Микро-инсталациите за възобновяема енергия излизат на протестна 15 май пред

...
Микро-инсталациите за възобновяема енергия излизат на протестна 15 май пред
Коментари Харесай

Поправка в Закона за енергетиката изкарва на протест микро-инсталациите за възобновяема енергия


Микро-инсталациите за възобновима сила излизат на протестна 15 май пред Министерски съвет. Става въпрос за най-малките производители на електрическа сила от ВЕИ с конфигурирана мощ до 200 киловата. Повод за недоволството им е двойният стандарт в гласуваните през предходната седмица промени в Закона за енергетиката, който съгласно тях облагодетелства огромните производители и води до неведнъж повишена цена на електрическата енергия.

„ Поправката на Закона за енергетиката през 2015 година е призната от Народното събрание, с цел да отстрани двойното финансиране при ВЕИ производители, употребили европейски и национални схеми за подкрепяне и настрана от това употребяват цялостни преференциални цени, в които подпомагането не е отразено “, показват протестиращите, представени от investor.bg .

За огромните ВЕИ производители законът не се ползва, посочил анализът на утвърдените законови ремонти.

„ В резултат на умишлената неточност на институциите българското общество е ощетено с милиони левове надплатена такса „ отговорности за обществото “ и цената на електрическата енергия “, прибавят дребните производители.

Според мнения на разнообразни институции, с които протестиращите разполагат, поправката в Закона за енергетика от 2015 година не би трябвало да се ползва към планове по „ Програма за развиване на селските региони “ (ПРСР) с подкрепяне „ де минимис “, за които тя работи към този момент четвърта година.

Малките производители разполагат със лист на незасегнатите от наредбата централи, които са получили през интервала двойно подкрепяне по общо девет схеми по Закон за силата от възобновими източници (ЗЕВИ). Има национални и европейски институции, които удостоверяват съществуването на този проблем, само че „ трансферират една на друга решението му “, разясняват те пред медията.

Малките ВЕИ производители се разказват като „ изкупителни жертви на неверно съчинен закон, който не би трябвало да се ползва за тях “.Според тях към 300 микро ВЕИ производители са били „ набедени, с цел да може да се регистрира активност “ пред Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент.

50 от тези предприятия са прекратили своята активност поради несъстоятелност заради наложената им изкупна цена, която е три пъти под себестойността.Останалите продават персонално имущество и активи, с цел да погасят заемите към банките, прибавят в своя зов протестиращите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР