Милиони хора по света са изправени пред бедствие от наводнения,

...
Милиони хора по света са изправени пред бедствие от наводнения,
Коментари Харесай

Страните се адаптират твърде бавно към срива на климата

Милиони хора по света са изправени пред злополучие от наводнения, суши, горещи талази и други рискови метеорологични условия, защото държавните управления не подхващат нужните ограничения за адаптиране към въздействията на климатичния срив, предизвести Организация на обединените нации.

Почти три четвърти от страните по света са признали нуждата от обмисляне на резултатите от световното отопление, само че малко от тези проекти са съответни на възходящата опасност, а и е предоставено малко финансиране за тяхното въвеждане в действие, съгласно Доклад за акомодация на програмата на Организация на обединените нации за околната среда за 2020 година, осведоми " Гардиън ".

Миналата година беше най-топлата в историята, с гореща вълна в Сибир, горски пожари в Австралия и Съединени американски щати, унищожителен сезон на ураганите в Атлантическия океан и стихии и наводнения в доста елементи на Азия.

Ала разноските за ограничения за адаптиране към рисковите метеорологични условия не съумяват да са в ритъм с възходящата потребност.

Само към 30 милиарда $ се дават всяка година като помощ за развиване, с цел да оказват помощ на бедните страни да се оправят с последствията от климатичната рецесия, което е по-малко от половината от 70-те милиарда $, които понастоящем са нужни. Тези разноски ще се усилят в допълнение, сред 140 милиарда и 300 милиарда $ до края на десетилетието.

Около половината от световното финансиране за климата би трябвало да бъде отдадено на акомодацията, акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, а останалата част ще бъде ориентирана към старания за понижаване на излъчванията на парникови газове. Обаче макар че частни компании постоянно са подготвени да обезпечат финансиране за някои планове за понижаване на излъчванията, като печеливши схеми за произвеждане на възобновима сила в бързо разрастващите се стопански системи, планове, които оказват помощ на хората да се приспособяват към въздействието на климатичните промени, като системи за ранно предизвестие, бариери против наводнения или канализация, която да поема водата от проливни дъждове, постоянно са по-трудни за финансиране.

Много страни също ще изпитат усложнения да намерят запаси за климатична акомодация поради пандемията от ковид, предизвести Организация на обединените нации. Икономическите въздействия от COVID-19 тласнаха акомодацията надолу в политическата стратегия по целия свят, макар че в дълготраен проект последствията от пандемията евентуално ще окажат спомагателен напън върху обществените финанси и " може да трансформират националните и донорските цели в поддръжка на климатични дейности ".

Правителството на Обединеното кралство неотдавна понижи бюджета си за задгранична помощ, макар че частта от разноските за климата е непокътната.

И въпреки всичко, в случай че страните да дадат приоритет на " зеленото възобновяване " в своите пакети за стопански тласъци Covid-19, те биха могли да оказват помощ за решаването на доста от тези проблеми, означи UNEP. Икономическите изследвания демонстрират, че ограниченията за повишение на устойчивостта към въздействието на климатичната рецесия - в това число засаждане на дървета, създаване на бариери против наводнения, възобновяване на естествени ландшафти и отбрана и актуализиране на инфраструктура като транспортни и информационни мрежи - могат да обезпечат " подготвени за лопата " работни места на типа, нужен за изваждане на стопанските системи от криза.

Тази опция ще бъде пропусната, в случай че страните се придържат към оповестените досега пакети за икономическо избавяне, които досега не са съумели да се съсредоточат върху екологично възобновяване, съгласно отчета.

Докладът също по този начин открива, че естествените решения би трябвало да бъдат предпочитани. Те включват засаждане на дървета, които да работят като поглътители на въглерод и като естествени бариери против наводнения; възобновяване на мангровите блата като буфери против крайбрежни стихии и повишение на морското равнище; прекъсване на унищожаването на коралови рифове; преовлажняване на блата и влажни зони; и разрешава на региони с деградирала земя да се регенерират естествено. Те нормално са измежду най-рентабилните способи за адаптиране към рисковите метеорологични условия, а доста от тях също оказват помощ за понижаване на излъчванията на парникови газове, защото здравите почви, растителността, моретата и пейзажите съхраняват повече въглерод, в сравнение с деградиралите земи и морета. Намаляването на излъчванията на парникови газове, въпреки и да е значим приоритет, няма да бъде задоволително, с цел да изчезне нуждата от адаптиране към възходящото рисково време.

Докладът открива, че светът ще се сблъска с възходящи такси от въздействието на климата, даже в случай че задачите на Парижкото съглашение - ограничение на температурата се увеличи до много под 2 ° С, с блян за задържане на отоплението до 1,5 ° С над прединдустриалните равнища - са изпълнени. Температурите към този момент са се повишили с 1С над историческата норма.

Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на UNEP, сподели: " Не споделяме, че можем да приспособяваме нашия метод за излизане от изменението на климата, само че последствията от невъзможността да се влага в акомодация към изменението на климата ще бъдат доста тежки и най-бедният от богатите страни и най-бедните в света, които ще платят най-високата цена и които са най-изложени на тези въздействия. "

Тя сподели, че рисковите метеорологични събития към този момент вземат своето въздействие, тъй че държавните управления би трябвало да възприемат акомодацията като незабавен проблем. " Колкото повече можем да ускорим вложенията в акомодация, толкоз по-ниски ще бъдат човешките и икономическите разноски ", сподели тя. " Това има добър смисъл за обществото. "

Докато държавните управления се борят с въздействието на пандемията от ковид, те би трябвало да възнамеряват да употребяват стимулиращи пари, с цел да създадат страните си по-устойчиви на въздействието на климатичната рецесия. " Има голямо инжектиране на парите от идващото потомство в възобновяване на Covid - ще оставим ли идващия ген дажба с голям дълг, както и счупена планета? " Тя сподели, че първата вълна от стимулиращи разноски не е дала приоритет на зелените вложения, само че че идващите талази на разноските би трябвало да го създадат. " Тук има благоприятни условия ", добави тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР