Милиони хора залагат на лесно разбираеми пароли за защита на

...
Милиони хора залагат на лесно разбираеми пароли за защита на
Коментари Харесай

23 млн. души ползват 123456 като парола

Милиони хора залагат на елементарно разбираеми пароли за отбрана на информация в интернет, а 123456 е най-широко употребяваната композиция при разрушени банкови сметки, откри английско изследване. Анализът е изработен от Националния център за кибер сигурност в Обединеното кралство (NCSC). Проучването оказа помощ да се открият пропуските в киберзнанията, които могат да слагат хората в заплаха от употреба и обири.

Според NCSC хората би трябвало да подредят три инцидентни, само че запаметяващи се думи, с цел да имат мощна ключова дума. За първото си кибер изследване Центърът проучва обществени бази данни за нарушени сметки и електронни адреси, с цел да види кои думи, изречения и числа са най-често употребявани от потребителите в интернет.

Начело на листата е 123456, който се явява ключова дума в над 23 млн. случая. Вторият най-популярен низ - 123456789, също не е сложен за разтрошаване. В челната петица се подреждат пароли като " password " и 1111111. Най-често използвано име в паролите е Ашли, следвано от Майкъл, Даниел, Джесика и Чарли.

Сред футболните тимове от висшата британска лига, употребявани като пароли, които могат да се отгатнат елементарно, Ливърпул са " първенци ", следвани от Челси.

" Хората, които използват добре познати думи или имена за ключова дума, слагат себе си в риск да бъдат хакнати ", уверен е доктор Иън Леви, механически шеф на Националния център за киберсигурност в Обединеното кралство. " Никой не би трябвало да пази скъпи данни с нещо, което може да се допусна, като първото им име, обичаният им футболен тим или обичана група ", посочи още специалистът.

Проучването откри, че 42% от хората чакат да изгубят пари в онлайн машинация и единствено 15 на 100 декларират, че знаят задоволително, с цел да се защитят онлайн, заяви Би Би Си. Изследователите оповестяват, че по-малко от половината от запитаните консуматори на онлайн услуги са употребявали неповторима, труднодостъпна ключова дума за главния си имейл акаунт.

Експертът по сигурността Трой Хънт, който поддържа база данни с информация за хакнати сметки, признава, че изборът на добра ключова дума е " най-големият надзор ", който потребителите могат да упражнят за онлайн сигурността си. " Позволявайки на хората да знаят кои пароли са необятно употребявани, би трябвало да накараме потребителите да вземат по-добри решения ", безапелационен е експертът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР