Михаил Екимджиев е известен правозащитен адвокат с много заведени и

...
Михаил Екимджиев е известен правозащитен адвокат с много заведени и
Коментари Харесай

Тоталитарно настъпление срещу основни права и свободи

Михаил Екимджиев е прочут правозащитен юрист с доста заведени и извоювани каузи в Европейския съд по правата на човек в Страсбург

Фотограф: Още по тематиката
Премахването на касационната инстанция при обжалване на екооценката за обекти от национално значение е емблематичен лобизъм

Промяната визира значими национални обекти като нуклеарни централи, строителство на автомагистрали, първокласни пътища и други

Камарата упорства за отдръпване на плана за промени в Административнопроцесуалния кодекс, гласуван на първо четене

Парламентът незабавно придвижи плана за промени в административния развой, с който таксите за касационно обжалване за жители скачат 18 пъти, за Неправителствени организации - 90 пъти

Проектът планува и ограничения за въвеждане на е-правосъдие с акцент върху електронно приканване.
Приключи първата парламентарна сесия на 44-ото Народно заседание. Резултатите от законотворческата активност на парламентарното болшинство са повече от притеснителни. Буквално в последния миг, без ясна причина и логичност, в Народното събрание бяха импортирани и минаха на автопилот извънредно значими законопроекти, които съгласно изявления на Екатерина Захариева и Цецка Цачева, би трябвало да съставляват гръбнака на правосъдната промяна. Парламентарното болшинство на ГЕРБ в никакъв случай не се отличавало с виртуозна законодателна техника. Тревогата в тази ситуация обаче не е обвързвана единствено с формата на внасяните законопроекти, а и с обстоятелството, че по същината си те съставляват реституция на тоталитарни модели и нахлуване против конституционните права и свободи на жителите.

Примерите са доста - измененията в Закона за правосъдната власт, като плануван удар против съсловните организации на непокорните магистрати, осигуряващ кариерен бонус на членовете на Висш съдебен съвет, измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, които целяха да трансфорат профилирания съд и прокуратура в преториански армии за решения в сгода на мощните на деня, измененията в Закона за запазване на околната среда, които оставиха едноинстанционно правосъдно обжалване на решенията за Оценка на въздействието върху околната среда, засягащи най-важните инфраструктурни планове и други Емблема на този безсрамен метод е законопроектът за промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), който Народното събрание за благополучие не съумя да приeме на второ четене, само че с впечатляващо движение мина на първо четене, макар сложността и размера на материята.

От наличието на законопроекта излиза наяве, че ГЕРБ предлага на жителите неприличен за европейска страна бартер. От една страна държавното управление дава обещание да понижи чакането и хабенето на нерви на гишетата в КАТ, общините, безбройните организации и други За сметка на този лукс, то чака от нас да се откажем от правото си посредством съда да направляваме изпълнителната власт и метода, по който тя харчи парите ни. Това проличава както от неналичието на публично разискване, по този начин и от неналичието на изясненост кой и за какво толкоз доста държи законопроектът да се прегледа експресно в нарушаване на Закона за нормативните актове.

Проектът за изменение на Административнопроцесуален кодекс е противоконституционен, защото нарушава салдото сред изпълнителната и правосъдната власт посредством непостижимо високите държавни такси. Той лимитира, а в някои случаи на практика отстрани опцията съдът да упражнява пълностоен надзор за правомерност върху актовете и дейностите на адаминистрацията. Това е по този начин, тъй като административните съдилища не могат да работят служебно. Те упражняват своя надзор по отношение на изпълнителната власт посредством решенията си по съответни проблеми, формирани по самодейност на жители, търговски сдружения и сдружения с нестопанска цел.

Драстичното и лишено от правна логичност нарастване на държавните такси за обжалване на актовете на администрацията на практика ще минира достъпа до съд на гражданските субекти и по този начин ще осуети правосъдния надзор върху най-важните решения на администрацията, в това число и такива с голям корупционен заряд и запас. По чисто финансови аргументи жителите няма да могат да нападат решения на министерства, организации, общини за публични поръчки, концесии, приватизационни покупко-продажби и търгове, в които се влага голям обществен запас, както и средства от европейските фондове.

Нещо повече, доста по-трудно хората и техните сдружения ще могат да преборват властта против противозаконното застрояване на зелени площи, дюни и плажове, против закриването на детски, градини, лечебни заведения, учебни заведения Особено фрапиращ е фактът, че фрапантното нарастване на държавните такси в административния развой се прави откакто най-малко в три свои неоправдателни решения против България Европейският съд по правата на индивида е установил, че пропорционалните такси, които се заплащат при водене на цивилен каузи, в доста случаи лимитират пълноценния достъп до съд.

Разочароващо е и това, че процесуалните кодекси бяха посочени от ръководещите като еманация на правосъдната промяна в България. Обещанията за техните промени бяха опрощение за прокорупционното болшинство да неодобрява промяната, стартирана от Христо Иванов, макар поетите от всички парламентарни партии задължения за промени в Конституцията. На този декор протичащото се демонстрира същинските планове на властта - вместо промяна, която да работи за правата на жителите и за демократизиране на публичния живот в България, в последния миг, на мрачно, когато дейните хора към този момент почиват, по бракониерски се прокарват лобистки законопроекти, които обслужват единствено олигархичните кръгове, свързани с властта, и тяхното лоби във Върховния административен съд. Явно неналичието на гражданска сила и опозиция успива ръководещите, които смъкват популистката си маска, с цел да покажат на своя Суверен кой е същинският Властелин на пръстена.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР