Микроскопичните гъбички, известни още като плесени, образуват голям набор от

...
Микроскопичните гъбички, известни още като плесени, образуват голям набор от
Коментари Харесай

Застрашени ли са зърнените култури в Европа от нови гъбични токсини в резултат на климатичните промени?

Микроскопичните гъбички, известни още като плесени, образуват огромен набор от отрови, наречени микотоксини. Гъбичките и техните отрови са необятно публикувани в природата и замърсяват питателните артикули, главно зърнените култури. Попадайки в организма на хората и животните, те провокират тежки болести и са сериозен проблем за публичното здраве. Сред най-опасните микотоксини се откроява групата на афлатоксините. За тяхното формиране са нужни високи температури, заради което те се срещат най-вече в страните с тропически и субтропически климат. В резултат на климатичните промени и в частност световното стопляне междинните годишни температури в Европа се усилват с всяка измината година и изискванията на остарелия континент стават доста подобаващи за образуването на рисковите афлатоксини в зърнени култури и други хранителни артикули. Ако стоплянето продължи с тези темпове, афлатоксините ще се трансфорат в сериозен проблем за здравето на хората и селскостопанските животни.

Микроскопичните гъбички попадат в зърнените култури от почвата и при подобаваща температура и мокрота на въздуха образуват в тях токсични артикули, наречени микотоксини. Тези отрови навлизат в организма на индивида с храната и поразяват разнообразни органи и системи, причинявайки съществени болести. Най-вредни от позиция на публичното здраве са афлатоксините, които  се образуват от гъбички, принадлежащи към род  Aspergillus  (фиг. 1).


Фигура 1. Гъбичката  Aspergillus flavus , главен продуцент на афлатоксините. Източник: sruilk / Shutterstock

Гъбичките от този жанр са необятно публикувани в природата и се изолират постоянно от почвите, изключително от тези в тропическите и субтропическите области, също по този начин от фуражи и гниещи растения, от семена и зърна на разнообразни култури и от разнообразни типове хранителни артикули. 

Тези гъбички могат да поразяват селскостопанските култури още на полето, по време на прибиране на реколтата и нейното запазване. Повечето видове  Aspergillus  не са типични за ширини над 45°, заради което не се срещат в зърнените култури, отглеждани в Европа. 

Афлатоксин В1 е най-токсичен и най-разпространен от групата на афлатоксините. Той има необятен набор на поразяване и токсични резултати: остри и хронични токсикологични въздействия.

Чувствителността към афлатоксините е най-голяма при младежите и децата ,

тя е причина за 5 милиона смъртни случая при деца на възраст до 5 години в страни с лимитирани хранителни запаси. Афлатоксините поразяват главно черния дроб, където се следи некроза, цироза и ракови промени и това води до съществени последици за здравето. Международната организация за проучване на рака (IARC) слага афлатоксин В1 в група 1 на канцерогените, което значи, че може да провокира рак при хората. 

Афлатоксините имат значимо значение и в стопански проект, заради загубите, които нанасят на селското стопанство. Организацията за издръжка и земеделие (FAO) е пресметнала, че 25% от реколтите в света са наранени от микотоксините, от които най-известни са афлатоксините (фиг. 2). 


Фигура 2. Царевица, изумена от гъбички  Aspergillus. Източник:  xpixel / Shutterstock

Тази група микотоксини се среща в зърнените култури, ядките, сушените плодове, подправките, млякото и млечните артикули. Тяхното наличие в храните и фуражите е регламентирано в 99 страни по света. Афлатоксините се откриват постоянно в храни и хранителни артикули, отглеждани и създадени в Африка и Азия заради удобните климатични и други параметри, като: високи температури, висока мокрота, липса на аерация при съхранението, увреждане на храните от насекоми и гризачи, способстващи разпространяването на гъбните спори. Царевицата и фъстъците са културите най-засегнати от гъбичките  Aspergillus  и те са едни от най-консумираните култури в Азия и Африка. 

По-високи равнища на токсините се откриват през летните месеци и по-ниски – през зимните.      

Мусонните интервали са също извънредно удобни за растежа на гъбичките  Aspergillus  и продукцията на афлатоксините. Оптималната за растежа мокрота на въздуха е 97-99%, а оптималната температура – 25-30°С. 

Съгласно Green Paper на Европейската комисия върху климатичните промени в Европа «температурата в Европа през последния век се е повишила с съвсем 1°C, т.е. по-бързо от междинните стойности в света. Валежите и снеговалежите доста са се нараснали в Северна Европа, до момента в който в Южна Европа се следи все по-често суша». В анексите към Green Paper се показват измененията, които ще настъпят в Европа до края на 21 век, в случай че не се вземат незабавни ограничения за възстановяване на обстановката с парниковите газове. Съгласно този доклад 

междинната световна температура в Европа ще се усили с 3,4°С до края на този век.  

В Южна и Югоизточна Европа (Португалия, Испания, Южна Франция, Италия, Словения, Гърция, Малта, Кипър, България и Южна Румъния) се предвижда повишаване на приблизително годишната температура с 4-5°С, а съществуването на вода ще се понижи изключително през лятото. Това ще докара до: 

- понижаване на селскостопанските добиви с 10-30% в доста райони, 

- суша, горещи талази, 

- деградация на почвата и екосистемата, 

- опустиняване.

А сушата и високите температури ще усилят и равнищата на афлатоксините в културите.

Продукцията на афлатоксини от микроскопичните гъбички зависи от: 

- климатичните условия (температура и валежи), 

- съхранението на културите, 

- съществуването на микронутриенти, 

- увреждането на културите от инсектите и други вредители.

Следователно увеличение или понижаване на добивите от зърнени култури, и дружно с това промени в микотоксинообразуването, ще се следят с измененията в климата, които са от решаващо значение. При високи температури и ниска водна интензивност, условия, които се следят при суша, гъбичките  Aspergillus  стават доста конкурентни по отношение на другите микроскопични гъбички и могат да се трансфорат в доминантни гъбни типове в почвата. Тези условия на околната среда подтикват растежа и образуването на афлатоксини както и интензивността на инсектите, нападащи културите, което води до намаляване на защитната система на растенията.

В година, когато температурата е с 2-3°С по-висока от естествената, се откриват високи равнища на афлатоксини.  

Високата температура нормално се съчетава със суша, която от своя страна усилва инфектирането на зърната и гъбния напредък. Изследвания демонстрират, че модификации във водната интензивност и температурата влияят директно върху гените, отговарящи за растежа и образуването на афлатоксини. 

Досега в Европа афлатоксините се разглеждаха като «импортен» проблем и по тази причина се ползва прецизен надзор при вноса на рискови храни, като фъстъци, шам фъстък и царевица. При повишаване на температурата до 30°С в резултат на световното стопляне, гъбичките  Aspergillus  ще преобладават над другите типове плесени и 

афлатоксините от „ импортен “ се трансформират в проблем за районите с сдържан климат, включително и България.

В редица южни европейски страни се открива афлатоксин В1 в локални култури в равнища доста надвишаващи нормата. Всички европейски страни, в това число и южните, обикновено не се характеризират с топло и изсъхнало време през култивацията на зърнените култури. В някои области и години това се случва и тогава гъбичките от род  Aspergillus  намират подобаващи условия за техния напредък и формиране на афлатоксини. През интервала 2003 – 2004 година и по-късно през лятото на 2012 година в Средиземноморския район на Европа, като да вземем за пример Северна Италия, се е следила суша и високи температури, което е довело до забележителен напредък на гъбичките  Aspergillus  и усилена продукция на афлатоксини. В резултат на това в млякото на млекодайните животни, захранвани с такава царевица, е открит афлатоксин М 1.  През 2012 година в Сърбия се е следило дълготрайно горещо и изсъхнало лято и в следствие 69% от пробите царевица са съдържали афлатоксини. 

Подобна обстановка е следена и в Унгария, където повишаването в продукцията на афлатоксини се свързва с климатичните промени и по-специално с дълги интервали на суша и високи температури.

Възможни са следните сюжети по отношение на климатичните промени в Европа и риска от афлатоксини:  

1. Висок риск в южните страни, които не са понастоящем съществени производители на царевица (Централна и Южна Испания, Централна и Южна Италия, Гърция, Северна и Югоизточна Португалия, България, Албания и Кипър);

2. Нисък и междинен риск от афлатоксините в 4 страни, съществени производители на царевица (Румъния, Франция, Унгария и Североизточна Италия, всички те обезпечават 73% от общото произвеждане в ЕС);

3. Ниски опасности в северните страни, които през днешния ден са в защитната зона по отношение на афлатоксините заради климатичните условия в тях, 

4. Много невисок риск в Европа за пшеницата и ориза. 

С измененията в климата се чака да нарасне количеството на микотоксините в селскостопанските култури и в други хранителни артикули. Ще се усили разпространяването на „ високотемпературните гъбички и микотоксини ” като гъбичките  Aspergillus  и афлатоксините. Субтропическите райони ще станат тропически със съответните промени в профила на микотоксините. През идващите години, вследствие на смяната на климата, микроскопичните гъбички с по-висок температурен оптимум за напредък и микотоксинообразуване (гъбичките от род  Aspergillus ,) ще преобладават в райони, които понастоящем имат по-хладен климат, или ще бъдат по-слабо показани в райони с парещ климат, защото температурите стават прекомерно високи и надвишават техния температурен оптимум. От друга страна, новите горещи и сухи условия в някои райони ще доведат до по-добри условия на предпазване, защото ще поддържат реколтите сухи и с това ще ги защищават от гъбния напредък и образуването на микотоксини. 

Автор: Доц. доктор Тери Врабчева / Климатека

Доц. доктор Тери Врабчева, дм е приключила медицина в Санкт Петербург, Русия и по-късно пази дисертация в Националния център по публично здраве и разбори по проблемите на сигурността на храните, където от 2006 година е доцент. Има специализации в Германия, Франция, Холандия и Италия. Професионалните ѝ ползи са в региона на химическата сигурност на храните. Последните няколко години се занимава с въздействието на климатичните промени върху храните и храненето.

В обявата са употребявани материали от:

  1. Charmley LL, Trenholm HL, Prelusky DA and Rosenberg A, 1995. Economy losses and decontamination. Natural Toxins, 3, 99-203.
  2. European Commission, 2007. Adapting to Climate Change in Europe – Options for EU Action. Green Paper from the Commission to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions.
  3. IARC (International Agency for Research on Cancer), 1993. Monographs on the evaluation of Carcinogenic risks to Humans. Some naturally occurring substances: food items and constituents, heterocyclic aromatic amines and mycotoxins. Editor. World Health Organization Lyon, France, 599 pp.
  4. Kelly JD, Eaton DL, Guengerich FP and Coulombe RJ, 1997. Aflatoxin B1 activation in human lung. Toxicology and Applied Pharmacology, 144, 88-95.
  5. Klich MA, 2007. Environmental and developmental factors influencing aflatoxin production by  Aspergillus flavus  and  Aspergillus parasiticus . Mycoscience, 48, 71-80.
  6. USDA (United States Department of Agriculture), 2006. Grain fungal diseases and Mycotoxin reference. Editor. United States Department of Agriculture, 36 pp.
  7. Williams JH, Phillips TD, Jolly PE, Stiles JK, Jolly CM, Aggarwal D. 2004. Human aflatoxicosis in developing countries: a review of toxicology, exposure, potential health consequences, and interventions. Am J Clin Nutr, 80, 1106-1122.
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР