Михаил Калдъръмов рядко издава нова книга. Бавни планини е девета

...
Михаил Калдъръмов рядко издава нова книга. Бавни планини е девета
Коментари Харесай

Михаил Калдъръмов: Човешкият дух е нещо божествено, защото не може да бъде имитиран

Михаил Калдъръмов рядко издава нова книга. „ Бавни планини ” е девета подред. В дългата му 40-годишна креативна биография обаче всяка негова литературна рожба е запаметяваща се, тъй като авторската съвест не му разрешава да изрича безсмислени слова. Той е потвърдил се занаятчия на оксиморонната поетическа тъкан, където светлината и копнежът обгръщат мрака и тъгата. В стихотворението „ Утро ” той признава: „ Сядам на масата, / на другия стол сяда слънцето / и пием от една чаша ” – отбелязва литературната рецензия, в тази ситуация – Анжела Димчева. 

 А Ива Спиридонова я добавя:  " В тази книга ефирността на камъка и солидността на глухарчето основават дом за бездомния свят. А индивидът събира самотата си по хребетите на отминалото време и се учи по какъв начин да върви постепенно, слизайки от върха към подножието на планините, забавящи своя ход до безкрайност. Преминава през полесражение от ненужности, съзерцава живота, с цел да синтезира смисъла му в единственото допустимо продължение – природата. И водата се трансформира в знак на независимост, а думата може да бъде обич, „ думата може да бъде трева с отпечатъка на телата ни “.

Такива думи чува Михаил Калдъръмов от своите мудни планини, по този начин смирено притихва в забавения ход на сърцето им, достигнал умеенето да слуша вечността и да записва живота. Остава единствено да го прочетем. "

...Бавни планини, научете ме по какъв начин

да тече постепенно

златната река на живота.

Разлистваме в „ Артефир “ най-новата книга на поета Михаил Калдъръмов „ Бавни планини ” и беседваме за това, по какъв начин се гради и надгражда словото.

Чуйте диалог на Димитрина Кюркчиева с Михаил Калдъръмов.
 Михаил Калдъръмов и Анжела Димчева Снимки – персонален списък на Михаил Калдъръмов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР