Милиардерът го направил, за да спаси светаБлокирал достъпа до мрежата

...
Милиардерът го направил, за да спаси светаБлокирал достъпа до мрежата
Коментари Харесай

Илон Мъск осуетил украинска атака по Крим

Милиардерът го направил, с цел да избави света
Блокирал достъпа до мрежата си от спътници „ Старлинк “

Нападението щяло да докара до нуклеарен отговор от Москва

Милиардерът Илон Мъск, притежател на мрежата от спътници „ Старлинк “ за директна връзка с интернет, е изключил достъпа до нея за украинската войска по време на нейна интервенция предишния септември с морски дронове против съветската база в Севастопол на полуостров Крим. През октомври той направил същото и за офанзивни интервенции в региона на Донбас и новите анексирани територии в Южна и Източна Украйна.

Това споделя известният американски биограф Уолтър Айзъксън в новата си книга „ Илон Мъск “, фрагмент от която разгласява в. „ Вашингтон пост “. Творбата е резултат от контакти с десетки източници, както и дълги часове диалози със самия Мъск в продължение на месеци.

В книгата си Айзъксън споделя по какъв начин „ Старлинк “ изиграва съдбоносна роля за Украйна след началото на съветската експанзия, в това число за военните, и за приноса на компанията с даряването на хиляди устройства за свързване с интернет. Но към септември 2022 година и Мъск, и военните водачи в Украйна и Съединени американски щати осъзнавали, че тези връзки са доста по-сложни.

„ Една петъчна вечер през същия месец, тъкмо откакто прекарах една седмица с Мъск, се върнах вкъщи в Ню Орлиънс. Телефонът ми стартира да вибрира със известия от Мъск. „ Това може да е голямо злополучие “, написа той. Беше в цялостен режим на типична за него обстановка на криза-герой-драма, този път разбираемо. Беше зародил рисков проблем и той вярваше, че има „ нетривиална опция “, както той се изрази, това да докара до нуклеарна война - с частична отговорност на „ Старлинк “. Украинските военни се опитваха да нападат скрито съветския военноморски флот, основан в Севастопол в Крим, като изпратили шест дребни подводници с дронове, цялостни с експлозиви, и употребявали „ Старлинк “, с цел да ги насочат към задачата “, споделя Айзъксън в книгата.

Според него милиардерът подкрепял Украйна, само че считал за неразумно атакуването на Крим (който през 2014 година се причисли към Русия).

„ Той (Мъск) преди малко беше приказвал с съветския дипломат в Съединени американски щати. Посланикът категорично му беше споделил, че украинска офанзива против Крим ще докара до нуклеарен отговор. Мъск ми изясни доста в детайли съветските закони и доктрини, които постановяват подобен отговор “, написа още биографът.

След това Мъск персонално се заел със обстановката, тъй като считал, че потреблението на „ Старлинк “ за офанзивата може да докара до злополука за света. Затова скрито споделил на инженерите си да изключат покритието на 100 км от брега на Крим. В резултат украинските дронове останали без връзка и морето ги изхвърлило на брега.

Украинските военни незабавно го засипали със известия да възвърне връзката, само че той отказал с аргумента, че Украйна „ в този момент отиде прекомерно надалеч и си проси стратегическо проваляне “.

Мъск разискал обстановката с Джейк Съливан (съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън) и с военачалник Марк Мили (председателя на Съвета на началник-щабовете), като им обяснил, че не желае „ Старлинк “ да се употребява за нападателни цели.

„ Ако украинските офанзиви бяха съумели да потопят съветския флот, това щеше да е като мини Пърл Харбър и да докара до огромна ескалация. Не искахме да бъдем част от това “, изяснява Мъск за книгата.

Преди месеци US милиардерът и бизнесмен излезе и с предложение за проект за завършек на войната в Украйна. То планува провеждането на нови референдуми в четирите анексирани от Русия украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Мъск счита, че би трябвало да се одобри, че Крим е част от Русия, а Украйна би трябвало да остане „ неутрална страна, вместо да стане част от НАТО “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР