на есента в Атланта, щата Джорджия след полученото позволение през октомври.

Всъщност електронните цигари и системите за нагряване на тютюн са класифицирани от Федералната организация по храни и медикаменти като обособени категории артикули, само че и едните, и другите, с цел да се продават на американския пазар би трябвало да преминат строгите проби на регулатора.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР