Мигел Фернандес Ордонес, бивш управител на централната банка на Испания,

...
Мигел Фернандес Ордонес, бивш управител на централната банка на Испания,
Коментари Харесай

Дигиталното евро – спасение от банковата криза?

Мигел Фернандес Ордонес, някогашен шеф на централната банка на Испания, изрази мнение за евентуалното влияние на цифровата валута на централната банка (CBDC) по време на чуване в Европейския парламент, отдадено на цифровото евро.

Той изрече съмнение, че цифровото евро евентуално може да предложи по-сигурна опция на банковите депозити, представяйки го като по-сигурен актив, който може да помогне за попречване на банкови рецесии или даже за евентуално дерегулиране на банковия бранш.

По време на чуването, проведено от Комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент, Ордонес акцентира предходните стопански рецесии, подбудени от рискови активи като банковите депозити, които той разграничи от същинските пари, акцентирайки ги като обещания за връщане на пари.

Според него рецесиите нормално пораждат, когато тези обещания не могат да бъдат изпълнени, като се застъпи за стабилността, която може да обезпечи CBDC. Той акцентира стабилността и надеждността на цифровото евро спрямо обичайните банкови депозити.

По време на чуването обаче бяха изразени опасения по отношение на евентуалния риск CBDC да дестабилизират банковия бранш, като провокират огромно евакуиране на средства от обичайните депозити в интерес на CBDC. За да се противодейства на този риск, препоръчаните проекти за цифровото евро в границите на Европейския съюз включват самостоятелни предели за владеене. Въпреки това както законодателите, по този начин и обществеността насочиха рецензии по отношение на неприкосновеността на персоналния живот и други свързани с това опасения.

Ордонес изрече още догатката, че цифровото евро би могло да докара до дерегулиране на банковите действия, което евентуално би повлияло позитивно на растежа посредством понижаване на мощно контролирания темперамент на банковия бранш. Той загатна, че CBDC, издадено от Европейската централна банка, може да не изисква детайли като застраховка на депозитите или пруденциални условия, което евентуално би насърчило засилената конкуренция в бранша.

Освен това Ордонес посочи, че CBDC би могъл да даде на ЕЦБ по-пряк надзор върху паричната политика, без да разчита на обичайните промени в лихвените проценти, като евентуално отдели паричната политика от опасенията за банковата непоклатимост. Той засегна и капацитета за същински европейски паричен съюз с въвеждането на цифрово евро, което да го разграничи от сегашната взаимозависимост от физически пари като монети и банкноти.

Европейски Съюз към момента не е взел решение по отношение на издаването на цифрово евро, като законодателите признават несигурността по отношение на софтуерните аспекти и дали блокчейн технологията ще бъде включена в евентуалната CBDC.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР