Михаил Михайлов използва различни художествени средства – като рисуване, инсталация,

...
Михаил Михайлов използва различни художествени средства – като рисуване, инсталация,
Коментари Харесай

Михаил Михайлов подреди изложбата Self-brainwashing в галерия Plus 359

Михаил Михайлов употребява разнообразни художествени средства – като изобразяване, апаратура, осъществяване и видео. Работата му е ситуативна. В своя метод той закачливо се оправя със личното си „ аз “ или „ аз “ по отношение на околната среда, обкръжението и обстановката. Успехът и неуспехът, самооткриването и подозрението в себе си, стремежът към благополучие, превъзмогването на границите са повтарящи се тематики. Занимава се с разнообразни културни феномени, които въздействат на човешкото държание, и слага под подозрение обществото, стремящо се към съвършенство. По този метод той употребява личността си като метафора за съществуването, егото и устрема към самостоятелна самореализация в глобализираното общество.

В новия си план „ Self-brainwashing “ Михаил Михайлов се пробва да се приближи малко до операцията на личното ни усещане. Само нашето субективно усещане е несъмнено за нас, знаейки, че то предстои на операция на личния ни опит. Наред с други неща, за изложбата бяха създадени нови произведения, които иронично съблазняват личния ни разум в нови светове. Символиката на водната кула служи като източник на битието. Тази символика се възпроизвежда чрез художествените тактики на Михайлов и в последна сметка има за цел да накара фена да се замисли доколко личното усещане се основава на перманентна заблуда, която се пука още веднъж и още веднъж като мехурчета от пяна. Съвместната реализация и кураторската работа са на Донка Мишинева и Ханес Андерле.

В тази галерия, както и в доста от творбите на Михайлов, белият цвят има значително значение:

„ Използвам цвета по отношение на въпроса кой съм и кой или какво не съм, или дали съм всичко, което ме заобикаля, или нищо от горното. Очарован съм от неописаното, чистото, неопределеното. Подобно на пресен снежен пейзаж, по който към момента няма диря. По този метод маловажното, несъзнателното придобива смисъл. " – споделя художникът, който живее и твори във Виена и в Париж.

Чуйте диалога в звуковия файл.
Снимки – галерия Plus 359
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР