Михаил Бушуев, Олга Тихомирова, Редовните атаки с дронове срещу Москва

...
Михаил Бушуев, Олга Тихомирова, Редовните атаки с дронове срещу Москва
Коментари Харесай

Ежедневните атаки с дронове в Москва: Това е само началото

Михаил Бушуев, Олга Тихомирова,

Редовните офанзиви с дронове против Москва започнаха през май тази година. Броят им към този момент е 15, а през последните шест дни нападенията следват едно след друго и без пауза.Какво считат наблюдаващите за задачите и дилемите, които си слага Украйна с тези набези? Израелският боен специалист Сергей Мигдал да вземем за пример откроява пред Дъждовни води " медийния резултат " - да се покаже на целия свят, че Украйна не се предава и е в положение да отвърне на съветската експанзия.

" Сигнал към московчани и съветското управление "

Основната цел на този тип набези е " да се изпрати сигнал, че войната не е някъде надалеч, а се връща назад в Русия ", споделя немската експертка по интернационалните връзки Улрике Франке. По нейните думи този сигнал се насочва от една страна към жителите на Москва и би трябвало да им покаже, че " управлението на страната не може да ги отбрани ".От друга страна посланието е и към самото политическо и военно управление на Русия. " Засега без отговор е въпросът дали тези офанзиви ще повлияят на средносрочните проекти на съветското военно командване ", продължава Франке. Ако да вземем за пример на съветската войска ѝ се наложи да отдели спомагателни системи за противовъздушна защита - за подсилване на отбраната на столицата.Атаките с дронове оказват и " психически напън " на съветското управление " с вярата да провокират някаква (изгодна за Украйна - б.ред.) реакция на съветските управляващи. Става дума освен за защитни ограничения, само че и за допускането на някакви неточности, показва Сергей Мигдал.

Парализират работата на московските летища

Наред с отправянето на сигнали, офанзивите имат и на практика задания, въпреки досега да не са си поставяли за цел да унищожат някой съответен обект в столицата, допълват специалистите. Освен натиска по отношение на управлението, дроновете принуждават московските управляващи все по-често да затварят небето над района. " Ударите против Москва не целят да убият 100-150 души. Това е излишно и безсмислено - задачата е да се блокират въздушното пространство и логистичните артерии, да се сковава работата на летищата. Работи ли това? " Да, безспорно ", споделя израелският боен специалист Игал Левин. В мненията си за офанзивите с украински дронове той отбелязва, че " Москва е най-големият транспортен възел на съветската страна " и логистичните вериги няма по какъв начин да се трансформират - за това ще са нужни години или даже десетилетия.Според Франке към този момент тези набези не съставляват сериозен проблем за съветската гражданска авиация. Но те стават причина за спирания на работата на гражданските летища в Москва. Критично може да стане, в случай че дрон падне на някое летище в съседство с цивилен самолети, споделят наблюдаващи. Сергей Мигдал да вземем за пример предвижда, че тогава задгранични самолетни компании могат да се откажат да летят до Москва до прекратяването на военните дейности.

Пропуските в противовъздушната система на Москва

Улрике Франке акцентира, че не трябва да се надценява лекотата, с която дроновете доближават до Москва. " Не става дума за лятна разходка - не знаем какъв брой тъкмо безпилотни самолета са били свалени и какъв % от тях е достигнал до Москва ", прецизира тя. Според нея двете страни интензивно и непрекъснато се приспособяват и трансформират тактиките си.Въпреки това самият факт, че има сполучливи удари с дронове в Москва, към този момент съставлява проблем, показва израелският боен специалист Давид Шарп. А украинският му сътрудник Михаил Самус напомня в тази връзка, че още от руско време Москва е " най-защитеният регион в Русия ". Сега излиза наяве, че има пропуски в противовъздушната защита на столицата. Проблемът е в това, че системата е предопределена за отбрана от по-големи цели - като да вземем за пример балистични ракети, а не за отбрана от дребни обекти като дроновете.Освен това има пропуски при идентификацията на застрашаващите столицата цели. " За да удариш задачата, първо би трябвало да я установиш - с радиолокационни станции, които би трябвало да са обединени в единно радиолокационно поле. Но евентуално в Русия такова поле няма - комплексите на противовъздушната защита покриват обособени обекти, само че не и целия град ", изяснява пред Дъждовни води Самус.

Само началото?

Украйна няма ракети като " Кинжал " или " Искандер " и ударите по Москва и по съветския гръб с малогабаритни безпилотни самолети, които придвижват единствено няколко кг експлозив, са " тактичност на слабата страна ", признава Мигдал. " Значението на офанзивите не е толкоз огромно, те няма да унищожат нито съветските летища, нито съветската авиация. В този смисъл доста по-голямо практическо значение има потреблението на бойни и разследващи дронове от друг вид на фронта ", прецизира той.

Въпреки това специалистите чакат Киев да продължи с тази тактичност и даже да ускори офанзивите с дронове на съветска територия и в частност по Москва. " Това е единствено началото ", уверен е Шарп. Мигдал пък позволява, че в бъдеще офанзивите с дронове против Москва към този момент няма да бъдат единични, а всеобщи.

" Да си представим, че долетят на три, а 30 или 300 дрона от всички страни. Ако на Украйна в следствие от тези набези ѝ се отдаде да изведе от строя главните московски летища, това ще бъде огромна победа за Киев и проваляне за Русия, което ще накара властта да премисли нещата ", счита Мигдал. " Въпросът е накъде ще тръгнат - дали да търсят компромис и договаряния, или ще реагират несъответстващо. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР