Милиарди хора не се отделят от телефоните си. Мобилните им

...
Милиарди хора не се отделят от телефоните си. Мобилните им
Коментари Харесай

''Пегас'' - нова ера в незаконното подслушване с българско съучастие

Милиарди хора не се отделят от телефоните си. Мобилните им устройства са постоянно наоколо и запечатват почти всяко тяхно прекарване - от най-обикновеното до най-интимното. Малцина осъзнават, че телефоните им могат да бъдат трансформирани в устройства за подслушване, от които някой на хиляди километри безнаказано да извлича известия, фотоси и местонахождение, да задейства микрофона, с цел да записва диалози и срещи в действително време.

Такива са опциите на ``Пегас``, шпионският програмен продукт, създаден от NSO Group, израелски снабдител на устройства за всеобщо наблюдаване. NSO отхвърля този етикет и твърди, че няма достъп до данните за задачите на своите клиенти.  Шалев Хулио, основател и основен изпълнителен шеф на NSO, съобщи, че приключването на данни ``няма общо с NSO``. Правителствени разследващи и правоприлагащи организации могат да употребяват ``Пегас``, и то единствено с цел да обхванат в телефоните на ``престъпни или терористични групи``. Той добави, че евентуално някои от клиентите на компанията са си разрешили да употребяват системата непозволено и всички сигнали ще бъдат тествани.

Случаят се заплете още повече, когато бе обявено, че софтуерът е основан в България, Кипър и Израел. Това стана ясно от отговор на притежателя на ``Пегас`` NSO Group до " Гардиън ". Компанията заяви, че е изнасяла програмата според експортните правила на трите страни. " NSO Group взима насериозно етичните съображения, контролирана е от режимите по експортен надзор на Израел, Кипър и България и продава единствено на тествани клиенти на държавното управление “, се споделя в известие. Администрацията на Министерски съвет пък отхвърли пред БГНЕС да е сключвала контракт с израелската компания. Явно става дума за аутсорсване, в което са се присъединили български IT. 

``Гардиън`` даде обещание да разкрие самоличността на доста почтени хора - адвокати, бранители на правата на индивида, духовници, учени, предприемачи, дипломати, висши държавни чиновници и държавни глави, които са разпознати като претенденти за вероятно наблюдаване от клиенти на NSO. Присъствието на имената им в този списък показва дълбочината, до която държавните управления могат да стигнат, с цел да шпионират свои критици, противници и съперници.

 

``Гардиън`` вярва, че обществеността би трябвало да знае,

 

че с технологиите на NSO се злоупотребява от държавните управления, които лицензират и експлоатират шпионския програмен продукт. Медията счита, че е от обществен интерес да се разкрие по какъв начин държавните управления  шпионират своите жители и по какъв начин видимо безвредни интервенции като HLR информации могат да бъдат употребявани за тази цел.

" Проектът ``Пегас`` е план за взаимна отчетност, управителен от френската организация с нестопанска цел Forbidden Stories, вестник ``Гардиън`` и 16 други медии. От месеци публицисти от целия свят работят дружно, с цел да открият самоличността на хората с изтекли данни и да разберат дали и по какъв начин това е обвързвано със софтуера на NSO.

Не е възможно без правосъден анализ да се разбере дали телефонът на някой, чийто номер се появява в данните, в действителност е бил единствено маркиран за следене или е бил сполучливо хакнат с шпионския програмен продукт на NSO. Но когато лабораторията за сигурност на Amnesty International извърши правосъден разбор на десетки телефони iPhone, които са принадлежали на евентуални все още на избора им цели, са открити доказателства за интензивността на ``Пегас`` допълнително от половината.

Един телефон, съдържащ признаци за интензивност на ``Пегас``, принадлежи на мексиканската журналистка Кармен Аристеги, чийто номер е попадал в приключването на данни и е таргетиран след разкритията ѝ за корупционен скандал с присъединяване на някогашния президент на страната Енрике Пеня Нието.

Изтичането на данни допуска, че мексиканските управляващи не са се спрели единствено на Аристеги. Появяват се телефонните номера на минимум четирима нейни сътрудници, както и на нейната асистентка, сестра ѝ и синът ѝ, който по това време е бил на 16 години.

Анализът на изтеклите данни демонстрира, че клиенти на компанията са били 10 държавни управления - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са вкарвали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

Въртележката към този момент се завъртя и провокира кавги в някои страни. Индийският министър председател Нарендра Моди бе разгласен от опозицията за изменник. В Унгария, където държавното управление на Виктор Орбан е упрекнато в потребление на софтуера за подслушване на журналисти, опозиционните депутати обявиха, че ще свикат изключително съвещание на комисията по национална сигурност на Народното събрание, с цел да обсъдят изказванията.

 

Разследването на програмен продукт, създаван и продаван от секретна компания като NSO, не е елементарно.

 

В последна сметка бизнесът ѝ е наблюдаване. Това значи радикална смяна на методите на работа на проверяващите публицисти, в това число възбрана за разискване с източници, редактори или юристи в наличието на мобилни телефони. Последният път, когато ``Гардиън`` подхваща такива крайни ограничения против шпионаж, е през 2013 година, когато рапортува за документите, изтекли с помощта на Едуард Сноудън. Тези разкрития отдръпват завесите на големия уред за всеобщо наблюдаване, основан след 11 септември от западните разследващи организации като Агенцията за национална сигурност и нейният сътрудник във Великобритания Щабa на правителствени комуникации (GCHQ).

По този метод се започна глобален спор по отношение на качествата за наблюдаване на западните страни, което доведе до самопризнания, в това число от Англия, която сподели, че регулаторният ѝ режим е стар и уязвим за евентуални злоупотреби.

Компании като NSO работят на пазар, който е съвсем напълно нерегулиран, което разрешава навлизането принадлежности, които могат да се употребяват за репресии от властнически режими като тези в Саудитска Арабия, Казахстан и Азербайджан.

Пазарът на услуги за наблюдаване при поискване в жанр NSO процъфтява след Сноудън, чийто разкрития провокираха всеобщото криптиране в интернет. В резултат на това онлайн пространството стана доста по-сигурно място и всеобщото събиране на информация стана по-трудно. Това обаче от своя страна подтиква възникването на компании като NSO, предлагащи решения на държавни управления, които искат да прихващат известия, имейли и позвънявания.

 

Отговорът на NSO е да се заобиколи криптирането посредством хакерски устройства.

 

Преди две години тогавашният специфичен докладчик на Организация на обединените нации за свободата на изложение Дейвид Кей прикани за мораториум върху продажбата на шпионски програмен продукт в стила на NSO на държавните управления, до момента в който не бъде въведен надзор на износа. Той предизвести за промишленост, която наподобява ``няма ограничавания при даването на релативно на ниска цена достъп до разнообразни шпионски принадлежности, които преди този момент са били използвани само от най-напредналите държавни разследващи служби “. Предупрежденията му са пренебрегнати. Продажбата на принадлежности за наблюдаване продължава. Това, че те към този момент са налични за закупуване от репресивни държавни управления, може да даде на някои от критиците на Едуард Сноудън храна за размисъл.

Проектът ``Пегас`` вероятно ще постави завършек на всяко залъгване. Спазващите закона хора - в това число жители и поданици на демокрации като Англия, както и основните редактори на водещи медии - не са ваксинирани от непозволено наблюдаване. Западът не държи монопола върху най-инвазивните шпионски технологии. Навлизаме в нова епоха на наблюдаване и в случай че не бъдат въведени ограничения, никой от нас не е в сигурност. Затова на този стадий да се придържаме към съвета на Сноудън в едноименния филм на Оливър Стоун - изключвате телефона си, махате му батерията и го слагате в микровълнова фурна! Само по този начин ще сте сигурни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР