Микеланджело Буонароти e италиански скулптор, художник, архитект, поет, мислител. Един

...
Микеланджело Буонароти e италиански скулптор, художник, архитект, поет, мислител. Един
Коментари Харесай

Защо Микеланджело изобразил Дева Мария по-млада от Исус

Микеланджело Буонароти e италиански ваятел, художник, проектант, стихотворец, мъдрец. Един от най-големите майстори на Ренесанса и ранния барок.

Шедьовърът му Пиета

Микеланджело е в работа на кардинал Риарио, без да получава специфични поръчки. Той е нервиран и решен да се върне във Флоренция, когато неговият настойник, флорентинският банкер Якопо Гали, го среща с богат и благороден кардинал, дипломат на френския крал в двора на папата.

Кардиналът поръчва скулптурната група „ Пиета “ („ Оплакването на Христос “) за собствен надгробен камък. Якопо Гали му дава обещание, че Микеланджело ще сътвори най-красивата скулптура в света.

През 1499 година 24-годишният Микеланджело показва скулптура, която буди удивление и божествена приятност.

Тя изобразява тялото на Исус в скута на майка си Мария след свалянето му от кръста.

Когато я видял, кардиналът споделил на Микеланджело: „ Ако това е твоята зора, тогава какво ще бъде твоето на следващия ден? “

 Исус в скулптората Пиета

По-късно италианският биограф Джорджо Визари написал:

„ Тук е и най-нежното изражение на лицето и такава координация в свързването и сдвояването на ръцете и в свързването на торса и краката и такава обработка на кръвоносните съдове,че в действителност изпадаш в учудване, по какъв начин може ръката на художника за най-кратко време толкоз божествено и безупречно да сътвори такова чудно нещо; и несъмнено, знамение е, че един камък, в началото лишен от всякаква форма, може в миналото да бъде доведен до това съвършенство, което даже природата мъчно дава на плътта. “

Младоликата Дева Мария 

 Дева Мария в скулптората Пиета

Мнозина подлагали на критика Микеланджело за това, че Дева Мария, майката на 33-годишния Христос, наподобява по-млада от сина си. Но това е дълбоката философска концепция на Микеланджело.

„ Дъщерята на своя наследник “, повтарял той от самото начало. Така той желал да изрази мисълта на Данте, който надълбоко почитал: Исус е въплъщението на Бога, основателят на всичко, бащата на всичко и всеки. Освен това Дева Мария е непорочна, а непороността е постоянно млада.

Микеланджело влага цялата си обич, религия и мощ в своето създание. Един ден той чул възхитени странници да се тълпят към скулптурата, чудейки се кой е създателят на това знамение.

И когато Микеланджело чу предложенията им, че най-вероятно това е техен прочут от Ломбардия, той решил да остави автограф върху творбата си. Една нощ той се промъкнал в катедралата с длето и светилник и издълбал името си върху пояса на Дева Мария.

Това е единствената творба на Микеланджело, която е подписана от него.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР