Михаил Христов е специалист по храни, хранене и диететика. Той

...
Михаил Христов е специалист по храни, хранене и диететика. Той
Коментари Харесай

Специалист по хранене: Рафинираните въглехидрати са най-големият проблем по празниците, алкохолът да е през ден

Михаил Христов е експерт по храни, хранене и диететика. Той е приключил с отличие Университетска химия, компетентност Органик-химик, в ПУ “Паисий Хилендарски”. След това, също с отличие, е специализирал “Храни, хранене и диетика” в УХТ - Пловдив. Последовател е на класиците на здравословния метод на живот като Пол Браг, залага главно на ортомолекулярната (клетъчна) нутрициология. Освен работата във компанията, която оглавява, Михаил Христов изнася постоянно лекции на тематика “Хранене при бременност и кърмене” (в Центъра за бременни дами – Пловдив), както и лекции и беседи по Здравословно хранене и метод на живот (по фестивали и други събития), взе участие в научни изявления, създаване на диетични храни и менюта, и други планове. Член е на Българското научно сдружение по хранене и диететика.

- Как след дългите пости да преминем по-безопасно към празничното хранене?

- Първо ще отворим една дребна скоба. За пост няма точна формулировка и надали не колкото хора има, които постят, толкоз са и типовете пости. Разбира се, не е тъкмо по този начин. Постенето е отнемане от избрана група храни. Може да бъде постене във връзка с месото, на мазнините, във връзка с скотски храни. Според другия тип пост може да се дефинира и друг тип прекосяване към смесеното хранене, което човек си е практикувал преди постенето. От колкото повече неща се е лишавал, толкоз по-внимателно би трябвало да подходи, когато направи още веднъж прехода. Ако човек цели лечебно недояждане, тогава се прави подготовка преди този момент. Спират се всички проблематични храни от рода на месни произведения, храни с отровен темперамент, евентуални алергени, морски храни, алкохол.

Ако по време на поста са спирани цели групи храни, изключително тези от скотски темперамент – месо, риба, птици, сирене, кашкавал, яйца, мляко, човек би трябвало да подходи по-плавно при така наречен преход. Не споделям преднамерено зареждане, тъй като зареждане се прави след недояждане. Преходът би трябвало да стане гладко.

Ако да вземем за пример човек е спрял изцяло месото, да се „ нахвърли” на месо като невидял, тъй като има да взима, е погрешно. Ако приказваме за зареждане след недояждане, това се прави със задушени зеленчуци, със салата. Постепенно се вкарват други храни, да вземем за пример ориз. Важното е по-внимателно да се подходи, с дребни количества, щадящо приготвени.

Ако да вземем за пример човек е привикнал в менюто му да участват повече пържени храни, което естествено не е добре, след пости да се продължи непосредствено на пържено не е уместно. Трябва да се премине отново през храни, приготвени на пара, задушени, варени, печени. И най-сетне да се стигне до пърженето, което дружно с панирането е най-проблемната форма. Преходът би трябвало да стане по количество и по щадящата обработка на храната. Това е подготовката на организма.

- Хората, които не са постили, с кои храни не би трябвало да прекаляват по Коледа и Нова година?

- На първо място ще сложа рафинираните въглехидрати, защото те неотменно се свързват с всеки празник. По традиция за всеки мотив, рожден ден и така нататък хората черпят с шоколадови бонбони. Най-често те не се вършат с какао 85%, каквото се съдържа в някои шоколади да вземем за пример. Трябва да се внимава с всички сладки неща, в които има рафинирана бяла захар и бяло брашно. Това са тестените сладкарски произведения – пасти, тригуни, саралии, реванета, торти, курабийки. Това са си рафинирани въглехидрати. Малко са хората, които подхождат съществено и ще създадат пълнозърнести курабийки.

Между другото, пълнозърнестите храни са единствено една концепция по-добре от белобрашнените. Причината е, че пшеницата си е същата, още от 60-70-те години на предишния век тя е ГМО. Това, че ще има малко повече трици, не я прави толкоз по-полезна. Говорим за същинско пълнозърнесто брашно, не за лъжливите смески и брашна, които се продават. Много постоянно се работи с брашно Добруджа, вид 700, оцветява се с малц или карамел, които са позволени, и може да стане по-черен самун от пълнозърнестия. Говорим за същински пълнозърнест самун с брашно вид 850.

Д-р Уилям Дейвис, създател на книгата „ Пшеницата - маскираният убиец”, е направил опити с самун от бяло, пълнозърнесто и брашно от лимец. Бялото брашно подвига кръвната захар до доста високи равнища, които са заплашителни – може да стигне до 9-9,5, минимумът е 7,2. При хляба от лимец се стига до 7- 7.5. Когато поставя пълнозърнесто брашно, отново се покачва кръвната захар, с доста дребна разлика, което се дължи на съществуването на трици (фибри). Така че на пълнозърнестите храни не трябва да се разчита доста.

По празниците се прекалява с рафинираните въглехидрати. С тях пораждат огромни опасности, човек може да заболее и от диабет, в случай че прекали с бонбони и шоколади. Там има проблем освен със захарта, която е в огромни количества, само че има и доста трансмастни киселини. В огромна част от сладкишите се съдържа и така наречен shortening – лой за тестени сладкиши. Така че там се получава двойна композиция от неподходящи съставки, рискови за здравето – захар и трансмастни киселини. И двете са извънредно рискови. Трансмастните киселини са рискови в доста посоки, в това число за имунитета. Знаем случаи, в които са правени наблюдения по отношение на карцинома на млечната жлеза още с китовата мехлем, която са я хидрогенирали. Днес най-често има хидрогенирано палмово масло. Трябва да се бяга от съставки, където написа хидрогенирани или отчасти хидрогенирани растителни масла.

За доста хора това не приказва нищо. Хидрогенирането в действителност е сгъстяване на течните мазнини. Има се поради мазнините, от които се изхожда и които не са удобни за здравето. Това може да бъде и слънчогледово масло. В България се готви доста с него. То е омега-6 лой, рафинирана, подлагана на многократни обработки за обезцветяване, обезмирисяване при високи температури от 230-270 градуса. Така или другояче, то към този момент не е потребна лой.

Тези мазнини търпят една смяна в самата въглеродна верига и се именуван трансформирани омега-6 мастни киселини. Продуктите, обработвани с това масло или други масла, несъответствуващи за термична обработка - загряване до високи температури при пържене във фритюрници и така нататък, към този момент имат резултата на трансмастните киселини, от които познаваме като главен представител марганира. Те се намират и в доста други артикули като пържени картофи, пържено пиле, бисквити, масленки, крекери, пържени ядки, най-често кашу или фъстъци. Това са много рискови артикули. Но постоянно хората не обръщат внимание. Дават образци с близки и родственици. Знаете тривиалния образец по какъв начин някакъв чичо спазвал всички рекомендации, а умрял на 45 години. Докато баба цялостен живот яла сланина, пила вино и живяла до 92 години. Много са им комфортни такива образци. Съгласен съм, че има сходни случаи, само че те са изключения. А изключението не е нищо друго с изключение на доказателство за съществуващо предписание.

По празниците може да се направи изключение, човек да си хапне нещо сладко, парче коледна баклавичка, курабия. Но не да се ядат по 200-300 грама, тъй като към сладкото се добива доста елементарно усет и когато човек свикне да яде сладки неща, отвиква от плодовете. Особено такива, които не са по този начин сладки. За страдание, това е един от минусите от покачвания банкет на рафинирани въглехидрати. Плюс самата щета за здравето, риска от инсулинова устойчивост, преддиабет и диабет.

Също по този начин могат да причинят инфектиране или в случай че съществува такова в организма, да го влошат като положение. Влошават и настроението, водят и до меланхолия, защото са нездравословни храни, и така нататък Прекалявайки с такива храни по празниците се получава и претоварване на панкреаса и това в един миг може да докара до изтощение.

Другата заплаха е с месото, изключително когато е от интензивно отглеждане на животни. Известно е, че в него има регулатори на растежа, антибиотици. Когато човек прекали с месото, приема доста и от тези „ екстри”. И те са незабелязани, тъй като на усет няма по какъв начин да се усетят. Същото се отнася и за млечните храни от интензивното отглеждане на животни.

Едното направление е качествено, във връзка с видовете храни, а другото е количествено. Знаем, че значително хора са склонни да преяждат по празниците. И без друго доста от хората са привикнали вечер да вършат гуляи, а денем да одобряват храни отпадъци. Тогава се прекалява с количество. И най-лошото е незабавно да се легне, без да се направи нужната разходка след хранене. Тогава надлежно страдат митохондриите. Човек може да остане без сила. Умората без друго съпътства днешния метод на живот. Виждате по отношение на COVID-19, че едно от нещата е тъкмо отмалялост. Понякога мощна отмалялост.

Рискови храни като количество, несъмнено, са и яйцата. Те са най-големите алергени. И да няма проблеми с яйцата, човек може да добие алергия за това, че ги е приемал в огромни количества. Повече от едно яйце дневно не е желателно да се приема. Ако човек направи изключение и изяде две, след това най-малко три дни не би трябвало да яде яйца. Говорим за кокоши яйца. Със смесването на храните също би трябвало да се внимава.

Най-важното съгласно мен, с което трябваше да стартира, е да не забравяме същината на празника. Това е единият от двата най-светли християнски празника и в случай че приказваме за хронологията, умерено можем да кажем, че този празник е предхождащ. Другият е Възкресението, което честваме по Великден. Но не би могло да има Възкресение, в случай че нямаше Рождество. Това е раждането на Спасителя, който е пролял кръв за всеки един от нас. Така че това не трябва да забравяме и този празник по никакъв метод не трябва да бъде ястие и пиянство, пък даже и в умерени количества, без човек да се сети за какво е седнал на масата. Има някои традиции ястията да бъдат нечетни. Това не е толкоз значимо. Пък и всички чинийки по-късно би трябвало да се изконсумират, което е още един мотив за преяждане. Така че значимото е да извлечем духовната час, същината на празника. Празникът е Рождество Христово - раждането на Спасителя. Яденето не е най-съществено. Както и самият Иисус споделя: Не единствено с самун ще се живее, само че с всяко слово, което излиза от Божията уста.

С храненето би трябвало да сме деликатни. Известно е, че през днешния ден броят на хората, които преяждат на тази земя, е доста по-голям от тези, които гладуват. Това е за жалост. И остарели хора споделят, че да преядеш е грях. Аз не желая да употребявам тази дума, само че в действителност не е добре човек да натоварва храносмилателните си органи, цялото си тяло. И по телесната маса се вижда, че се разстройва метаболизмът. Знаем какъв % към този момент има на хора с наднормено тегло, със затлъстяване. Цифрите са огромни, приказваме от 20-30 до над 50%. Най-драстичният образец е Америка.

По принцип повода за този проблем не е единствено в рафинираните въглехидрати, а се корени главно във въглехидратите. Хлябът, оризът и картофите са главните храни, с които човек може да прекали и оттова да стане разстройство на въглехидратния механизъм. Да внимаваме и с така наречен безглутенови храни, тъй като някои от тях подвигат доста внезапно кръвната захар. Например картофено пюре, пюре от тапиока, оризово пюре. С мазнините би трябвало да се внимава също. Така наречената доктрина на ограниченията постоянно би трябвало да бъде приложена. Както споделя Парацелз, дозата ги прави отровни. Много постоянно не типът на храната е изиграла дадена отрицателна роля, а количеството.

- Алкохолът също е неизменима част от всеки празник, само че какво място има в празничното меню?

- Има така наречен умерена консумация на алкохол. Тя е пресмятана от нутрициолози и е изведена една рекомендация във връзка с трите типа алкохол. Трябва да се вземе поради способността на черния дроб да създава ензима алкохолдехидрогеназа. При огромно количество алкохол черният дроб се претрупва. Това може да докара до алкохолна стеатоза и оттова да прогресира до цироза. Способността на черния дроб да създава този ензим е така наречен тренинг, както се назовава битово. Когато човек пие постоянно, черният дроб се приспособява към тези количества и създава по-големи количества от този ензим. Но съгласно тези качества на черния дроб допустимото количество на високоалкохолните питиета, така наречен концентрати, е от 20 до 80 мл. Средно можем да приемем 40-50 мл. Но доста значимо е да отбележим, че това количество не би трябвало да се приема всеки ден, а през ден. Това доста хора не желаят да го одобряват. За виното се позволява 140-150 мл, или една винена чаша, само че още веднъж през ден, с цел да може черният дроб да почива. Когато приказваме за вино, то аленото има някакви потребни стойности като антиоксиданти, антоцианини, само че в бялото няма съвсем нищо. Относно бирата минимум нездравословна е наливната, в нея има малко алкохол – 3.1-3.1%. Докато тази в бутилките е нормализирана и нормално е 4.3-4.7%. Живото питие има максимален % алкохол - 5%. Допустимото количество е 380 мл, още веднъж през ден. Това е една дребна халба.

Алкохолът би трябвало да се приема умерено. Ако човек пие алкохол, тъй като е чувал, че уголемява кръвоносните съдове или е потребно за нещо, само че не го влече, по-добре е изобщо да не го пипа. Но в случай че въпреки всичко е решил да си пийва и съблюдава тези рекомендации, вероятността алкохолът да му навреди е по-малка.

- Ако сме хапнали повече по празниците, по какъв начин можем да влезем във форма и да разтоварим организма си?

- След празниците можем да създадем разтоварваща диета със напълно леки храни в дребни количества, които не предизвикват проблем. Повече плодове, зеленчуци, сурови храни – ядки, семена. Просто отмора на храносмилателните органи. След тежките храни, които сме яли по празниците, би трябвало да дадем опция на организма да се очисти самичък. По-малко мазнини, с цел да разтоварим черния дроб. По-малко белтъчни храни, с цел да разтоварим бъбреците. Пиене на вода, с цел да поддържаме добра хидратация. За махмурлук едно от нещата, които оказват помощ, е чорбата от кисело зеле. Разходки на чист въздух, с цел да може да стане детоксикация на респираторната система.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР