Мигрантите на остров Лесбос се увеличават всекидневно. Само за изминалото

...
Мигрантите на остров Лесбос се увеличават всекидневно. Само за изминалото
Коментари Харесай

Напрежение на остров Лесбос: Броят на мигрантите непрекъснато расте

Мигрантите на остров Лесбос се усилват ежедневно. Само за миналото денонощие десетки нови мигранти съумяха да стигнат до гръцкия бряг. С всеки минал час се усилва и напрежението на острова и локалните хора са подготвени на нови протести, оповестява.

По последна информация в и към най-големия бежански център на Лесбос има към 20 000 души. Хиляди бежанци живеят в палатки. За съпоставяне популацията на Митилини – най-големият град на острова, е по-малко от 40 000.

Село Мория е сцена на напрежение, митинги и конфликти от месеци. Селцето, което се намира на към 10 километра от Митилини, е дом на най-големия бежански център на острова. Капацитетът му е към 2000 души. Бежанците обаче са в пъти повече. И са построили успореден, незаконен лагер. В стотиците палатки има доста дами и деца.

Някои даже се раждат там. Родителите им пък се пробват да създадат живота си в лагера вероятен. Затова сред палатките са построили и особено място, където дамите мият и перат.

Асадула от Афганистан идва на остров Лесбос преди 9 месеца. Лагерът от дълго време е претъпкан. И по този начин става следващият, заживял в палатка, с още 11 души от Афганистан. 19-годишният емигрант помни пътя до тук. Струвал му 1000 $. „ Опасно е, доста е рисково ”, споделя Асадула. Към Гърция, споделя той, са се запъти и останалите членове на фамилията му. Те сега са в Турция, само че желаят да преминат в Гърция.

Нигериец също един от живеещите в центъра. Място съумява да си откри, тъй като е пристигнал на острова с първата вълна мигранти. Признава, че е в лагера от 4 години. Живее в една стая с 12 души. „ Храната не е хубава, мястото не е хубаво. Не съм добре тук ”, споделя мъжът. И все пак осъзнава, че спрямо други, е късметлия.

В естествени дни Мория наподобява видимо спокойна, само че напрежението  се усеща, както и страхът. Мигрантите желаят да продължат към Европа. А гърците – желаят чужденците да си тръгнат. И до момента в който чакат държавното управление да съблюдава обещанието си да реалокира тези хора в по-малки лагери на континента, през последните дни на острова стартира построяването на още един лагер.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР