Михаил Найденов, експерт по национална сигурностВойната в Украйна отключи процесите

...
Михаил Найденов, експерт по национална сигурностВойната в Украйна отключи процесите
Коментари Харесай

Руската федерация ще се разпадне – какво трябва да направи България?

Михаил Найденов, специалист по национална сигурност

Войната в Украйна отключи процесите на разпад в Руската федерация.
България още от в този момент би трябвало да мисли за тактика по какъв начин да взе участие, дружно със своите съдружници от НАТО и останалите страни от Европейски Съюз, в ръководството на тези дезинтеграционни процеси на федерацията в досегашния й тип.

Ще има нови линии на разлом,

нови конфликти, топене на " замразени спорове ", преформатиране на геополитическата карта, срутване на легенди и опити за основаване на нови. Потъването на " российский корабль " ще повече във водовъртежа неподготвените и ще отвори нови благоприятни условия за тези, които мислят и работят още от в този момент, с цел да обезпечат бъдещето си.

Ето по какво би трябвало да стартира да работи България още от през днешния ден:

1. Спешно да започват най-важните планове за превъоръжаване и рационализация на българските въоръжени сили - нови бойни машини за Сухопътни войски, още осем нови самолета F-16 с още по-интензивна подготовка на пилоти; 3D радари; системи за противовъздушната и противоракетна отбрана; дронове; артилерия; брегови противокорабни ракетни комплекси; подводници и други Всичко това постанова постигането на политически консенсус за внезапно нарастване на бюджета за защита на повече от 2% от Брутният вътрешен продукт - минимум 2.5%, с наклонност за още повишаване на 3% в дълготраен аспект. Все повече нови качества би трябвало да се получават и поддържат в многонационален формат в границите на НАТО и Европейски Съюз.
Процесът на превъоръжаване ще бъде нескончаем и по тази причина е неотложно в непосреден проект:

2. Разполагане на сили на НАТО у нас от трите типа въоръжени сили, с които да се попълнят съществуващите дефицити от способности;

3. Разработване и използване на Национална тактика за противопоставяне на хибридните закани.

4. Разработване на нова тактика за национална сигурност, която да е основана на оценката на новата среда на сигурност след 24.02.2022 година и да очертае пътищата за гарантиране на сигурността ни в групов формат (НАТО и ЕС) във времена на продължителна геополитическа турбуленция на Изток от нас.

5. Повишаване на устойчивостта на страната и обществото, посредством: усилване на върховенството на закона; подсилване на вътрешната сигурност и контраразузнавателния потенциал; противопоставяне на съветската подривна хибридна активност срещу България във всичките й форми, включително и интервенция в изборния процес; битка с дезинформацията и подправените новини; запрещение на проруските политически планове у нас; киберсигурност; отбрана на сериозната инфраструктура; непрекъснатост на жизненоважните услуги за населението; и не на последно място - повишение на устойчивостта на националния развой на взимане на управнически решения в изискванията на непрекъснати хибридни офанзиви извън.

6. Пресичане на съветската подривна активност срещу защитата, в това число посредством безапелационен и непрекъснат отвод от всевъзможни контракти с Русия и Беларус за поправки на остаряла руска техника.

7. Гарантиране на енергийна самостоятелност посредством обезпечаване на различни доставки на енергоносители. Руският нефт да бъде сменен незабавно, а до есента да се обезпечат вероятни различни на съветския естествен газ; приоритет номер едно да са интерконекторните газови връзки; без нови контракти с " Газпром " ; ефикасен държавен " надзор " върху " Лукойл ".

8. Оказване на помощ на Украйна - приемане на бежанци и обезпечаване на почтени условия за живот у нас, филантропична помощ и доставки на оръжие и муниции.

9. Участие на български компании във възобновяване на Украйна след войната/примирието. Осигуряване на благоприятни условия за българските компании да вземат участие в инфраструктурни планове.

10. Осигуряване на дълготрайни благоприятни условия на българския военнопромишлен комплекс да изнася оръжие и муниции за въоръжените сили на възстановяващата се от войната Украйна.

11. Активна работа по привличане в България на фирмите, които изтеглят бизнеса си от Русия. Ако България не го направи, другите страни няма да пропуснат тази опция.

12. Инвестиции в киберсигурност и нови технологии, с присъединяване в многонационални планове в НАТО и Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР