Microsoft ще придобие един от най-големите разработчици на игри –

...
Microsoft ще придобие един от най-големите разработчици на игри –
Коментари Харесай

Microsoft закупи Activision Blizzard за 68,7 млрд. долара

Microsoft ще придобие един от най-големите разработчици на игри – Activision Blizzard Inc., в договорка за 68,7 милиарда $, обявиха от технологичния колос в официално изявление. Създателите на Call of Duty, Warcraft, Diablo, Overwatch, StarCraft и доста други известни заглавия ще се причислят към екипа на Xbox.

Основаната от Бил Гейтс компания ще заплати по 95 $ за акция в трансакция напълно в брой. „ Когато трансакцията завърши, Microsoft ще стане третата по величина компания за игри в света по доходи след Tencent и Sony “, написа в изказването.

Засега не се плануват промени в мениджмънта на гейминг студиото – Боби Котик остава основен изпълнителен шеф на Activision Blizzard и след завършването на договорката ще рапортува на Фил Спенсър, основен изпълнителен шеф на Microsoft Gaming. Това се случва в миг, в който разработчикът продължава уволненията на чиновници поради изказвания за полово принуждение на работното място.

Новата компания в портфолиото на Microsoft е учредена преди няколко десетилетия. През 2008 година два обособени разработчика – Activision и Blizzard, вземат решение да се слеят и да работят дружно. По-късно, през 2016 година, те купуват и трета компания – King.

Така придобиването на Microsoft включва франчайзи от три студиа – Activision, Blizzard и King, с което в библиотеката от заглавия на Microsoft, която е основател на конзолата за игри Xbox, влизат Call of Duty, Candy Crush, Diablo, Overwatch и Warcraft, както и няколко надпревари по електронни спортове.

CNBC показва, че акциите на Activision са скочили с над 30% в предпазарната търговия, преди да бъдат свалени от борсата, откакто новината беше публикувана.

Според Microsoft гейминг промишлеността е най-голямата и най-бързо разрастващата се форма на развлечение. Към момента над 3 милиарда души по света играят игри, а от компанията чакат броят им да нарасне до 4,5 милиарда към края на десетилетието. Пандемията в допълнение форсира развиването на промишлеността – единствено през 2021 година общият брой на релийзи на видеоигри е скочил с 64% по отношение на година по-рано.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР